Weekendplanner Kaartjes

Wadlopen naar Schiermonnikoog, Ameland en zwerftochten.

Als u wilt kunt u bijna het hele jaar door wadlopen. Buiten het seizoen kunt u echter niet naar een eiland of zandplaat lopen. Er zijn dan alleen nog zwerftochten op het Wad.

Er zijn in Nederland acht erkende wadlooporganisaties die meestal in het weekend wadlooptochten organiseren.

Wadlopers op Schiermonnikoog

Het spoelen van schoenen en benen na de wadlooptocht.

Wadlopen.

Één van de mooiste natuurgebieden van Nederland is de Waddenzee. Bij laag water vallen grote delen droog en kunt u over de zandbanken lopen. Loop nooit zonder gids over de Wadden.

Wadlopen kan zwaar zijn want vaak loopt u tot uw enkels (of knieën) door het natte slik en bij sommige tochten loopt u zelfs af en toe tot uw middel in het koude water. Het grootste deel van een wadlooptocht loopt u over slik, zandplaten en mosselbanken.

Wat een tocht zwaar maakt is het weer en de bestemming.

Overnachten

De tocht naar Terschelling is alleen voor zeer ervaren wadlopers.

De zwerftochten langs de kust

Er zijn een aantal gemakkelijke zwerftochten langs de kust en naar verschillende zandbanken waarbij u tijdens uw tocht grotendeels droog blijft. Als u twijfelt over uw conditie dan kunt u het beste beginnen met een zwerftocht.

Alle wadlooporganisaties organiseren zwerftochten op het Wad. ook op het Duitse eiland Borkum en op de Nederlandse waddeneilanden Terschelling en Texel kunt u met een gids voor de kust wadlopen.

De zwaardere tochten naar de eilanden.

Er zijn wadlooptochten naar de Waddeneilanden Ameland en Schiermonnikoog en naar de zandbanken Engelsmanplaat, Simonszand en soms naar Rottermeroog.

kwelders

De tocht begint vaak op de kwelders.

wadlooptocht

Soms loopt u tot uw knieën of zelfs tot uw middel door het water.

wadlopen

Wadlopen met gids bij Pieterburen.

wadlopen

Soms loopt u over zandplaten en is het lopen gemakkelijk.

Wadlopen naar de eilanden.

De maximale groepsgrootte is 70 personen. Voor tochten naar Schiermonnikoog en bij zwerftochten mogen er maar 50 personen in een groep. Als u twijfelt over uw conditie dan kunt u het beste beginnen met een zwerftocht.

Het is voor ervaren wadlopers is het een enkele keer per jaar mogelijk om naar Terschelling te lopen. Er zijn geen georganiseerde tochten naar Vlieland en Texel.

Op Texel kunt u wel via Wadloopcentrum Fryslân een tocht van 10 km op het Wad maken. Verzamelplaats: Waddenpark Avanti, Stuifweg 22, Oosterend. Texel

Loop altijd met een gids

wadlopen

Wadlopen naar Rottemeroog

Het is niet meer mogelijk om op de Rottumerplaat te komen omdat dit de natuur te zwaar belast. Wadloopcentrum Fryslân organiseert nog wel een paar tochten per jaar naar de Rottumeroog maar u mag het eiland niet betreden.

Loop altijd met een gids

Het lijkt gemakkelijk als u op de dijk staat maar ga nooit alleen op het Wad wandelen. U heeft echt een gids nodig.

Er zijn een aantal organisaties die wadlooptochten organiseren. U moet altijd ruim van te voren reserveren.

De Waddeneilanden.

Waddeneilanden Ameland en Schiermonnikoog

De wadlooporganisaties.

Er zijn acht door de overheid erkende wadlooporganisaties. Hieronder vindt u de adressen. Als u wilt wadlopen moet u dat bij één van hen reserveren. Niet alle organisaties organiseren het hele jaar wadlooptochten. Als u in de winter wilt wadlopen zult u moeten informeren wat de mogelijkheden zijn.

Bij Dijkstra's Wadlooptochten en de Vrije Wadlopers worden in de winter enkele zwerftochten over de Wadden georganiseerd. Bij de Vrije Wadlopers zijn ook nachttochten mogelijk.

zwerftocht

Een zwerftocht langs de kust.

wadlooptocht

U zult zelfs bij een zwerftocht uw voeten niet droog houden.

wadlopen

Wadlopen met gids bij Pieterburen.

Wadlopers

Zeehonden bij Borkum.

Duitse Waddeneilanden

Bij het eiland Borkum.

Wadlopen naar de Duitse Waddeneilanden.

Het is ook mogelijk om in Duitsland te gaan wadlopen. Zo kunt u bij het waddeneiland Borkum wadlopen. U kunt ter plekke bij het treinstation van Borkum een wadlooptocht met gids over de wadden bij het eiland boeken.

Er zijn ook een wadlooptochten van de havenplaats Norddeich naar de waddeneilanden Juist en Norderney.

De wadloopgidsen in Norddeich.

  • De wadlooptocht van Norddeich naar Norderney is een tocht van 6 km en zal maar 2 uur. Het is een gemakkelijke tocht.
  • Het eiland Juist is ongeveer 12 km lopen. U bent vanuit Norddeich ongeveer 4 uur onderweg. Het is een iets zwaardere tocht dan naar Norderney.

De Duitse Waddeneilanden

Wadlopen naar het Duitse eiland Neuwerk.

De stranden van het Duitse Cuxhaven valt zover droog dat u naar het eiland Neuwerk kunt lopen. De route is aangegeven met takkenbossen en verdwalen is dan ook niet mogelijk. Veel wadlopers lopen dan ook zonder gids de route.

Het slik tussen Cuxhaven en het eiland is stevig dus het is gemakkelijk te lopen. U kunt de 8 km lange tocht in ongeveer twee a drie uur lopen. U zult niet de enige zijn. Als het mooi weer is in het weekend zijn er honderden wadlopers.
Een weekend naar Cuxhaven.

rijden op de wadden

U kunt ook vanaf het strand met een paard en wagen over de wadden naar het eiland Neuwerk rijden.

Cuxhaven in Noord-Duitsland.

Noord-Duitsland