Weekendplanner Kaartjes

Schetsen en tekenen thuis en op reis.

Schetsen en tekenen is een ontspannende bezigheid. Zelfs als u een absolute beginner bent is het nog steeds leuk om te doen.

Op vakantie of tijdens een weekend weg kunt u ook gaan tekenen. U zult zien dat uw schetsen een soort reisverslag gaan vormen.

Een landschap tekenen.

Als u op een leuke plek zit kun u een snelle schets maken van het beeld wat u wilt tekenen. Als u de schets thuis verder wilt uitwerken kunt u ook nog enkele foto's maken zodat u als referentie kunt gebruiken.

Tip: Voor een landschap hoeft u de deur niet uit. Vanuit het raam heeft u misschien ook een mooi uitzicht.

Om buiten te kunnen schetsen of tekenen heeft u nodig.

  • De stoel
  • Een schetsboek (A3 of A4) of een dummy
  • Een zwarte fineliner
  • In ieder geval een HB potlood en een B6 potlood.
  • Een puntenslijper
  • Een kneedgum
  • Een goede camera.
  • Een pet of hoed tegen de zon.
  • Een fles drinkwater of een thermos met koffie.

Bestel tekenmateriaal bij BOL.COM.

Een schetsboek met goed papier.

Er zijn verschillende soorten schetsboeken. Het grootste verschillen zijn meestal het formaat en de dikte van het tekenpapier.

Als je bijvoorbeeld veel met aquarel werkt heb je het dikkere aquarel papier nodig omdat het natte aquarel door dun papier lekt. Als je veel met de fineliner of potloden werkt dan heb je genoeg aan dun papier.

Tip: Neem Fine Art papier met een wat grovere korrel.

Aquarelpotloden

Een set Aquarelpotloden

De potloden.

De H potloden zijn harde potloden die gebruikt worden voor de snelle lijnen. Deze lijnen zijn lastiger uit te gummen. De 6H, 4H en 2H potloden zijn in ieder geval goed om te hebben. Dit zijn de potloden waarmee je begint te schetsen. Daarna werk je verder met de B-potloden.

De B potloden zijn de zachte potloden. Hier kunt u de vage lijnen en de uitgeveegde vlakken mee maken. Deze potloden gebruikt u het meest. Zorg dat u in ieder geval de 6B, 4B en de 2B potloden hebt.

Een video over landschapstekenen.

Online tekenles van Jut Houtman.

Portrettekenen.

Als u thuis bent kunt u uw partner, kinderen of desnoods de kat tekenen. Het is handig als u eerst iets leert over de verhoudingen in het gezicht, de plaatsing van de ogen, neus en de mond. Hier zijn online video cursussen voor, u kunt een video op Youtube pakken en u kunt ook nog wel een boek over dit onderwerp vinden.

U kunt beginnen met een zelfportret in de spiegel. Daarna begint u met een model. Als iedereen naar een film op Netflix zit te kijken is misschien een goed moment. En mocht modeltekenen niet direct lukken dan kunt u het altijd nog een karikatuur noemen.

Een stilleven tekenen thuis en in de tuin.

Een stilleven tekenen of schilderen is meestal het gemakkelijkst te organiseren. U hoeft er niet de deur voor uit, er is geen model dat niet stil kan zitten en u kunt zelf de compositie bepalen.

De bekende onderwerpen zijn herfstbladeren, bloemen in de tuin, vazen en fruit. U kunt misschien iets creatievers bedenken.

Tip: Muziek bij het tekenen.

tekenen in de tuin

Schetsen in een museum.

In een museum is veel te zien en dus te schetsen. Als u iets tekent kijkt u beter naar de details. Een schilderij of object natekenen laat u details zien die u anders gemist had.

In een museum mag u niet teveel spullen mee naar binnen nemen. Gebruik dus alleen het hoognodige en werk het later uit.

Leuke dingen doen bij u in de buurt