Weekendje weg
De site voor uw weekendje weg.
Meevaren op de Bruine vloot
Varen op de Bruine vloot in Nederland

Met de Bruine Vloot worden de rond de 500 historische zeilschepen en motorboten aangeduid waarmee vroeger vracht werden vervoerd.

U kunt op veel van deze schepen een dagje, een weekend of zelfs een vakantie op de Waddenzee, het IJsselmeer of over de Friese Meren zeilen. Ervaring in zeilen is niet nodig.

     
Eropuit > Europa > Nederland > Zeilen
  De tjalk De Vrouwe Francina Zeiltochten op historische zeilschepen
De bruine vloot in Harlingen
zoeken
Romantische hotels
Weekend trips
Stedentrips
Low budget
Actief weekend
Culinaire hotels
Weekend in natuur
Wellness & beauty
Eropuit met kinderen
Naar zee
Een midweek weg
Weekendhuizen
Kamperen
Watersport
Hotel last minutes
Europese landen
Weekend vliegreizen
Weekend cadeaubon
De bruine vloot
Op de Waddenzee varen veel skūtsjes.
Lemmer
Vanuit Lemmer kunt u op de Friese Meren en op het IJsselmeer varen.
Zierikzee
Ook in de oude haven van Zierikzee treft u schepen van de Bruine Vloot aan.
Een boottocht met de Bruine vloot
 
 
meevaren
 
Kaartjes voor attracties
 
zoeken
 
 

 
 
plattegrond Harlingen
 
 
zoeken
Meevaren op de Bruine vloot

In Nederland zijn veel historische schepen uit het vrachtvervoer in het verleden bewaard gebleven dankzij de chartervaart. Deze historische vrachtschepen zijn omgebouwd om met passagiers te kunnen zeilen. Tegenwoordig worden deze schepen de Bruine vloot genoemd door de meestal bruine zeilen.

De zeilschepen zijn welkome gasten in de havens van historische steden als Harlingen, Volendam, Medemblik, Stavoren, Hoorn en Enkhuizen.

Ook als u alleen bent kunt u meevaren voor een boottocht op de Waddenzee of het IJsselmeer.

tickets Kaartjes voor een boottocht (met prijzen en vertrekdata)
De Bruine Vloot in Harlingen

De schepen: tjalken, skūtsjes en klippers

Veel schepen uit de Bruine vloot zijn platbodems. Hiermee kan men ook op ondiepe wateren varen. Dit is belangrijk als u bijvoorbeeld op de Waddenzee en over de Friese Meren wilt varen. Historische platbodems hebben in plaats van een kiel een zwaard aan beide zijden van het schip. De meest bekende historische zeilschepen die u kunt charteren zijn de tjalken en skūtsjes.

Tjalken komt u overal in Nederland tegen. Een tjalk is in Nederland tegenwoordig vooral van staal of ijzer maar vroeger waren er ook veel houten tjalken. Oorspronkelijk waren het vrachtschepen. Kenmerkend aan een tjalk zijn de ronde boeg en de zwaarden.

Een skūtsje is een Friese tjalk en wordt in Friesland veel verhuurd. Op de Friese meren, op de Waddenzee en op het IJsselmeer ziet u veel tjalken en skūtsjes varen.

Klippers zijn slanke en snelle zeilschepen met meerdere masten. In Nederland maakte men klippers als platbodem maar elders waren klippers schepen met een kiel. De Nederlandse klippers werden tussen 1890 en 1925 gebouwd.

Vroeger waren klippers vrachtschepen waarmee voedsel over de meren, kanalen en op zee langs de kust gevaren werd. Klippers zijn tegenwoordig populaire zeilschepen in de Bruine vloot.

U kunt tegenwoordig op een historisch schip meevaren voor een zeiltocht, variėrend van een dag, een weekend tot zelfs vier weken. Een vaartocht is populair als bedrijfsuitje, schoolreis of familiefeest.

Informatie over meezeilen op een zeilschip.

Hier kunt u als groep een historisch zeilschip afhuren.

Enkele platbodems uit Friesland

Een aak is een bekende platbodem die u veel op de Waddenzee en op de Friese meren ziet. De Lemsteraak is daarvan de meest bekende. In Friesland ziet u ook veel kleine platbodems als boeiers en tjotters.

Als u niet met een groep maar met een paar mensen wilt zeilen zijn deze bootjes heel geschikt.

Watersport in Friesland

De historische schepen van de Zuiderzee

Op het IJsselmeer voeren vroeger vissersschepen als botters, schokkers en bolschepen. Ook deze platbodems maken tegenwoordig deel uit van de Bruine vloot.

Zeiltochten op historische zeilschepen

De historische platbodems van Zeeland

In Zeeland treft u van oudsher platbodems aan met iets meer diepgang. Deze boten werden voor de visserij gebruikt. Een hengst en een hoogaars zijn platbodems die vroeger in Zeeland gebruikt werden.

De havens van de Bruine Vloot

© Weekendplanner V.O.F. All rights reserved. Cookies en privacybeleid  
media