Weekendplanner Kaartjes

De wijk Alfama in het centrum van Lissabon.

U kunt in Lissabon uren door de smalle straatjes van Alfama dwalen. In de avond gaan de fadohuizen in de wijk open. In deze restaurants kunt u tijdens het eten luisteren naar fado (live muziek).

U kunt in Alfama overnachten in een appartement of in één van de bijzondere hotels.

De hotels en appartementen in Alfama.

De restaurants in Alfama, Lissabon.

Brasserie Parijs

Een pleintje in Alfama met rechts een fadohuis.

De historische volkswijk Alfama.

Het historische centrum van Lissabon, Baixa, ligt tussen twee heuvels. Op de heuvel met het kasteel ligt al sinds de middeleeuwen de wijk Alfama. Als u vanaf de rivier de Taag de heuvel op loopt naar het kasteel, komt u door de smalle straatjes van Alfama.

In tegenstelling tot Baixa is de wijk Alfama niet door de grote aardbeving van 1755 verwoest. Het is nog steeds een wijk met hele smalle naar boven lopende straten met trappen en kleine doorgangen.

Hier en daar hangt het wasgoed boven de straten en aan sommige ramen hangen vogelkooitjes.

Hostel Petit Lusa.

Hostel Lissabon

Dit hostel ligt in Alfama bij het fadomuseum.

De fadorestaurants van Alfama.

In de arme volkswijken Alfama en Bairro Alto is aan het begin van de 19de eeuw de fado ontstaan. De fado (muziek) is de Portugese versie van de smartlap. Er zijn in Alfama veel fadohuizen waar u bij live muziek kunt eten en drinken. Er is in Alfama zelfs een fado-museum.

In de straatjes die uitkomen op het plein voor het fado-museum zijn veel fadohuizen. De meeste fadohuizen gaan om 19.00 uur open. Als u wilt genieten van de fado kunt u een tafeltje in deze restaurants reserveren. U kunt ook na 19.00 uur door de straten in Alfama gaan wandelen. De stemmen van de zangers en zangeressen in de fadohuizen klinken dan door tot op de straat.

Naar de fadohuizen van Lissabon.

attracties Lissabon

In dit soort straatjes zijn de fadorestaurants.

Alfama Lissabon

Ons favoriete terras met uitzicht is op het dak naast het plein Largo Portas do Sol.

attracties Alfama

Het uitzicht op Alfama vanaf het uitzichtpunt van plein Largo Portas do Sol.

Openbaar vervoer in Alfama.

Veel straten zijn te smal voor auto's dus u kunt het beste door de smalle straatjes gaan lopen.

De wijk Alfama ligt vlakbij het grote plein Praça do Comércio. U moet echter wel naar boven lopen. Als u niet wilt lopen kunt u de gele tram 28 of tram 12 nemen. Deze historische trams rijden in Alfama over hetzelfde spoor en hebben beide o.a. een halte bij de kathedraal. Stap uit bij het plein Largo Portas do Sol.

Er rijden ook Hop-on Hop-off trams naar de kathedraal en naar het plein Largo Portas do Sol.

tram Alfama

Het plein Largos Portas do Sol is met tram 28 en tram 12 gemakkelijk te bereiken.

Met tram 28 en tram 12 door Alfama

De antieke tram 28 is heel populair bij toeristen en de kans dat u in de tram kunt zitten is in het hoogseizoen dan ook erg klein.

In tram 12 is het meestal iets minder druk als de tram door de binnenstad rijdt, daar moet u dus instappen.

De trams rijden tussen de kathedraal en Largo Portas do Sol ook langs een uitzichtpunt met uitzicht over Alfama, Miradouro de Santa Luzia.

restaurant Lissabon

Het restaurant Casa do Leão in het kasteel heeft een terras met uitzicht over de stad.

kasteel Alfama Lissabon

Het middeleeuwse kasteel Castelo de São Jorge is nog gebouwd door de Moren.

Alfama

De binnenstad van Lissabon

attracties Alfama

De kathedraal stamt uit de twaalfde eeuw. De toegang is gratis.

Het plein Largo Portas do Sol.

Vanaf het plein Largo Portas do Sol kunt u via een trap naast de kerk en het uitzichtpunt afdalen naar de smalle straten van Alfama. Hier bent u direct op één van de leukste plekjes in de wijk.

Als u van het plein naar boven loopt komt u bij de ingang van het kasteel. Het straatje is gemakkelijk te vinden. Er zijn altijd wel toeristen die hier naar boven lopen.

Vanaf het uitzichtpunt op het plein heeft u een prachtig uitzicht over Alfama. Naast het uitzichtpunt ligt een plat dak met daarop een restaurant. Hier is een café-restaurant met een prachtig gelegen terras gevestigd

tickets voor attracties en rondleidingen in Alfama

Het kasteel Castelo de São Jorge.

Het middeleeuwse kasteel Castelo de São Jorge is één van de bekendste bezienswaardigheden van Lissabon.

Om het kasteel binnen te mogen moet u een kaartje kopen bij de ingang.

U kunt het kasteel vanuit het centrum van Lissabon lopend bereiken maar dat is een hele klim. U kunt ook bus 737 nemen naar de ingang van het kasteel. De meeste toeristen nemen echter tram 28 of tram 12 naar het plein Largo Portas do Sol en lopen dan verder naar boven.

kasteele

Vanaf het kasteel heeft u een prachtig uitzicht over Lissabon.

De restaurants bij het kasteel.

Bij het kasteel is een restaurant met een prachtig uitzicht over Lissabon en er is een brasserie met uitzicht op de ingang van het kasteel.

Het restaurant, Casa do Leão, is een echte aanrader. Een driegangenmenu zal hier ongeveer 30 euro kosten maar dan heeft u ook wat. De keuken is traditioneel Portugees.

Openingstijden lunch: 12.30 tot 15:00 uur. Het diner is van 20.00 uur tot 22:30 uur.

De smalle straten van Alfama.

Alfama

Overnachten in Alfama.

In de historische straatjes van Alfama kunt u niet met de auto komen. Als u in Alfama wilt overnachten kunt u dus niet uw auto bij het hotel parkeren. De binnenstad van Lissabon ligt overigens wel op loopafstand van Alfama.

In Alfama kunt u overnachten in een appartement. Een mooi driesterrenhotel in Alfama is Hotel Convento do Salvador. Dit hotel is gevestigd in een prachtig gerestaureerd klooster.

Een ander goed hotel in de wijk Alfama is het viersterrenhotel Memmo Alfama. Dit is een design hotel met prachtige kamers. Het is een klein hotel met een dakterras waar u uitzicht op de daken van Alfama heeft. Op het terras is een zwembad.

De hotels en appartementen in Alfama.

Overnachten in Lissabon.

Overnachten