Weekendplanner Kaartjes

Het natuurgebied de Mookerhei.

Vlakbij Nijmegen ligt het fraaie natuurgebied de Mookerheide. Op de smalle bospaden en landweggetjes op de Mookerheide kunt u heerlijk wandelen, fietsen en paardrijden.

Op de Mookerheide kunt u overnachten in een aantal romantische hotels. Rond de Mookerheide kunt u overnachten in een hotel in Nijmegen, Groesbeek, Mook en Molenhoek.

Het natuurgebied de Mookerheide.

De Mookerheide ligt ongeveer 10 minuten rijden van Nijmegen. Vroeger werd het hele bos- en heidegebied tussen Nijmegen en Mook Mookerheide genoemd maar de Mookerhei is in de loop der jaren steeds kleiner geworden.

De Mookerheide staat bekend om de beroemde veldslag uit 1574 die hier plaatsvond. Het is een prachtig natuurgebied met uitgestrekte heidevelden en mooie bossen.

Op de Mookerheide kunt u dassen, gladde slangen, zandhagedissen en ringslangen tegenkomen. Een deel van de Mookerheide wordt begraast.

De Mookerheide.

natuurgebied Mookerheide

Uitzicht vanaf de Heumense Schans.

Een weekend op de Mookerheide.

In de bossen en op de heide kunt u wandelen, fietsen, mountainbiken en paardrijden. Omdat het natuurgebied op een stuwwal ligt zijn er grote hoogteverschillen. U heeft op veel plaatsen op de Mookerheide een prachtig uitzicht over het landschap.

Eind augustus staat de heide in bloei maar ook in andere seizoenen is de Mookerheide een leuke bestemming voor een dagje uit of een weekend weg.

Er zijn in het natuurgebied een aantal hotels en boscafés met leuke terrasjes te vinden waar u kunt uitrusten. Als u in een hotel in Molenhoek, Mook, Cuijk of Groesbeek overnacht kunt u daar waarschijnlijk wel een fiets huren.

De hotels in Molenhoek, Mook, Cuijk en Groesbeek.

Jachtslot Mookerheide

Jachtslot de Mookerheide

Mookerheide

De Mookerheide

Omgeving Nijmegen

Natuurgebied de Heumense Schans.

Vlakbij Landgoed de Mookerheide ligt de Heumense Schans. De Heumense Schans is een verdedigingswerk uit de 17de eeuw van 50 meter hoog. Tegenwoordig is de Heumense Schans een natuurgebied.

U kunt hier wandelen en genieten van het uitzicht over het lager gelegen landschap. In het natuurgebied Heumense Schans grazen grote grazers.

Mookerheide

De Mookerheide bij Mook.

De Slag op de Mookerheide.

Tijdens de tachtigjarige oorlog werd op 14 april 1574 op de heide vlakbij het dorpje Mook de slag op de Mookerheide uitgevochten. Het was een veldslag tussen de Spaanse troepen en een huurlingenleger van Lodewijk en Hendrik van Nassau.

De Spanjaarden wonnen de slag. Ongeveer 150 spanjaarden en 3000 soldaten van het leger van Oranje stierven tijdens de veldslag of verdronken tijdens de vlucht in de moerassen. Ook Lodewijk en Hendrik van Nassau kwamen om. Hun lichamen zijn nooit teruggevonden.

Mookerheide wandelen

Landgoed Jachtslot de Mookerheide.

Iets ten noorden van Mook ligt Landgoed Mookerheide met een landhuis in de vorm van een jachtslot. Het jachtslot is in de afgelopen 100 jaar gebruikt als woning, klooster, hotel en restaurant.

Het kasteeltje is in Jugendstil stijl ingericht met zwaar bewerkt hout, glas in lood ramen, beschilderde plafons en muren en marmeren badkamers. Er zijn regelmatig rondleidingen door het nu nog lege gebouw.

Voor het jachtslot steekt u een mooi bruggetje over om in het bospark op het landgoed te kunnen wandelen.
Adres: Landgoed Mookerheide, Heumensebaan 2, 6584 CL, Molenhoek.

De plek van de slag op de Mookerheide.

Als u de plek van de veldslag op de Mookerheide wilt bezoeken moet u naar het dorpje Milsbeek. De plek van de veldslag wordt op de kaart aangeven als De Hel. De moerassen waar de vluchtende soldaten in verdwenen heet Het Vagevuur.

Parkeren: Er is een parkeerplaats in het bos
Adres: Helleweg, Milsbeek.

Nijmegen omgeving

Leuke plaatsen in de buurt

Dichtbij de Mookerheide liggen de plaatsen Nijmegen (10 km), Goch (20 km), Kleef (25 km).

Andere natuurgebieden in de buurt