Weekendplanner Kaartjes

De Akropolis en het Parthenon in Athene.

De belangrijkste attractie van Athene is natuurlijk de berg Akropolis en het Parthenon. Behalve het Parthenon staan er op de Akropolis echter meer bezienswaardigheden uit de klassieke oudheid.

Vanaf de Akropolis heeft u een mooi uitzicht over Athene en haar vele monumenten. Als u voor uw verblijf in Athene een hotel in de buurt van de Akropolis zoekt bent u overal vlakbij.

De Akropolis in Athene.

De Akropolis is een tafelberg in Athene die al 2000 jaar voor Christus al bewoond was. De Akropolis ligt landinwaarts maar de zee is vanaf de berg goed te zien en dit maakte de berg van strategisch belang. In de zesde eeuw voor Christus stond er op de Akropolis al een tempel die gewijd was aan de godin Athena.

Het Parthenon is in gedeeltes gebouwd tussen 448 en 421 voor Christus. Men maakte daarbij gebruik van de brokstukken van eerdere bouwwerken en daarvan zijn nog steeds sporen te zien.

Een bezoek aan het Parthenon.

Het Parthenon was de belangrijkste tempel voor de godin Athena in Griekenland. Het Parthenon heeft zuilenrijen waarvan de zuilen bewust niet recht staan en ongelijk zijn.

Dit geeft van een afstand beter het beeld dat alles recht is. In 1687 was het Parthenon in gebruik als kruithuis voor de Turken. Na een voltreffer is het middenstuk van het Parthenon ontploft.

Tegenwoordig wordt het Parthenon gerestaureerd naar de situatie van voor de ontploffing. Dit gebeurt o.a. aan de hand van tekeningen uit 1774. Veel van de beelden en kwetsbare delen van het Parthenon zijn tegenwoordig elders ondergebracht.

Athene

Als u de Akropolis oploopt passeert u veel ruïnes uit de Griekse oudheid.

Het Parthenon

Een bezoek aan het Parthenon.

Athene nacht

In de nacht is het Parthenon mooi verlicht.

uitzicht op Kolonaki

Het uitzicht vanaf de Akropolis op Athene.

De beeldhouwwerken van de Akropolis.

De beelden op de Akropolis zijn daar niet meer te zien. In de 19de eeuw liet de toenmalige Britse ambassadeur veel beeldhouwwerken verzamelen en op een schip naar Londen brengen. Deze zogenaamde Elgin Marbles maken tegenwoordig deel uit van de collectie van het British Museum. Groot Brittannië is vooralsnog niet van plan de beelden terug te geven.

De resterende beelden hebben een bestemming gekregen in het nieuwe Akropolis Museum aan de voet van de Akropolis.
Adres van het Akropolis Museum: 2-4 Makriyianni, Athene. Ingang: Dionysiou Areopagitou. Metrostation: Akropolis.

  1. Het Theater van Dionisyus. Het Dionysustheater werd gebouwd vanaf de 6e eeuw v.Chr tot de 1e eeuw na Chr. Het theater ligt vlakbij het Parthenon op de Akropolis
  2. De antieke begraafplaats van Kerameikos ligt in de straat Hermes op nr. 148
  3. De resten van de Agora (markt) van het klassieke Athene. De Agora ligt aan de noordwestzijde van de Akropolis (de achterkant).
  4. De Romeinse Agora en de Tower of the Winds. Er zijn ingangen in de wijken Monastiraki en Plaka.
  5. Olympeion (De tempel van Zeus).
    Adres van de ingang: Vassilissis Olgas, Athene.

Kaartjes voor rondleidingen en toegang.

Athene Akropolis

Op de top van de Akropolis ligt het Parthenon.

Dionysustheater

Het Theater van Dionisyus.

Uitzicht vanaf de Akropolis.

Akropolis

Hoe bereikt u het Parthenon?

De berg Akropolis met het Parthenon is bijna overal in Athene te zien. Het is dus gemakkelijk te vinden. Als u vanuit het centrum van Athene naar het Parthenon wilt moet de achterlangs de berg op om kaartjes te kunnen kopen en het Parthenon te kunnen bezoeken.

De kortste weg vanaf het Monastiraki Plein naar het Parthenon is via het hoger gelegen deel van Plaka (rechts aanhouden) of via de Romeinse Agora in Monastiraki. In dat laatste geval loopt u gewoon naar boven.

Als u wilt kunt u ook met de bus, de Hop On Hop Off Bus en met het toeristentreintje naar de ingang van het Parthenon. Als u bij de bushalte bent bij het Parthenon moet u nog wel een stukje naar boven lopen.