Weekendplanner Kaartjes

De nationale parken van Friesland, Groningen en Drenthe.

In de drie noordelijke provincies van Nederland zijn zes nationale parken. Vooral in Friesland en Drenthe zijn mooie natuurgebieden te vinden. Zo is het hele eiland Schiermonnikoog een nationaal park.

Ook in Drenthe, op de grens met Groningen, is een groot nationaal park te vinden.

Nationaal park Schiermonnikoog.

Het hele eiland Schiermonnikoog is een nationaal park. De natuur van dit Waddeneiland bestaat o.a. uit strand, kwelders, duinen en bossen. Vanuit het enige dorpje op Schiermonnikoog kunt u het eiland per fiets of te voet verkennen.

U kunt in een hotel of appartement op het eiland overnachten maar ook een dagtocht vanuit bijvoorbeeld Groningen of Leeuwarden is mogelijk. Als u wilt kunt u met een gids gaan wadlopen.

Een weekend naar de Waddeneilanden.

Nationaal Park Alde Feanen

In Friesland ligt het moerasgebied De Alde Feanen. Het natuurgebied ligt bij het dorp Earnewâld (Eernewoude). Het is een gebied met plassen, rietvelden, venen, grasland en moerasbos.

U kunt door het natuurgebied wandelen of varen. Als u wilt wandelen kunt u beginnen bij het bezoekerscentrum De Reidsplûm. Hier is ook een parkeerplaats.
Adres: Bezoekerscentrum De Reidsplûm: Ds. van der Veenweg 7, Eernewoude. Tel. 0511-539410.

Tip: Bootverhuur bij Ulbe en Mirjam Postma, De Stripe 22 in Earnewâld. Hier kunt u een fluisterboot, sloep of zeilboot huren. Tel.0511-539215.

Een weekend aan het water in Friesland.

Nationaal park Lauwersmeer.

De Lauwerzee werd in 1969 afgesloten van de Waddenzee. Het Lauwersmeer ontstond. Het Lauwersmeer bestaat uit open en vaak ondiep water waar veel vogels en zeldzame planten leven.
Als u door het natuurgebied wilt wandelen kunt u beginnen bij Restaurant Het Booze Wijf aan Strandweg 11 in Lauwersoog.

Vanuit de haven van Lauwersoog kunt u met de veerboot over de Waddenzee naar Schiermonnikoog varen.

Nationaal park Drents-Friese Wold.

Het natuurgebied Nationaal park Drents-Friese Wold ligt op de grens tussen Friesland en Drenthe. Het grootste gedeelte van dit natuurgebied bestaat uit bos maar er is ook heide en stuifzand.

Het bezoekerscentrum van het Nationaal park Drents-Friese Wold ligt in het dorp Appelscha in Friesland. In Drenthe is een bezoekerscentrum in de VVV van het plaatsje Diever.

De bossen van Nationaal Park Drents-Friese Wold.

De duinen van Texel.

Texel

Het duingebied van Texel is ook een nationaal park.

Nationaal park Dwingelderveld.

Het natuurgebied Dwingelderveld is het grootste natte heideveld van Europa. Ooit zag Drenthe er zo uit. Behalve uitgestrekte heidevelden zijn hier ook bossen en vennen.

In de Dwingeloose Heide en de Kraloër Heide zijn naast uitgestrekte heidevelden veel vennen en kleine moerassen. Het plaatsje Dwingeloo ligt vlakbij Dwingelderveld en het Nationaal Park Drents-Friese Wold.

Adres: Bezoekerscentrum Dwingelderveld, Benderse 22, Ruinen.

Overnachten in het Dwingelderveld kan in Hotel Ruinen.

Natuurgebied Dwingelderveld en Dwingeloo.

Nationaal park Drentsche Aa.

Het nationaal park Drentsche Aa is een bijzonder landschap met fonkelende beekjes, heidevelden, houtwallen en schilderachtige dorpen. Hier ziet u nog het oude landschap van Drenthe in de 19de eeuw.

Het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa ligt niet ver van de grens van de provincie Groningen tussen de plaatsen Assen, Gieten en Glimmen. Een mooie plaats om een wandeling te beginnen is de schaapskooi Ballooërveld. Hier is ook een parkeerplaats. U vindt de schaapskooi even buiten het dorp Balloo.

Tip: Het natuurgebied De Weerribben ligt vlakbij Drenthe in de Noordoostpolder.

Borger en omgeving.

Drenthe

In de omgeving van Borger zijn veel hunebedden.