Weekendplanner Kaartjes

Wandelpaden in Zuid-Limburg.

Zuid-Limburg heeft een prachtig landschap om in te wandelen. Er lopen dan ook veel wandelroutes door de heuvels van Limburg. Onderweg komt u door bossen en heidevelden en loopt u langs oude ruïnes, voormalige mergelgroeven, beekjes en riviertjes.

Mooie wandelroutes in Zuid-Limburg zijn o.a. het Krijtlandpad. Het Pieterpad en de wandel- en fietsroutes rond Valkenburg aan de Geul en Vaals.

Zuid-Limburg.

Zuid-Limburg

Het Krijtlandpad loopt van Maastricht langs de grens naar Vaals en terug via Valkenburg.

De exacte route van het Krijtlandpad.

Het Krijtlandpad.

Het Krijtlandpad is een wandelpad van Maastricht naar Vaals en terug. De totale afstand is 90 km maar u kunt natuurlijk ook in Vaals de bus terugnemen. U kunt ook de route halveren door bij Slenaken naar Gulpen te lopen en dan weer terug naar Maastricht te lopen.

Vanaf het centraal station in Maastricht volgt u de Maas tot Eijsden en gaat dan door de heuvels naar Noorbeek en Slenaken richting Vaals. U loopt o.a. door het Geuldal en u komt op de terugweg langs Gulpen, Valkenburg en Berg en Terblijt.
Volg de paaltjes met geel-rode tekens.

Overnachten in Slenaken, Vaals of Valkenburg.

Zoek een overnachting bij de route.

Overnachten

Wandelen rond Valkenburg.

Het heuvelachtige gebied rond Valkenburg aan de Geul is bijzonder mooi. Door de heuvels lopen smalle paden en op de heuvels heeft u een prachtig uitzicht op de omgeving.

Volg gewoon de wit-rode paaltjes van het Pieterpad of het Krijtlandpad bij Valkenburg aan de Geul en u komt op de leukste plekken.

Andere leuke bestemmingen in de buurt voor een wandeling rond Valkenburg zijn:

  1. De route rondom het dorp Berg
    (afstand 9 km)
  2. De route rondom Sibbe aan de rand van Valkenburg.
  3. De wandelroute Kastelen in het Geuldal
    (afstand 7 km)

De wandelroute rondom Berg (9 km).

De twee dorpjes Berg en Terblijt naar het dorp Vilt op de Cauberg. Volg vanuit de Kleinstraat in Berg en Terblijt de blauwe paaltjes.

In zowel Vilt als Berg kunt u parkeren. De wandelroute loopt langs de rivier de Geul en u passeert o.a. kasteel Geulzicht.

Overnachten in Valkenburg.

Koop een wandelkaart of wandelgids.

Maastricht

In Maastricht loopt u langs de Maas.

De omgeving van het dorp Sibbe.

Het dorp Sibbe grenst aan Oud-Valkenburg. U wandelt rond Sibbe over heuvels en door dalen. Er is een mergelgroeve bij Sibbe en u kunt aan de Daelhemerweg een kopie van een steenkolenmijn bezoeken.

Het beginpunt is bij Sibberkerkstraat 51 aan de rand van Valkenburg. Volg de groene paaltjes.
U kunt in de Sibberkerkstraat in de buurt van de kerk parkeren.

Overnachten in Valkenburg en Sibbe.

Wandelen bij het Drielandenpunt.

Vaals

Wandelen over het Pieterpad (LAW9).

Het Pieterpad is het langste langeafstandspad van Nederland. De route is onderverdeeld in etappes. De laatste etappes lopen door Zuid-Limburg. Etappe 26 loopt van Valkenburg naar de top van de Sint-Pietersberg. Het is een mooie route met veel hoogteverschil.

Ook als u niet van plan bent om het hele Pieterpad te lopen kunt u toch ervoor kiezen om één of meer losse etappes te lopen. Etappe 26 is een leuk begin.

De Grensroute (GR6).

De Grensroute GR6 is een wandelroute van ongeveer 15 km en loopt o.a. door het centrum van Vaals en over de Vaalserberg. De Grensroute volgt de grens met België en Duitsland. Volg gewoon de rode paaltjes bij het Drielandenpunt.

U kunt bij het Drielandenpunt parkeren. In het centrum van Vaals stoppen regiobussen uit Maastricht en Aken.

Overnachten in Vaals.

Valkenburg ana de Geul

Bij het riviertje de Geul bij Valkenburg.

De wandelroute Kastelen in het Geuldal.

Deze wandeling van 7 km door het Geuldal loopt langs drie kastelen en langs de Grendelpoort, de Kasteelruïne, de Fluweelengrot en de watermolen Schaloen.

Beginpunt: Walramplein 28, Valkenburg.

Overnachten in het centrum van Valkenburg.

Koop een wandelkaart of wandelgids.