Weekendplanner Kaartjes

Tien belangrijke barbecue tips.

Als u wilt gaan barbecueën zijn er een aantal zaken waar u aan moet denken.

We hebben het hier voor u op een rijtje gezet.

BBQ tips & tricks.

Een video (2 min.) over het aansteken van een barbecue.

1. De voorbereidingen.

  1. Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Haal grote stukken vlees twee uur voor de BBQ uit de koelkast. Kleine stukken kunnen ongeveer een uur voor gebruik in de keuken gezet worden.
  2. Marineer het vlees of smeer het in met (olijf)olie. Het vlees wordt zal hierdoor minder snel verbranden. Insmeren is dus gezonder.
  3. Als je op de spies tomaatjes of ananas hebt kunnen die gaan draaien op het stokje als je de spies wilt omkeren. Dit is te voorkomen door in de spies twee stokjes te gebruiken.
vuur BBQ aanmaken

Bron: Pixabay

2. Zo steekt u de barbecue aan.

Een elektrische BBQ of een gas BBQ zijn gemakkelijk aan te steken. Een barbecue met houtskool of briketten vraagt echter wat vaardigheid.

  1. Zet de barbecue op een stevige ondergrond. De BBQ mag natuurlijk niet omvallen.
  2. Leg een stapeltje houtskool of briketten in het BBQ.
  3. Steek hier enkele aanmaakblokjes tussen.
  4. Steek de aanmaakblokjes aan.
  5. Als het houtskool of de briketten flink gloeien verspreidt u de houtskool door de BBQ.
  6. Als de vlammen doven en de briketten of het houtskool grijs kleuren is de BBQ voldoende heet.

3. Maak de barbecue op tijd voldoende heet.

Een barbecue moet goed warm zijn voordat het vlees op het rooster gaat.

Een gasbarbecue moet ongeveer 20 minuten van tevoren aangestoken worden.

Een houtskoolbarbecue steekt u ongeveer één uur van tevoren aan.

BBQ deksel

Bij dikke stukken vlees zet u een deksel op de BBQ zodat het vlees goed gaar wordt.
Bron: Pixabay

4. Smeer het rooster in tegen plakken.

Smeer het rooster voor de BBQ eerst in met zonnebloemolie of boter. Inwrijven met een halve citroen kan ook.

Als u het rooster voor de BBQ insmeert voor gebruik blijft het vlees niet op het rooster plakken.

Gebruik beslist geen olijfolie hiervoor. Dat gaat roken en stinken.

Zo grilt u vlees op de BBQ.

Een video (3 min.) over het grillen van vlees op de barbecue.

5. Leg het vlees of de groentes op de juiste plek op de BBQ.

Het midden van een BBQ is het heetst. Als iets droog wordt legt u het vlees aan de zijkant zodat het wat minder snel gaart.

Als je een ander stuk vlees op het rooster wilt leggen is het goed om het rooster weer met een halve citroen in te wrijven. Zo voorkomt u dat vlees naar vis gaat smaken en omgekeerd.

6. Gebruik een barbecue met een deksel.

Als u een groot stuk vlees of kip op de BBQ legt kan de buitenkant verbranden terwijl de binnenkant nog rauw is.

Als u een deksel op de BBQ zet wordt de hitte onder het deksel beter verdeeld. De grotere stukken vlees en kip worden dan gelijkmatig gaar zonder dat de buitenkant verbrand.

7. Voorkom een salmonella besmetting.

Gebruik twee tangen, één om rauw vlees op de barbecue te leggen en één om producten mee om te draaien en later mee op het bord te leggen.

Hou alles wat in aanraking komt met rauw vlees gescheiden van de rest.

BBQ eten

Bron: Pixabay.

8. Zet overgebleven vlees niet meer in de koelkast.

Als er vlees is overgebleven dan kunt u die het beste toch bereiden en in de koelkast zetten. De volgende dag is het nog goed te eten. Bewaar geen overgebleven rauw vlees van de BBQ tot de volgende dag.

Gooi rauw vlees dat in de zon gelegen heeft weg.

Brand in de barbecue.

Monkey Island

Eet geen verkoold vlees. Er is altijd nog stokbrood.
Bron: Pixabay

9. Ga veilig barbecueën.

  • Bij een gasbarbecue legt u een blusdeken onder handbereik.
  • Bij een houtskool BBQ zet u een emmer water en plantenspuit klaar.
  • Bij een elektrische BBQ gebruikt u beslist geen water om te blussen. Trek altijd eerst de stekker eruit en gebruik dan een blusdeken of een poederblusser.
  • Om kleren te beschermen gebruikt de kok een leren schort.

10. Binnenshuis barbecueën.

Natuurlijk gebruikt u een gas- of houtskool barbecue alleen buiten. Binnen BBQ-en met gas of houtskool is te gevaarlijk in verband met een koolmonoxide vergiftiging en brand.

U kunt wel binnen elektrisch barbecueën.

11. Het schoonmaken van het BBQ-rooster.

  • Maak de barbecue schoon als het rooster nog warm is. De volgende dag zijn vleesresten keihard geworden en is het schoonmaken lastig.
  • Als je het rooster van de BBQ voor gebruik eerst ingewreven hebt met een halve citroen is het gemakkelijker schoonmaken.