Als u voor een lange wandeling een natuurgebied in trekt heeft u waarschijnlijk uw drinkflessen en andere bepakking in uw rugzak. Als u niet teveel meeneemt heeft u echter geen rugzak nodig en kunt u kiezen voor een heuptas.
Een heuptas hangt comfortabel aan een riem op uw heup. Wij nemen bijvoorbeeld altijd een camera, een verrekijker, een compacte regenjas en een veldfles wat mee. Behalve de verrekijker past alles in onze heuptas.
In een heuptas past minder bagage dan in een rugzak. Het maximum is ongeveer 4 kilo dus u moet streng selecteren op wat u meeneemt. De inhoud van een heuptas moet ook goed verdeeld worden anders gaat het hinderlijk bewegen.
Een heuptas is dus niet geschikt voor iedere trektocht. Bij een ruig terrein of een afgelegen gebied moet er gewoon meer mee en dan gebruikt u een dagrugzak. Ook fietsers kunnen een heuptas gebruiken.
Als u meer bepakking heeft dan vier kilo dan heeft u een dagrugzak nodig. Koop niet een te grote rugzak want dan is het gewicht niet goed te verdelen.
De meeste rugzakken zijn niet waterdicht. U kunt het beste een regenhoes meenemen. Sommige rugzakken zijn inclusief regenhoes.
Als u gaat wandelen en het wild in het veld of in het bos goed wilt zien dan kunt u een verrekijker meenemen. Als er weinig licht is heeft u een verrekijker nodig met een grote diameter. Overdag in het veld is een kleine verrekijker ook goed.
Neem geen onnodig grote verrekijker mee. En verrekijker met een objectiefdiameter van 42 millimeter is voldoende.
Als u een bril heeft moet u een verrekijker hebben met een instelbare oogafstand.
Uiteraard houdt u de weerberichten in de gaten. Er zijn echter periodes dat het weer snel om kan slaan. Neem in deze situaties een dunne regenjas mee. Een dergelijke regenjas kan ook helpen als het wat kouder wordt.
Let erop dat er een goede flap over de rits zit. Het water moet niet door de rits lekken. Het water mag niet door de zakken lekken. De zakken moeten dus goed afgesloten zijn.
Fleece is een weefsel van kunstvezel dat heel geschikt is voor lange wandelingen en trektochten. Het materiaal houdt warmte vast maar neemt geen vocht op. Zweet blijft niet onder de kleren zitten en uw onderkleren voelen dus niet vochtig aan.
Een fleecevesten zijn dus geschikt als tussenlaag in een laagjessysteem. Dus bijvoorbeeld onder een regenjas.