Weekendplanner Kaartjes

Een overzicht van de kuuroorden in Duitsland.

Om aan te sterken gaan veel Duitsers op doktersadvies naar een kuuroord.

Veel kuuroorden in Duitsland zijn zeer luxueus met veel faciliteiten rond de baden. Hier vindt u een overzicht van de belangrijkste kuuroorden van Duitsland.

Duitsland

Duitsland

Wellness in de bergen.

Bad ......... in Duitsland.

In Duitsland mogen kuuroorden de naam Bad dragen als ze aan een aantal voorwaarden voldoen.

Zo moet een Bad beschikken over natuurlijk bronwater dat ter plekke gewonnen wordt, de plaats moet schone lucht hebben en het kuuroord moet in een groene omgeving liggen.

Naast kuuroorden met bronwater en schone lucht zijn er in Duitsland ook de zogenaamde Seeheilbaden. In een Seeheilbad maakt men bij het kuren gebruik van het zeeklimaat, wind, zeewater en licht.

1. De Seeheilbaden aan de Noordzee.

Net zoals andere erkende kuuroorden mogen ook Seeheilbaden de naam Bad dragen.

Populaire Seeheilbaden als de Duitse Waddeneilanden en Helgoland zijn vanuit Nederland gemakkelijk te bereiken. Het eiland Borkum ligt zelfs voor de kust van Groningen en is met een snelle veerboot vanuit de Eemshaven in twintig minuten te bereiken.

Er zijn kuurcentra als het kuurcentrum Gezeitenland op Borkum maar u kunt zich ook laten verwennen in één van de vele viersterrenhotels en vijfsterrenhotels op de eilanden. Deze hotels bieden uitgebreide wellness faciliteiten en behandelingen.

De Duitse Waddeneilanden.

De Duitse Waddeneilanden.

Duitse waddeneilanden

De Duitse eilanden hebben thalasso-spa's. Er wordt dus zeewater en zee-algen pakkingen gebruikt.

De Duitse Waddeneilanden.

Enkele dichtbij gelegen Seeheilbäder zijn de eilanden: Helgoland, Borkum, Juist, Norderney, Langeoog, Spiekeroog en Wangeroog.

Het kuuroord Bad Bentheim

Bad Bentheim

Bad Bentheim ligt vlakbij de grens.

2. Een weekendje wellness in Bad Aachen

Aken is één van de oudste kuuroorden in Duitsland. Aken ligt vlakbij de Nederlandse grens en kuren in Aken kan gecombineerd worden met een bezoek aan de thermen van Bad-Valkenburg.

Eifel

3. Kuren in de Eifel

In Duitsland ligt niet ver van Maastricht en de Ardennen de Eifel. In de Eifel zijn in Bad Bertrich zout water thermen te vinden met een temperatuur van rond de 32 graden.

In het kuuroord Bad Neuenahr zijn ook thermen, sauna's en er wordt vulkanische grond (Fango) gebruikt bij modderbaden.

Thermen en kuurhotels.

Het kuuroord Bad Neuenahr.

Het kuuroord Spa in de Ardennen ligt vlakbij.

4. Kuren in Keulen

In Keulen vindt u de Claudius Thermen, een kuurcentrum in het Rheinpark.

Nieuw is het reusachtige Aqualand Thermenwelt dat in het noorden van Keulen gebouwd is. Er zijn hier ongeveer 15 sauna's en verschillende wellness arrangementen zijn mogelijk.

Het kuuroord Bad Keulen.

5. Bad Homburg.

Vlakbij Frankfurt ligt Bad Homburg. Bad Homburg beschikt over natuurlijke warmwaterbronnen.

Kuuroord Bad Homburg.

6. Kuren in het Zwarte Woud (Schwarzwald).

De regio Baden-Württemberg staat bekend om de kwaliteit van haar kuuroorden met warme mineraalrijke bronnen. Baden-Württemberg ligt aan de grens van Frankrijk en heeft dezelfde culinaire traditie.

Kuren kunt u vooral in de regio in en om het Zwarte Woud (Schwarzwald ) waar u zich een weekend of langer heerlijk kan laten verwennen in één van de vele resorts.

Bekende kuuroorden in en rond het Zwarte Woud zijn Baden Baden en Bad Dürrheim.

Kuurhotels en kuuroorden in het Zwarte Woud.

7. Thermen en wintersport in het Taunus gebergte.

Vlakbij Frankfurt am Main en Wiesbaden ligt het Taunus Gebergte. Al eeuwenlang staan de thermen in dit gebied bekend om hun geneeskrachtige werking.

Enkele bekende kuuroorden in het Taunus Gebergte in Duitsland zijn Bad Homburg am Höhe, Bad Wiesbaden, Bad Nauheim en Bad Schwalbach.

De thermen en kuurhotels in het Taunus Gebergte.

8. Wellness in Oberwiesenthal aan de grens met Tsjechië.

Tussen Nürnberg en Praag ligt vlakbij de grens met West Bohemen het kuuroord Oberwiesenthal. In dit gebied zijn veel bronnen en veel kuuroorden en wellness hotels te vinden.

Tegenwoordig liggen de meeste bronnen in het Tsjechische gedeelte van het IJzergebergte in voormalige Duitse kuuroorden als Karlsbad en Mariënbad.

De hotels in Kurort Oberwiesenthal.

9. Thermen in Stuttgart.

Op ongeveer 40 minuten van de kuurcentra in het Zwarte Woud ligt Stuttgart. Stuttgart beschikt over een groot aantal kuurcentra en thermen. Bekend is het wellness centrum van de Schwaben Quellen.

In het complex vindt u naast de thermen ook gastronomische restaurants, een casino, pubs, exclusieve winkels, een theater en een mega bioscoop.

Schwaben Quellen in Stuttgart.

10. Kuuroord Keidel (Freiburg) en Bad Krozingen.

Vlakbij Stuttgard ligt Freiburg. In Freiburg zijn veel zwembaden, wellness & beauty centra en sauna's te vinden. Vlakbij Freiburg ligt kuuroord Keidel met een mooi viersterrenhotel.

Vlakbij het Zwarte Woud ligt kuuroord Bad Krozingen.

Thermen in de buurt van Freiburg en Bad Krozingen.

11. Baden Baden.

In Baden Baden vindt u de Caracalla Therme en het Friedrichsbad. Het natuurlijke bronwater heeft een temperatuur van 50- 66 C.

Een aanrader voor als u wilt zich eens heerlijk wilt verwennen is het luxe kuurhotel Brenner's Park Hotel & Spa.

Kuurhotels in Baden Baden.

12. De kuuroorden in de Duitse bergen.