Weekendplanner Kaartjes

De natuurgebieden in Overijssel en Gelderland.

Het meest bekende natuurgebied van Gelderland en Overijssel is het Nationaal Park De Hoge Veluwe tussen Ede en Apeldoorn.

Ook het heuvelachtige natuurgebied nationaal park de Veluwezoom is een prachtig gebied om in te wandelen of te fietsen. Bij Giethoorn en Ossenzijl ligt een heel ander soort natuurgebied, de Weerribben-Wieden.

Natuurgebied bij de Veluwezoom.

Posbank

Het heidegebied Posbank bij Rheden.

Nationaal park De Veluwezoom.

Het Nationaal park De Veluwezoom tussen Arnhem en Dieren heeft een heuvelachtig landschap met bossen en heidevelden. Ook is er nog hier en daar stuifzand te vinden.

In het natuurgebied zijn een aantal uitkijkposten vanwaar u een mooi uitzicht over het natuurgebied heeft. De Posbank is één van deze heuvels. Andere uitkijkposten zijn Herikhuizen en Elsberg.

Adres Bezoekerscentrum Veluwezoom, Heuvenseweg 5a, Rheden. Hier kunt u ook fietsen huren en er is een brasserie. Tel. 026-4979100.

Overnachten bij de natuurgebieden.

Overnachten

Nationaal park De Hoge Veluwe.

Het Nationaal park De Hoge Veluwe is een prachtig natuurgebied met bossen, stuifzand en grasvlaktes. Het park ligt tussen Arnhem, Ede en Apeldoorn.

Op De Hoge Veluwe kunt u behalve van de natuur ook genieten van het Kröller-Müller Museum en het Jachthuis St. Hubertus. U moet voor de Hoge Veluwe entree betalen maar u kunt gratis een fiets gebruiken.

De ingangen van het Nationaal park De Hoge Veluwe zijn bij de plaatsen Hoenderloo, Otterlo en Schaarsbergen.

Nationaal park De Weerribben-Wieden.

De Weerribben en de Wieden is een gebied met veel water, moerassen, moerasbos en wuivend riet. Hier kunt u kanovaren, wandelen en fietsen. Een bekende plaats aan De Wieden is het dorp Giethoorn.

Een goede startpunt om het natuurgebied De Weerribben te verkennen is het bezoekerscentrum in het plaatsje Ossenzijl. Voor kinderen kunt u in het bezoekerscentrum een speurtocht krijgen. Vanuit het bezoekerscentrum kunt u een boottocht met een boot van Staatsbosbeheer maken.
Adres: Bezoekerscentrum De Weerribben, Hoogeweg 27, Ossenzijl. tel. Hier is ook een parkeerplaats.

Nationaal Park de Weerribben-Wieden.

Natuurgebied Kootwijkerzand.

Kootwijkerzand

Kootwijkerzand is een groot stuifzandgebied tussen Apeldoorn en Barneveld.

Bootverhuur in Giethoorn en de Weerribben.

  1. In Café Restaurant De Weerribben in het plaatsje Kalenberg kunt u kano's en fluisterboten huren.
    Adres: Hoogeweg in Kalenberg, tel. 0561-477243
  2. Ook bij Café restaurant en recreatiecentrum Het Doevehuis in Kalenberg kunt u boten huren. Er zijn kano's, sloepen en fluisterboten. Ook kunt u hier een rondvaart maken. In het Doevehuis kunt u ook fietsen huren.
    Adres: Recreatie-centrum Het Doevehuis, Kalenberg-Zuid 1, Kalenberg, Tel. 0561-477394
  3. Botenverhuur in Giethoorn:
    Oort-Seinen, Binnenpad 105, Giethoorn, Tel: 0521-361597. Hier huurt u fluisterboten en punters.

Kootwijkerzand.

Overnachten

Een natuurgebied bij Kootwijk.

Nationaal Park Sallandse Heuvelrug.

Het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug ligt tussen de plaatsen Hellendoorn en Holten. Op de stuwwal vindt u bossen en heidevelden. Hoge heuvels als de Hellendoornse Berg, de Haarlerberg, de Noetselerberg, de Koningsbelt en de Holterberg kunnen wel meer dan 70 meter hoog zijn.

Een goed startpunt om de Sallandse Heuvelrug is het Buitencentrum van Staatsbosbeheer bij Nijverdal. Hier kunt u ook parkeren. Ook in de plaatsen Hellendoorn en Holten zijn hotels bij dit natuurgebied.

Wandelen en fietsen op de Sallandse Heuvelrug.

In de bossen bij Hellendoorn en Nijverdal.

Overnachten in Twente.