Weekendplanner Kaartjes

Zeilen op een tjalk op het IJsselmeer of de Waddenzee.

Zeilen op het IJsselmeer of de Waddenzee is een hele belevenis.

Plaatsen als Enkhuizen, Monnickendam, Marken, Volendam en Edam zijn nog goed bewaard gebleven. Een bezoek aan deze havens met een historisch schip als een tjalk, skûtsje of klipper maakt uw weekend wel heel speciaal.

Zeilen op het IJsselmeer.

Zeilen

Zeilschepen bij Enkhuizen.

Zeilen op historische zeilschepen.

Begin vorige eeuw werd het vrachtvervoer over de Zuiderzee en de vele andere waterwegen onderhouden door tjalken. Een aantal van deze zeilende vrachtschepen varen nog steeds. De bekende Friese skûtsjes bijvoorbeeld in Friesland maar ook zijn er tjalken op het IJsselmeer bewaard gebleven. Ze maken met hun bruine zeilen nu deel uit van de zogenaamde Bruine vloot.

Tegenwoordig kunt u dagtochten, weekendtrips of zelfs complete vakanties boeken en op deze historische charterschepen varen.

Zeilen op het IJsselmeer en de Waddenzee.

Meevaren op de tjalk De Vrouwe Francina.

Tjalk

De kleine tjalk De Vrouwe Francina.

Tjalk

In de gezellige kajuit.

Tjalk

Aan boord op de Tjalk.

Tjalk

Droogvallen op de Waddenzee.

Zeilen op tjalk De Vrouwe Francina.

De Vrouwe Francina is een kleine tjalk uit 1895. Het zeilschip ligt in de haven van Monnickendam, niet ver van Amsterdam. U kunt de boot huren voor een dagtocht, een weekend of langer. Er is plaats voor 8 tot 10 passagiers. Bij dagtochten kunnen 12 passagiers mee. Soms is het mogelijk om op individuele basis te boeken. Vraag ernaar bij de schipper.

De bestemming wordt over het algemeen in overleg met de groep bepaald.

De ervaren schippers van de tjalk, René en Pirka, hebben jarenlang zeilles gegeven dus tijdens de tocht kunt u veel over zeilen leren.

Een vaartocht met De Vrouwe Francina.

Aan boord is een schipper aanwezig maar u mag altijd meehelpen met het zeilen.

Voor een dagtocht kunt u zeilend over het IJsselmeer een bezoek brengen aan Marken, Volendam, Edam, Pampus, Lelystad en de Oostvaardersplassen.

Als u een weekend wilt zeilen kunt u naar het zuiden richting Muiden en Amsterdam of naar het noorden richting Hoorn en Enkhuizen varen. Droogvallen en een bezoek aan een Waddeneiland is mogelijk bij een vierdaagse tocht, of langer.

Zeiltochten vanuit Harlingen.

Harlingen

De Bruine vloot in de haven van Harlingen.

Informatie en reserveringen van de tjalk

Zeilen met kinderen op de tjalk

Kinderen kunnen aan boord spelen met speelgoed, ze kunnen zeilen hijsen, piraatje spelen, het schip besturen, lekker koken en zwemmen.

De vertrekhaven van De Vrouwe Francina.

De tjalk vertrekt normaliter vanuit Monnickendam maar u kunt gratis opgehaald worden uit Edam, Volendam en Marken.

Leuke weekendtochten op het IJsselmeer.

Als u in het weekend wilt zeilen en u in de avond wilt uitgaan dan zijn Hoorn of Enkhuizen leuke plaatsen om te overnachten.

Als u een rustiger weekend wilt hebben dan kunt u naar kleine plaatsen als Edam en Marken zeilen. Het is ook mogelijk om op het IJsselmeer voor anker te gaan en daar te overnachten.

Leuke bestemmingen.