Weekendplanner Kaartjes

Varen, fietsen en wandelen in Nationaal Park Weerribben-Wieden.

Nationaal Park Weerribben-Wieden is een waterrijk natuurgebied met rietlanden en moerasbossen. Het is een gebied waar u kunt varen, wandelen en fietsen.

Er zijn wandelroutes door het natuurgebied met houten bruggetjes en vlonders. U kunt ook in plaatsen als Giethoorn, Ossenzijl, Kalenberg, Paasloo en Sint Jansklooster een boot huren om daarmee het natuurgebied te verkennen.

Boottochten vanuit Buitencentrum Weerribben.

Een video (2 min.) over Buitencentrum Weerribben.

Tip: Huur een boot en vaar door het natuurgebied.

Op veel plaatsen rond Nationaal Park Weerribben-Wieden kunt u een boot huren om daarmee door de vaarten, poelen en meren te varen. Ook zijn er rondvaarten door het gebied.

In en rond Giethoorn zijn vakantiehuizen in vakantieparken aan het water waar u ook een boot, fluisterboot, waterfiets of kano kunt huren. Ook bij de buitencentra en informatiecentra van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer kunt u boten huren.

Tip: In de vakantieparken kunt u vaak ook een boot huren.

Het Buitencentrum Weerribben.

Het Buitencentrum Weerribben in Ossenzijl is een informatiepunt van Staatsbosbeheer. Vanuit Buitencentrum Weerribben kunt u gaan wandelen of fietsen. U kunt hier ook beginnen aan een vaartocht met een rondvaartboot, een fluisterboot of een kano in Nationaal Park Weerribben-Wieden. Er zijn af en toe vaartochten met de boswachter..

U kunt fluisterboten, kajaks, kano’s en fietsen huren bij bootverhuurder De Gele Lis. De botenverhuurder ligt naast het Buitencentrum.
Verhuur en lunchcafé De Gele Lis Tel. 0561 – 477442..

Adres:
Buitencentrum Weerribben, Hoogeweg 27, Ossenzijl.
Er is een ruime parkeerplaats waar u ook met een camper mag overnachten.

De website van Staatsbosbeheer.

Tip: Het dorp Kalenberg.

Het dorp Kalenberg ligt vlakbij Ossenzijl. Hier kunt u bij het tot restaurant omgebouwde kerkje op een terras aan het water een kopje koffie met appelgebak nuttigen.
Hier kunt u fietsen, sloepen, fluisterboten, kajaks en kano’s huren. Ook zijn er rondvaartboten. Vanuit Kalenberg kunt u het Nationaal Park Weerribben-Wieden goed verkennen.

Als u een boot huurt krijgt u er een kaart met een mooie vaarroute bij. Met de fiets kunt u o.a. naar Ossenzijl, Giethoorn, Blokzijl en Wanneperveen fietsen.

Adres: Recreatiebedrijf Pieter Jongschaap. Kalenbergerpad 4, Kalenberg. Tel. 0561 - 477527

Plaatsen bij de Weerribben-Wieden.

Weerribben Wieden kaart

Overal kunt u boten huren.

Giethoorn.

Giethoorn ligt centraal tussen de meren en vaarten van het natuurgebied Weerribben-Wieden. Er zijn dan ook veel botenverhuurders in Giethoorn. Met de boot kunt u de natuur intrekken of Giethoorn zelf invaren.

Tip: In Giethoorn kunt u zeilpunters huren. Dit zijn kleine platbodems met twee zwaarden. De boten zijn gemakkelijk om mee te zeilen.

Varen in Nationaal Park de Weerribben-Wieden.

bootverhuur

Fotograaf: MarketingOost / Gijs Versteeg.

Vanaf het water is het natuurgebied op zijn mooist.

Tip: Neem een verrekijker mee als u de natuur in gaat.

De website van Natuurmonumenten over De Wieden.

Het Bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster.

Het bezoekerscentrum De Wieden van Natuurgebieden is ook één van de toegangspoorten van natuurgebied de Wieden. In het bezoekerscentrum krijgt u informatie over routes en vaartochten.

Tussen april en oktober zijn er excursieboten voor rondvaarten door het natuurgebied. Er vertrekt ook een waterbus naar Giethoorn en Blokzijl. Onderweg vaart u door de Weerribben en de Wieden.

Achter het bezoekerscentrum ligt een laarzenpad en een vlonderpad door het rietland. Met trekpontjes steekt u de sloten over. Onderweg ziet u meren en waterkolkjes, rietlanden, sloten en moerasbossen.

Adres: Bezoekerscentrum de Wieden, Beulakerpad 1, Sint Jansklooster (OV)

De waterbus bij Bezoekerscentrum de Wieden..

De waterbus vaart zeven dagen per week tussen Giethoorn en Blokzijl. U kunt ook opstappen of uitstappen in Bezoekerscentrum de Wieden. U kun uw fiets meenemen.

De ecowaterliner.

De Watertoren van Sint Jansklooster.

Tip: Beklim de Watertoren van Sint Jansklooster, Vanaf deze 45 kilometer hoge uitkijktoren heeft u een mooi uitzicht op de Wieden.

Een video (2 min.) over Giethoorn en de Weerribben-Wieden.

Leuke plaatsen rond Giethoorn.