Weekendplanner Kaartjes

Tips voor een gezellige fondue.

Als u gezellig samen aan tafel wilt eten maar niemand de hele dag in de keuken wilt staan is een fondue of een gourmet een leuk alternatief. In de winter, bij verjaardagen of tijdens de feestdagen kan een avondje fonduen heel gezellig zijn.

Als u een weekendje weg gaat naar een vakantiehuis is fonduen een leuk alternatief voor de BBQ. U kunt uw fondueset dus meenemen als u met de auto een weekendje weg gaat en niet in een restaurant wilt eten.

Een kaasfondue.

kaasfondue

Bron: Pixabay

Een culinair weekend weg.

Dit heeft u nodig voor een fondue.

  • Een fonduepan met brander of met een waxinelichtje. U kunt ook kiezen voor een elektrische fonduepan.
  • Fonduevorken
  • Fondueborden

Natuurlijk zorgt u voor een mooi gedekte tafel met stokbrood, kruidenboter, sausjes en salades.
Tip: Zet de tafel eens in de tuin, een fondue is een mooi alternatief voor een BBQ.

Fonduepannen en fonduevorken.

Kaasfondue.

Bij een kaasfondue smelt u kaas in de fonduepan en dipt u stukjes brood in de gesmolten kaas, witte wijn en soms kruiden. In de supermarkt kunt u kant-en-klare kaasfondue pakketten kopen.

  • Een Zwitserse kaasfondue is met Emmentaler en/of Gruyère kaas en witte wijn. Soms wordt er Kirsch aan toegevoegd.
  • Een Nederlandse kaasfondue is met Goudse kaas.
  • Een Italiaanse kaasfondue is met Parmezaanse kaas en mozzarella in verhouding 2:1.

Tip: Je kunt niet fonduen met lightkaas. Deze kazen smelten gewoon niet helemaal.

U serveert een kaasfondue op een tafel met stokbrood, groenten en fruit. In plaats van brood kunt u ook bloemkool, cherrytomaten, radijsjes, bleekselderij en paprika in de kaas dippen.

Een visfondue.

Bij een visfondue dipt u de rauwe vis niet in olie maar in hete bouillon.

Vissoorten die geschikt zijn voor een visfondue zijn zalm, tongfilet, kabeljauwfilet, tonijnfilet en mosselen. De vis moet stevig zijn anders valt het vlees uit elkaar in de bouillon.

fondue

Bron: Pixabay

Een chocolade fondue.

Bij een chocolade fondue smelt u witte, pure of melkchocolade in een fonduepan. U kunt de chocolade ook in een schaal boven een pan kokend water smelten.

Dip de chocolade met fruit, brood of marshmallows. Vooral aardbeien met chocolade zijn erg lekker.

Tip: Een chocoladefondue is een leuk en lekker toetje.

Een chocoladefondue als nagerecht.

fondue

Bron: Pixabay, Ernesto Pasini

Een traditionele vleesfondue met olie.

Bij een vleesfondue verwarmt u een neutrale olie in de fonduepan. Gebruik zonnebloem-, druivenpit- of arachideolie. De olie moet flink heet zijn. Boven een waxine lichtje gaat dat niet lukken maar u kunt de olie eerst verwarmen in een andere pan. In de fonduepan blijft de olie wel heet. Het vlees moet u in de olie dompelen tot het gaar is. Dan doet u het vlees op uw bord en dipt het in één van de sausjes.

Vlees moet in blokjes van ongeveer drie centimeter gesneden zijn anders wordt het niet helemaal gaar.

U kunt in de supermarkt kant-en-klare fondueschalen kopen met vlees. Alle soorten vlees zijn geschikt.

Schoonmaken van een fonduepan.

Een kaasfondue pan moet u niet met warm water maar met koud water afspoelen. Met een stuk keukenpapier veegt u dan de gestolde kaas gemakkelijk weg.

Bij een andere soort fondue laat u de aangekoekte pan eerst weken in warm water.

Gourmetten en zo.

Gourmetten en andere ideeën voor een gezellige avond.

fonduepan

Een elektrische fonduepan van Tristar.

Een gelegenheid voor een fondue.

Als u gezellig de hele avond aan tafel wilt zitten om gezellig te kletsen en te eten is een fondue een leuke manier. En bij een fondue hoeft niemand de hele dag in de keuken te staan.

Als u een weekend weg bent en in een vakantiehuis of appartement verblijft is een avondje fonduen een mooi alternatief voor een barbecue.

Ook rond de kerstdagen en rond pasen is fonduen populair.