Weekendplanner Kaartjes

Stonehenge, Amesbury en Salisbury.

Stonehenge is één van de beroemdste monumenten van Engeland. Vaak wordt een dagtrip vanuit Londen naar Stonehenge gecombineerd met een bezoek aan Bath of Southampton.

Als u bij Stonehenge wilt overnachten zoekt u een hotel of B&B in Amesbury of Salisbury.

Een bezoek aan Stonehenge.

Stonehenge bezoek

Stonehenge.

Het meest bekende prehistorische monument ter wereld is Stonehenge. Stonehenge ligt vlakbij het dorp Amesbury in de Engelse graafschap Wiltshire.

De eerste grote stenen verschenen er meer dan 3000 jaar geleden en gedurende duizend jaar werd er aan het monument gebouwd.

Op het terrein bij Stonehenge loopt u over met draden afgezette wandelpaden langs het monument. U mag helaas niet meer binnen de cirkel lopen.

Kaartjes en reserveringen voor Stonehenge.

Als u zeker wilt zijn van toegang tot Stonehenge dan moet u van te voren een kaartje kopen en een tijd reserveren. Er zijn echter enkele kaartjes gereserveerd voor bezoekers die op de dag zelf zonder reservatie komen opdagen. Mocht u te laat komen dan wordt geprobeerd uw reservatie te verzetten naar een iets later tijdstip.

U mag overigens wel zelf weten hoe lang u in Stonehenge blijft. De meeste bezoekers blijven ongeveer twee uur maar u kunt tot sluitingstijd bij het monument blijven als u zou willen.

Tip: Met een English Heritage Pass voor buitenlandse toeristen is de toegang tot Stonehenge en eventueel parkeren gratis. U moet echter ook met een English Heritage Pass voor uw bezoek reserveren.

Met de auto naar Stonehenge.

brasserie

Het bezoekerscentrum van Stonehenge.

In het bezoekerscentrum van Stonehenge krijgt u een audiovisuele presentatie te zien over Stonehenge in de prehistorie. Ook worden er honderden archeologische vondsten uit de omgeving tentoongesteld.

Vanaf het bezoekerscentrum wordt u met een gratis bus in 10 minuten naar Stonehenge gebracht.

Adres: Amesbury, Wilts, SP4 7DE. Open van maandag tot en met zondag tussen 9:30 en 19.00 uur. Laatste toegang is tot 17:00 uur.

Stonehenge

Als u tijdens de openingstijden Stonehenge bezoekt moet u op de paden blijven.

De tentoonstelling bij het bezoekerscentrum

Buiten het bezoekerscentrum zijn prehistorische huizen nagebouwd waar u een indruk kunt krijgen hoe met 4500 jaar geleden leefde en woonde. De toegang tot het bezoekerscentrum en de tentoonstellingen is inbegrepen in het kaartje voor Stonehenge.

Tip: Bezoek Stonehenge rond zonsondergang of zonsopgang. Het is dan minder druk en er zijn rondleidingen tot bij de binnenste cirkel.

tickets kaartjes voor Stonehenge

Stonehenge in de regen.

Stonehenge regen

Bij Stonehenge regent het vaker dan in Londen.

Vervoer naar Stonehenge vanuit Salisbury en Amesbury.

Vanaf het station van Salisbury vertrekt er ieder uur (en in de zomer vaker) de Stonehenge Tour Bus naar Stonehenge. Het is een Hop On Hop Off Bus dus u kunt onderweg uitstappen en later weer opstappen om verder te rijden.

Ongeveer 3 km buiten Salisbury liggen de ruïnes van het middeleeuwse stadje Old Sarum. Het oudste deel van de ruïnes stamt uit de ijzertijd. Verder leefden hier Romeinen, Vikingen en Normandiers.

Het grootste gedeelte van Old Sarum is gratis toegankelijk. De bus rijdt verder naar Amesbury en Stonehenge. U kunt ook met de streekbus vanuit Salisbury naar Amesbury reizen maar dan moet u vanuit Amesbury nog een half uur lopen.

Bussen en treinen naar Salisbury

  • Regionale bussen naar Salisbury: Er rijden bussen van National Express vanuit Londen, Southampton, Bristol en Bath naar Salisbury.
  • Treinen naar Salisbury: Er rijden treinen van First Great Western vanuit Cardiff, Bristol, Bath, Westbury, Portsmouth en Southampton naar Salisbury.
    Vanuit Londen neemt u de trein op Waterloo Station naar Salisbury.
Hop-on Hop-off bus

Deze bus brengt u vanaf het treinstation in Salisbury naar de bezienswaardigheden van Salisbury.

Dagtrips vanuit Londen naar Stonehenge.

Vanuit Londen kunt u een dagtrip naar Stonehenge boeken met een touringcar.

U kunt ook vanuit Londen naar Salisbury reizen met de trein. Op het station van Salisbury neemt u dan de Stonehenge Tour Bus. Kaartjes voor deze Hop-on Hop-off bus kunt u in de bus kopen.

Dagtrips vanuit Londen naar Salisbury en Stonehenge.

Stonehenge bus

Overnachten in de buurt van Stonehenge.

Op de site van Stonehenge kunt u niet overnachten, tenzij u een camper heeft. Er is een kleine parkeerplaats voor kampeerwagens.

De dichtstbijzijnde hotels vindt u in de plaatsen Amesbury en Salisbury. Vanuit het centrum van Amesbury is het ongeveer 40 minuten lopen naar Stonehenge.

Een goed driesterrenhotel in het historische stadje Amesbury is hotel Holiday Inn Salisbury-Stonehenge. Vanuit het hotel is Stonehenge gemakkelijk te bereiken.

Overnachten in de buurt van Stonehenge.

Overnachten in Salisbury

Vanuit Salisbury is het bezoekerscentrum van Stonehenge met de auto gemakkelijk te bereiken via de A303.

De stad Salisbury heeft een mooi middeleeuws centrum met als meest bekende bezienswaardigheid de Salisbury Cathedral. In Salisbury kunt u luxe overnachten in o.a. het hotel Cricket Field House. Er zijn in de stad ook enkele uitstekende guesthouses te vinden.

Overnachten in Salisbury.

Stedentrips bij Londen.

stedentrips in Engeland

De omgeving van Stonehenge.

Stonehenge ligt in een omgeving waar al duizenden jaren mensen wonen. Sporen uit de steentijd, ijzertijd en van de Romeinen, Vikingen en Normandiers zijn nog overal in het landschap terug te vinden.

Een bezoek aan Stonehenge wordt vaak gecombineerd met een bezoek op dezelfde dag aan Southampton, Windsor of Bath maar eigenlijk is dat zonde. Er is juist in de buurt van Stonehenge veel te zien.

Stonehenge.

Stonehenge

Wandelen in Stonehenge Down.

Door het golvende landschap rond Stonehenge lopen wandelpaden langs restanten uit dezelfde periode als Stonehenge. Er worden nog regelmatig archeologische vondsten gedaan. Zo heeft men onlangs ontdekt dat er drie kilometer van Stonehenge onder de grond een nog grotere cirkel ligt.

Ook bij het plaatsje Avebury, ongeveer 40 km van Stonehenge, ligt een Hengemonument.

Het is dus echt een gebied om in te wandelen en te fietsen.

De vakantiehuizen en hotels rondom Salisbury

Overnachten