Weekendplanner Kaartjes

Wandelen in de Harz.

Door de Harz lopen mooie wandelroutes. U loopt hier door loofbossen, over bergen, langs snelstromende beekjes en over paden tussen steile rotsen in diepe kloven. En dat alles op maar vijf uur rijden van Utrecht.

Tip: Op meer dan 222 plaatsen in de Harz zijn stempelposten opgericht. U kunt in een stempelboekje stempels verzamelen van de routes die u gelopen heeft. Dit zijn de Harzer Wandernadel (DIN A6) stempels.

Stempelen met Harzer Wandernadel.

Koop online of in een toeristenwinkel in de Harz het Wanderpass (stempelboekje) voor de wandelroutes in de Harz. Als u een wandelroute in de Harz loopt zult u op de 222 mooiste plekken stempelposten vinden. Verzamel de stempels in uw Wanderpass.

Bij 8, 16 of 24 stempels kunt u een bronzen, zilveren of gouden insigne krijgen. Daarboven heeft u recht op een insigne met een titel.
Het stempelboekje kost ongeveer 3 euro.

Meer informatie over Harzer Wandernadel.

Overnachten in Harz.

Harz en Bodetal

Overnachten in de Harz.

Tip: Als u in het weekend wilt gaan bergwandelen kan dat vanuit plaatsen als Bad Harzburg en Thale.

Tip: De mooie stad Quedlinburg.

De Harzer Hexen Stieg (afstand 95 km).

De meest bekende wandelroute door de Harz is de Hexen Stiek. Dit is een langeafstandspad van 95 km dwars door de Harz. Het is een lange route dus u zult het pad in meerdere etappes gaan lopen.

De Hexen Stieg loopt van het dorp Osterode naar het stadje Thale. Onderweg komt u over de hoogste berg van de Harz, de Brocken.

Wandelkaarten van de Harzer Hexen Stieg.

Naar de top van de Brocken via Schierke (11 km).

U kunt naar de top van de Brocken lopen vanuit het dorpje Schierke dat aan de voet van de berg ligt.
Tip: Er rijdt een stoomtrein van het vakwerkstadje Wernigerode via Schierke naar de Brocken

Van Thale naar Treseburg door het Bodetal
(afstand 10 km).

De wandelroute door de Bodetalschlucht is de eerste, of laatste, etappe van het langeafstandspad Hexenstieg.

Vanuit Thale kunt u door de kloof  Bodetalschlucht naar het dorp Treseburg lopen. Het is een kloof met steile rotswanden, smalle bergpaden, bruggen, beekjes en een riviertje.

Als u in Treseburg wilt beginnen parkeert u bij de parkeerplaats Parkplatz an der Bode. Vanaf de parkeerplaats loopt u over de brug van de rivier de Bode. Op de andere oever ziet u dan links de richtingaanwijzer van de wandelroute Harzer Hexenstieg.

beekje

Een beekje in de Harz.

Baudensteig Rundweg Nr. 4 (11 km).

De wandelroute Baudensteig Rundweg Nr. 4 is een mooie route die ook geschikt is voor beginners. Vanaf parkeerplaats Am Tiefenbeek in het dorp Sieber loopt u eerst naar de uitkijktoren Großen Knollen. Hier is een berghut waar u kunt eten en drinken. Na deze hoge stenen toren loopt u door de bossen in het Siebertal naar het eindpunt. Neem wel een kaart mee want de bewegwijzering is vooral in het laatste gedeelte niet zo goed.

De hele route: Sieber, uitkijktoren Großen Knollen, de heuvel Jägerfleck en dan via het inmiddels gesloten Hotel Zum Paradies bij de weg Siebertal terug naar Sieber.

De route vanuit Bad Harzburg: De Radautal-Wanderung.

  1. Begin- en eindpunt: Parkeerplaats van de Burgberg-lift in Bad Harzburg.
  2. Loopt over de Philosophenweg in de richting van de Radau-Wasserfall.
  3. De oude mijn Gabbro-Steinbruch.
  4. De waterval. Bezoek ook de bijzondere herberg aan de voet van de waterval.
  5. Het beekje Schwefelquelle.
  6. U volgt het mooie dal van de Radau, het Radautal.
  7. Op de Grottenklippenweg heeft u en mooi uitzicht.
  8. Via de Winterberghangweg komt u bij het helaas gesloten bergrestaurant Molkenhaus.
  9. Vanaf het Molkenhaus kunt u terugkeren naar Bad Harzburg.

Wandelen vanuit Bad Harzburg.

Wandelen bij Bad Harzburg.

U kunt vanaf de bushalte bij het voormalige boscafé het Molkenhaus meerdere wandelroutes lopen. Als u in Bad Harzburg bent is het dus een leuke bestemming. Neem wel genoeg te drinken en te eten mee want het boscafé Molkenhaus is voor onbepaalde tijd gesloten.

Tip: Het is een leuke plek voor een picknick.

U kunt naar het Molkenhaus wandelen maar er gaat in de zomer ook vijf keer per dag een bus van Bad Harzburg naar het Molkenhaus.

De Heinrich-Heine-Weg naar de Brocken.

Vanuit het stadje Ilsenburg loopt u over de Heinrich-Heine-Weg naar de top van de berg Brocken. U volgt hierbij het beekje Ilse naar het watervalletje Ilsenfällen.

Het pad gaat verder omhoog naar de Bismarckklippe en de Kleine Brocken (1019 m). Hier heeft u een prachtig uitzicht.
Daarna loopt u verder omhoog naar de hoogste bergtop van de Harz, de Brocken. Vanaf de top van de berg is de hele Harz te overzien.

Wandelen vanuit Ilsenburg.