Weekendplanner Kaartjes

Dagtochten en meerdaagse zeiltochten voor groepen en individuen.

Een heel speciaal uitje is een zeiltocht op een historisch zeilschip op de Waddenzee, Noordzee of op het IJsselmeer.

De zeilschepen vertrekken o.a. vanuit de havens van Amsterdam, Muiden, Lelystad, Harlingen, Hoorn, Enkhuizen en Medemblik.

Tip: In de haven van Enkhuizen liggen veel historische zeilschepen. Op sommige schepen kunt u een weekend meevaren.

De havens van de Bruine Vloot

havens

Meevaren op een lemsteraak.

De Lemsteraken komen oorspronkelijk uit Friesland en is speciaal ontworpen voor de meren en kanalen van Friesland en de Waddenzee. Het zijn snelle platbodems en er worden tegenwoordig dan ook wedstrijden mee gevaren.

Enkele Lemsteraken die u tegenwoordig voor uitstapjes kunt huren zijn De Zeebeer met als thuishaven Monnickendam en de Marendorp uit Lelystad.

Meevaren op de Bruine vloot.

Meevaren voor een tjalk.

Tjalken zijn lang, smal en ondiep en hebben een ronde boeg. Deze platbodems hebben meestal één mast en zijn heel geschikt voor ondiepe binnenwateren. Ook de bekende Friese skûtsjes zijn tjalken.

Meestal zijn deze voormalige vrachtschepen groot genoeg voor twaalf personen. De grotere tjalken gaan tot ongeveer 20 passagiers.

Enkele voorbeelden van tjalken die u kunt huren voor een vaartocht zijn: De Lammert van Dirk (thuishaven Muiden), De Horizon (thuishaven Medemblik), De Verwisseling (uit Muiden), de Zuiderzee (uit Muiden) en het Skûtsje Vlijt & Zegen (1899) uit Huizen.

De haven van Enkhuizen.

Enkhuizen

Meevaren op een schoener

Schoeners zijn zeilschepen die oorspronkelijk veel voor het varen langs de kust gebruikt werden. Schoeners hebben twee of drie masten.

Een mooie tweemaster is de schoener de Fortuna met als thuishaven Harlingen. Op deze de topzeilschoener Fortuna kunnen maximaal 50 passagiers voor een dagtocht meevaren. Bij een overnachting kunnen er 28 passagiers mee.

meevaren

Meevaren op een klipper

Klippers zijn snelle slanke zeilschepen met twee of drie masten en veel zeilen. De meeste klippers in Nederland zijn platbodems en kunnen dus droogvallen op de Wadden.

In de haven van Enkhuizen liggen de klippers Vriendschap, Strijd, Mon Desir en Novel. U kunt op deze klippers meevaren op zeilreizen en dagtochten op het IJsselmeer en de Waddenzee.

zeilschip

Het zeilschip La Bohème (1876). Op de achtergrond ligt het treinstation van Enkhuizen.

Enkele historische zeilschepen waarop u kunt meevaren.

  1. De klipper Novel is een driemaster van veertig meter uit 1897. De hutten op het schip hebben centrale verwarming en er is warm en koud water.
  2. De Friese Tjalk "De Vriendschap" werd in 1902 in Leeuwarden gebouwd. Met het schip kunt u op het IJsselmeer en de Waddenzee varen.
  3. De tjalk Vrouwe Francina is gebouwd in 1895. De thuishaven van het schip is Monnickendam, niet ver van Amsterdam.
  4. De logger "De Zeemeeuw" heeft als thuishaven Harlingen. Op deze tweemaster vaart u mee naar oude havens aan het IJsselmeer en naar de Waddeneilanden.

Meevaren op een zeilschip

U kunt als passagier een dag of langer meevaren op een historisch zeilschip vanuit havens als Harlingen of Enkhuizen. U zeilt meestal op een tjalk of klipper op het IJsselmeer of op de Waddenzee.

U kunt voor een weekend een hut op een schip boeken. Aan boord maakt u dan kennis met de schipper en de andere zeilers.

zeilschip

Deze tjalk in Enkhuizen is later omgebouwd tot een tweemaster.

Eilandhoppen op de Waddenzee

Met de zeilklipper de Willem Jakob kunt u in de zomer tussen de Waddeneilanden van eiland naar eiland zeilen. U kunt ook zeiltocht naar een eiland boeken voor een overtocht.

Als u vanuit Harlingen of Enkhuizen op de Waddenzee wilt eilandhoppen op een klipper of schoener kunt u een arrangement boeken.

Eilandhoppen op de Waddeneilanden.