Als u wilt gaan barbecueën zijn er een aantal zaken waar u aan moet denken.
We hebben het hier voor u op een rijtje gezet.
Een video (2 min.) van Jumbo Supermarkten over het aansteken van een barbecue.
Een video (3 min.) over het grillen van vlees op de barbecue.
Een elektrische BBQ of een gas BBQ zijn gemakkelijk aan te steken. Een barbecue met houtskool of briketten vraagt echter wat vaardigheid.
Een barbecue moet goed warm zijn voordat het vlees op het rooster gaat.
Een gasbarbecue moet ongeveer 20 minuten van tevoren aangestoken worden.
Een houtskoolbarbecue steekt u ongeveer één uur van tevoren aan.
Smeer het rooster voor de BBQ eerst in met zonnebloemolie of boter. Inwrijven met een halve citroen kan ook.
Als u het rooster voor de BBQ insmeert voor gebruik blijft het vlees niet op het rooster plakken.
Gebruik beslist geen olijfolie hiervoor. Dat gaat roken en stinken.
Het midden van een BBQ is het heetst. Als iets droog wordt legt u het vlees aan de zijkant zodat het wat minder snel gaart.
Als je een ander stuk vlees op het rooster wilt leggen is het goed om het rooster weer met een halve citroen in te wrijven. Zo voorkomt u dat vlees naar vis gaat smaken en omgekeerd.
Als u een groot stuk vlees of kip op de BBQ legt kan de buitenkant verbranden terwijl de binnenkant nog rauw is.
Als u een deksel op de BBQ zet wordt de hitte onder het deksel beter verdeeld. De grotere stukken vlees en kip worden dan gelijkmatig gaar zonder dat de buitenkant verbrand.
Gebruik twee tangen, één om rauw vlees op de barbecue te leggen en één om producten mee om te draaien en later mee op het bord te leggen.
Hou alles wat in aanraking komt met rauw vlees gescheiden van de rest.
Als er vlees is overgebleven dan kunt u die het beste toch bereiden en in de koelkast zetten. De volgende dag is het nog goed te eten. Bewaar geen overgebleven rauw vlees van de BBQ tot de volgende dag.
Gooi rauw vlees dat in de zon gelegen heeft weg.
Natuurlijk gebruikt u een gas- of houtskool barbecue alleen buiten. Binnen BBQ-en met gas of houtskool is te gevaarlijk in verband met een koolmonoxide vergiftiging en brand.
U kunt wel binnen elektrisch barbecueën.