Weekendplanner Kaartjes

Natuurgebieden in Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland.

In Noord-Holland liggen de nationale parken Duinen van Texel en Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Hier zijn fietspaden en wandelroutes door de duinen uitgezet.

In Zuid-Holland ligt het waterrijke Biesbosch. Hier kunt u een boot huren of een rondvaart maken.

Het natuurgebied de Schoorlse Duinen.

In het uitgestrekte natuurgebied de Schoorlse Duinen vindt u strand, de hoogste duinen van Noord-Holland, bos en heide. Behalve uitwaaien op het strand kunt u hier ook wandelen, fietsen en paardrijden. Kinderen zijn dol op Schoorl.

In het centrum van Schoorl ligt een hoog klimduin en er is een gratis speelbos bij het bezoekerscentrum van de Schoorlse Duinen.

De Utrechtse Heuvelrug

De Utrechtse Heuvelrug.

Een dagje naar Texel.

Texel

Wandelen in de buitendijkse gebieden.

Nationaal Park Duinen van Texel.

Het hele duingebied van het eiland Texel en het strand op de zuidpunt en noordpunt van het eiland behoren tot het Nationaal Park Duinen van Texel. Behalve hoge duintoppen zijn hier ook duinmeren met veel vogels en het uitgestrekte vlakke landschap van de Slufter.

In de 19de eeuw is in de Slufter een deel van de duinen weggeslagen en de zee stroomt nog steeds via kreken het eiland op. In dit natuurgebied vindt u veel vogels en bijzondere planten. De duinmeren van het gebied De Muy is een broedplaats van lepelaars en aalscholvers en is dan ook tussen 1 maart en half augustus afgesloten.

Als u door het natuurgebied wilt wandelen is Café-Restaurant De Slufter, Slufterweg 1 in het dorp De Cocksdorp een goed startpunt. Ook vanuit de badplaats De Koog kunt u de Muy en de Slufter gemakkelijk bereiken.

Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug.

Het Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug is een grote zandwaltussen de A28 en Rhenen. Bij het plaatsje Amerongen bereikt de Amerongse Berg een hoogte van zo'n 68 meter.

In het natuurgebied zijn bossen, heidevelden, vennen en veel historische dorpjes. Bij het dorp Leersum liggen de Leersumse Plassen.
Bezoekerscentrum De Veldschuur, Maasbergseweg 18a, Leersum.

De Pyramide van Austerlitz.

Vlakbij Zeist liggen de bossen rond de Pyramide van Austerlitz. Op termijn zullen de bossen en heidevelden van boswachterij Austerlitz deel uitmaken van het Nationale Park de Utrechtse Heuvelrug.

Bij de Pyramide van Austerlitz is een grote speeltuin waar uw kinderen gratis kunnen spelen terwijl u op een terrasje zit.

Een dagje naar de Pyramide van Austerlitz.

Nationaal Park De Biesbosch.

Het Nationaal Park de Biesbosch bestaat uit een aantal eilandjes en zandplaten op de grenst tussen Noord-Brabant en de provincie Zuid-Holland.

Er zijn twee bezoekerscentra in de Biesbosch: in Drimmelen en in de stad Dordrecht. Ook is er het vernieuwde Biesboschmuseum in Werkendam. Het gratis toegankelijke bezoekerscentrum van de Hollandse Biesbosch ligt bij Dordrecht.

Vanuit de veerhavens van Dordrecht en Sliedrecht vaart er een veerboot naar het Biesboschcentrum Dordrecht.

Vanuit de bezoekerscentra en het Biesboschmuseum zijn er rondvaarten op de Biesbosch. In de bezoekerscentra van Dordrecht en Drimmelen kunt u kano's en fietsen huren.

Tip: Varen in een opblaasbare boot of kajak.

Enkele adressen voor een bezoek aan de Biesbosch

  • Het Biesboschcentrum Dordrecht, Nationaal Park De Biesbosch, Baanhoekweg 53, Dordrecht. Tel. 078-6305353. (7 dagen per week open).
  • Het Biesboschcentrum Drimmelen, Biesboschweg 4 in Drimmelen. Tel. 0162-682233.
  • Het Biesboschmuseum in Werkendam, De Hilweg 2, Werkendam.

Nationaal Park de Biesbosch.

Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland is een natuurgebied met hoge duinen, bossen en duinmeren. Het nationaal park ligt bij IJmuiden, Santpoort en Boemendaal.

Als u door het natuurgebied wilt wandelen is het strand bij Bloemendaal aan Zee een goed startpunt. Bij de Parnassiaweg bij Bloemendaal aan Zee kunt u parkeren.

Nationaal Park de Kennemerduinen