Weekendplanner Kaartjes

De grotten van Han-sur-Lesse in de Belgische Ardennen.

Ieder jaar bezoeken een half miljoen toeristen de Grotten van Han. De grotten kunt u het hele jaar door bezoeken.

In het dorp Han-sur-Lesse zijn veel hotels, restaurants en terrasjes. Een kaartje voor de rondleiding koopt u bij de halte van de tram naar de grotten in het centrum van Han. U kunt voordelig online een kaartje kopen.

Adres: Rue Joseph Lamotte 2, Han-sur-Lesse.

De grotten van Han.

Ingang grotten

De ingang van de grotten.

De Grotten van Han.

De Grotten van Han is één van de grootste grottenstelsels van Europa. Het grottenstelsel is ontstaan door de stroming van de rivier de Lesse. In de gangen is de temperatuur in de zomer en in de winter hetzelfde, 13C. De grotten waren altijd al bekend maar er hebben nooit mensen gewoond.

In de 19de eeuw waren de grotten van Han al een populair bestemming voor een dagtrip. Er zijn in de Grotten van Han gangen met stalagmieten en stalactieten en grote ruimtes met namen als Minaretzaal, de Geheimzinnige zaal en de Wapenzaal.

safari en grotten

Vertrekpunt: Rue Joseph Lamotte 2, Han-sur-Lesse

Grotten van Han-sur-Lesse

U ziet in de grotten de rivier de Lesse stromen.

Han-sur-Lesse

Een historische tram brengt u van Han-sur-Lesse naar de ingang van de grotten.

Naar de ingang van de grotten.

Uw trip naar de grotten begint in het centrum van Han-sur-Lesse. Tegenover Hotel Grenier des Grottes is de opstapplaats van de historische tram naar de ingang van de grotten.

Ieder half uur vertrekt er een tram naar de grotten.

De tram rijdt van Han-sur-Lesse naar de ingang van de grotten. Dit is een afstand van ongeveer vijf kilometer. U rijdt langs de andere attracties van Han-sur-Lesse namelijk de Lesse en het wildpark met dieren uit de Ardennen.

Bij de halte voor de ingang wordt er een groep samengesteld voor de Nederlandstalige gids en een groep voor de Franstalige gids.

De rondleiding door de Grotten van Han.

In de grotten van Han is gelukkig elektrisch licht dus er valt veel te zien. U loopt ongeveer zo'n 2 km door de gangen in de grotten. Dit is echter maar een klein gedeelte van het gangenstelsel.

De gangen in de grotten zijn goed begaanbaar want er is een pad met trappen gemaakt om u de schoonheid van de zalen en de gangen te laten zien.

Er zijn ongeveer 450 traptreden.

Na de rondleiding door de grotten.

De uitgang van de grotten gaat via een loopbrug. In de 19de eeuw begon een rondleiding door de grotten met een boottochtje de grotten in, daarna voer men aan het eind van de rondleiding de grot uit en tegenwoordig loopt u over een loopbrug vlak boven het water.

Buiten de grotten kunt u in 10 minuten naar Han-sur-Lesse teruglopen. Naast de uitgang is echter ook een restaurant met een prachtig gelegen terras aan het water.

Grotten van Han

Combineer een bezoek aan de grotten met een safari.

In Han-sur-Lesse is een mooi wildpark met dieren die in de Ardennen voorkomen.

In het centrum van Han-sur-Lesse vertrekken safaribussen voor een tocht door het dierenpark. U kunt ook door het park wandelen.

De tram naar de ingang van de grotten heeft ook een halte bij het wildpark.

U kunt voordelig online een kaartje kopen voor het wildpark, de grotten, PrehistoHan tentoonstelling en het Han 1900 museum.

Leuke bestemmingen in de Ardennen.