Weekendplanner Kaartjes

Informatie over de snelwegen van Zwitserland.

In de Alpen zijn met name in het zuiden en oosten van Zwitserland veel tunnels. Als u in Zwitserland langs de Autobahn overnacht kunt u in de ochtend zonder file door de tunnels.

In de winter zijn in het hooggebergte een aantal passen en tunnels afgesloten. U kunt dan met een autotrein verder reizen.

Waddeneilanden

Snelwegen in Zwitserland

De tolwegen en tunnels in Zwitserland

In Zwitserland hoeft u voor tunnels en snelwegen geen tol te betalen. U koopt eenmalig een tolvignet bij een benzinestation voor de Zwitserse grens of bij een ANWB kantoor. U moet een dergelijk vignet op uw voorruit hebben om in Zwitserland te mogen rijden.

Bij de grensovergang is een aparte baan voor auto's zonder vignet. Als u geen vignet heeft moet u die bij de grens kopen. In de zomer kan het kopen van een vignet tot een lange wachttijd leiden dus u kunt uw vignet beter vooraf voor ongeveer €42,- kopen bij een ANWB kantoor of bij een benzinestation langs de Autobahn A5 in Duitsland.

Een vignet is een jaar geldig. Voor aanhangwagens en caravans moet u een tweede vignet kopen.

Overnachten onderweg.

Overnachten

De autotreinen van Zwitserland.

Er zijn in het hooggebergte van Zwitserland een aantal bergpassen en tunnels die u in de winter alleen nog met een autotrein kunt passeren.

Kaartjes koopt u bij de stations en u kunt vervolgens met kaartje de trein oprijden.

Er zijn autotreinen bij o.a. de Lötschbergtunnel, de Lötschberg-Basistunnel, de Simplontunnel, de Furkatunnel en de Albulatunnel.

Ga vooraf na of u van te voren online moet reserveren.

Overnachten bij de tunnels in Zwitserland.

Afwijkende verkeersregels in Zwitserland.

  • De maximum snelheid is op de Zwitserse Autobahn hetzelfde als bij ons. Op de snelweg is de maximum snelheid 120 km per uur. Op een autoweg is dat 100 km per uur.
  • Als u gele lampen langs de autosnelweg ziet knipperen mag u niet inhalen.
  • Langs de Autobahn staan gele praatpalen voor het geval u pech krijgt. U wordt dan verbonden met de pechhulp van TCS (Touring Club Suisse).
Hotel Autobahn

De Autobahn A2 loopt langs het Meer van Luzern.

Afwijkende verkeersregels in Zwitserland.

  • In de winter moet u twee sneeuwkettingen bij u hebben die u om de banden moet doen als dat met blauwe borden langs de weg wordt aangegeven.
  • U moet in uw auto een gevarendriehoek hebben.
  • U moet een vignet op uw voorruit geplakt hebben om in Zwitserland op de autosnelwegen te mogen rijden. Als u in Zwitserland geen gebruik maakt van de autosnelwegen heeft u overigens geen vignet nodig.

Tip: Neem wat drinken mee voor onderweg.
Enkele koelboxen en koeltassen voor in de auto.

Enkele stations van de autotreinen.