Weekendplanner Kaartjes

De grotten van Valkenburg.

Valkenburg heeft natuurlijk geen echte grotten maar wel mergelgroeven. In deze groeven werden eeuwenlang stenen gewonnen. Hierbij werden de ondergrondse gangen in het zandsteen uitgehakt.

De grotten zijn vanuit het centrum van Valkenburg gemakkelijk te vinden. Als u bij de kasteelruïne begint kunt u de meeste grotten lopend bereiken.

Een grot in Valkenburg.

Gemeente Grot

De ingang van de Gemeentegrot.

De grotten van Valkenburg.

Onder heel Nederland ligt een dikke laag gesteente uit het krijttijdperk. Nederland lag in het Krijt onder water en de restanten van schelpdieren en andere fossielen vormden een dikke laag. Deze laag kalksteen komt als mergel bij Valkenburg boven de grond. In het kalksteen wordt o.a. vuurstenen en fossielen gevonden.

Al sinds de Romeinse tijd worden er in Valkenburg stenen uitgehakt om gebruikt te worden als bouwmateriaal en om mergbeelden mee te maken. Er is in de loop der eeuwen onder Valkenburg een netwerk ontstaan met 250 km aan uitgehakte gangen.

De Fluweelengrot en de kasteelruïne.

De ruïnes van het kasteel van Valkenburg is gemakkelijk te vinden. In het centrum van de stad toornt de berg met het kasteel overal bovenuit. Onder het kasteel lopen verborgen gangen waarmee men in de middeleeuwen tijdens belegeringen het kasteel kon verlaten. Sommige gangen komen uit in de naastgelegen Fluweelengrot.

De Fluweelengrot is een mergelgroeve met wandschilderingen, sculpturen en een 18de-eeuwse kapel. U kunt de Fluweelengrot met een gids bezoeken.

Kaartjes voor een rondleiding koopt u online of bij de kassa.
Adres: Daalhemerweg 27, Valkenburg
Website: De Fluweelengrot en de kasteelruïne.

De Gemeentegrot

De Gemeentegrot is de grootste ondergrondse mergelgroeve in Valkenburg. U kunt de gangen met een gids bezoeken. Er rijdt ook een treintje door de gangen. Bij de ingang kunt u kiezen voor een rondleiding met een gids of een rondrit in het treintje.

Kaartjes koopt u online of bij de kassa.
Adres: Cauberg 4, Valkenburg.

MergelRijk.

Mergel Rijk

U loopt door sfeervol verlichte ruimtes.

De attractie MergelRijk.

In de gangen van MergelRijk loopt u zelfstandig door de sfeervol verlichte ruimtes. Onderweg ziet u films en hoort u verhalen over mergel en grotten.

Er zijn beelden uit Mergel te zien en u mag in het atelier zelf een stuk mergel bewerken.

Adres: Daalhemerweg 31a, Valkenburg
Website: MergelRijk

De gemeentegrot.

grot

Neem in de zomer een jas mee want het blijft er koud

De Steenkolenmijn van Valkenburg.

In Valkenburg is nooit steenkool gewonnen. In een oude steengroeve aan de Daalhemerweg is echter een steenkolenmijn nagebouwd. U wordt in 75 minuten door een gids rondgeleid. De gids vertelt zijn verhaal en laat machines werken.

Er is ieder uur een rondleiding.

Adres: Daalhemerweg 31, Valkenburg, Website: De Steenkolemijn van Valkenburg.

Museum Romeinse Katakomben.

Onder Rome liggen ondergrondse gangen waar de vroege christenen begraven werden. Enkele delen van de Romeinse Katakomben zijn in het begin van de 20ste eeuw gedeeltelijk nagebouwd. In 1910 werd deze attractie in Valkenburg geopend.

Adres: Plenkerstraat 55, Valkenburg
Website: De Romeinse Katakomben.

overnachten

Met een treintje in de Gemeentegrot.

De vuursteenmijnen van Valkenburg

In dezelfde straat als de Romeinse Katakomben liggen ook de prehistorische vuursteenmijnen van Valkenburg. De 5300 jaar oude mijnen liggen gewoon naast de weg en zijn dus gratis te zien.

Adres: de Vuursteenmijnen, Plenkerstraat 55, Valkenburg

Station Valkenburg.

Mergel Rijk

Ook het 19de-eeuwse treinstation van Valkenburg is gebouwd met Mergelstenen.

De ondergrondse kerstmarkten van Valkenburg.

Valkenburg staat al twee jaar in de top tien van mooiste kerstbestemmingen ter wereld. Dit natuurlijk dankzij de prachtig versierde stad, de kerstmarkt in het centrum en natuurlijk de bijzondere ondergrondse kerstmarkten in de grotten.

In zowel de Gemeentegrot als in de Fluweelengrot wordt ieder jaar van half november tot Kerst een sfeervolle kerstmarkt gehouden. Ieder jaar bezoeken meer dan 100.000 bezoekers deze kerstmarkten. De kerstmarkten zijn iedere dag toegankelijk.