Weekendplanner Kaartjes

Het kunstenaarsdorp Bergen in Noord-Holland.

Het plaatsje Bergen ligt tussen Egmond aan Zee en Schoorl in de provincie Noord-Holland. Het dorp ligt zo'n vijf kilometer van zee. Het is een leuk dorp met veel bezienswaardigheden, restaurants en cafés.

Rondom Bergen kunt u wandelen en fietsen in de omliggende duinen en de bossen.

De hotels, villa's en appartementen in Bergen.

Het centrum van Bergen.

Bergen

Bergen is een groot dorp met een mooi centrum.

Overnachten in Bergen in Noord-Holland.

Sommige kleine hotels en appartementen in Bergen zijn gevestigd in mooie villa's als Villa Beau Lieu, Hotel Heerlijkheid en Huize Eikenhof.

Ook familiehotel Hotel Zee Bergen aan de rand van het bos is een leuk adres om te overnachten. Het hotel heeft een mooie tuin en een uitstekend restaurant. U kunt er elektrische fietsen huren en er is een oplaadpunt.

Het Parkhotel Bergen ligt in het centrum van Bergen. Het is een klein hotel met een zonneterras en 26 kamers waaronder enkele familiekamers.

Overnachten in Bergen.

Overnachten

Het dorp Bergen in Noord-Holland.

Bergen is al meer dan honderd jaar een plaats waar toeristen naartoe trekken om te ontspannen en te genieten van strand en cultuur.

In de zomer is het extra druk als de toeristen en dagjesmensen het dorp bezoeken. Bergen heeft een mooie dorpskern met veel winkels, restaurants en cafés. Op zondag zijn de meeste winkels in Bergen ook open.

In het verleden hebben er in Bergen veel kunstenaars gewoond en in het dorp vindt u er veel van terug. Zo zijn er in Bergen galeries en antiekwinkels en u kunt er naar Museum Kranenburgh en Museum Het Sterkenhuis.

Verder is er in oktober een jaarlijks kunstfestival en in augustus en september zijn er twee muziekfestivals.

Overnachten

Het Parkhotel Bergen ligt in het centrum van Bergen

Hotel Het Witte Huis

Hotel Het Witte Huis ligt in een rustige laan in het centrum van Bergen.

De Ruïnekerk

Centraal in het dorp staat de Ruïnekerk. Deze 15de-eeuwse kerk werd in de Tachtigjarige Oorlog geplunderd en verwoest. De kogelgaten van een 18de-eeuws slagveld kunt u nog in de muren terugvinden.

De kerk is gedeeltelijk herbouwd.

Tegenover de Ruïnekerk in de Raadhuisstraat ligt het bekende restaurant-café Het Huis met de Pilaren. Dit café was ooit de ontmoetingsplaats van schrijvers, dichters en schilders van de Bergense School.

Bergen

Restaurant-café Het Huis met de Pilaren.

Fietsverhuur in Bergen.

Bergen is een populaire bestemming voor een weekend fietsen en wandelen. Veel hotels verhuren dan ook fietsen. U kunt in het dorp echter ook fietsen huren bij:

  • Busker Fietsen. Kerkstraat 1, tegenover de Ruïnekerk in Bergen, Tel. 072-5895196. Zeven dagen per week geopend. Ook voor tandems, mountainbikes en elektrische fietsen.
Bergen aan Zee

Het strand van Bergen aan Zee ligt ongeveer 5 km van Bergen.

De natuurgebieden rond Bergen.

Ten noorden van Bergen begint het fraaie natuurgebied De Schoorlse Duinen.

Het dorp Schoorl met het bekende Klimduin ligt maar zes kilometer van het centrum van Bergen.

Door de Schoolse Duinen loopt een netwerk aan fietspaden en wandelpaden dus als u van fietsen en wandelen houdt zit u ook goed in Bergen.

Tussen Bergen aan Zee en Wijk aan Zee ligt het duingebied het Noord-Hollands Duinreservaat. Door de duinen lopen paden waar u kunt fietsen en wandelen.

De ingangen van het Noord-Hollands Duinreservaat.

Om het Noord-Hollands Duinreservaat binnen te mogen moet u een kaartje hebben. U kunt een kaartje kopen bij de automaten bij de ingang van het natuurgebied.

Er zijn bij Bergen ingangen tot het Noord-Hollands Duinreservaat bij de Zwarteweg (nabij nummer 5) en aan de Herenweg.

In Bergen aan Zee zijn er ingangen aan de Zeeweg en de Woudweg.

Centrum Bergen

Het strand van Bergen aan Zee

Het strand van Bergen aan Zee ligt ongeveer 5 km van Bergen. In deze badplaats liggen de hotels en vakantiehuizen net achter de duinen.