Weekendplanner Kaartjes

Wandelen met de hond in het bos of op het strand.

Bijna alle wilde dieren zijn bang voor honden. Zelfs de geur van honden kan wild verstoren. Dus ook als een hond niets doet heeft dat effect op andere dieren. Gelukkig kunt u wel uw hond meenemen voor een wandeling in een natuurgebied. Er zijn zelfs losloopzones waar uw hond los mag lopen.

Op het Noordzeestrand kunnen honden buiten het seizoen loslopen. Op de stranden van de meeste Waddeneilanden zelfs overal en altijd.

strand met hond

Wandelen in een bos of heideveld met de hond.

Als de hond is aangelijnd mag hij met u op de paden wandelen in de meeste bossen en heidevelden van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. In een aantal gebieden zijn honden verboden.

Er zijn gelukkig in de meeste natuurgebieden routes waar uw hond wel mag loslopen. Deze wandelroutes zijn aangegeven met borden.

Wandelroutes voor wandelingen met honden.

Spelen met de hond.

Wandelen op het strand met de hond.

Honden zijn dol op het strand. Gelukkig mogen honden een groot deel van het jaar op het strand loslopen. Alleen in het seizoen, ruwweg tussen 1 april t/m 1 oktober, moeten de honden tussen 9.00 uur en 19.00 uur aangelijnd zijn.

Op veel stranden, bijvoorbeeld op het strand van Scheveningen, zijn honden in de zomer helemaal verboden. De regels voor honden op het strand worden met borden bij de strandopgangen weergegeven.

Loop in de zomer bij zonnig weer alleen langs het water. Het zand op het strand kan erg heet zijn voor zowel blote mensenvoeten als voor hondenpoten.

Honden op het strand van de Waddeneilanden.

Op de Waddeneilanden is het goed geregeld voor honden en hun baasjes. Er zijn grote brede stranden en er is ruimte voor iedereen. Op de Friese eilanden mogen honden het hele jaar op het hele strand en in veel bossen vrij rondlopen.

Op Texel moeten honden op de bewaakte stranden in het seizoen wel aangelijnd worden.

Wandelen op het strand in Holland.

 1. In Wassenaar, niet ver van Den Haag, is een speciaal hondenstrand waar honden het hele jaar los mogen lopen. Dit hondenstrand ligt tussen de strandpalen 91 en 92. Voor de rest van het strand gelden in de zomer wel beperkende regels.
  Start: parkeerterrein de Kuil.
 2. Het hele strand van Oostvoorne, vlakbij Europoort Rotterdam, is het hele jaar vrij voor honden. Het is dus een echt hondenstrand.
 3. Noordwijk aan Zee. Vanaf de strandopgang aan de Koningin Astrid Boulevard tot aan Katwijk ligt bijna 3 km hondenstrand. De rest van de stranden van Noordwijk aan Zee zijn verboden voor honden.

Bescherm de achterbank.

Handige hondenspullen voor op het strand of in het bos.

 • Een hondenfluit om uw hond te roepen als hij ver weg is.
 • Een hondendeken of een autobeschermhoes houdt de achterbank in de auto schoon en voorkomt dat uw hond van de bank valt als u remt.
 • Een speciale autogordel voor de hond zodat hij onderweg op de achterbank blijft.
 • Een tekentang om teken te verwijderen.
 • Een hondenlijn met een oprolfunctie. De meeste rollijnen zijn vijf tot acht meter lang.
 • Een rubberen bal als speelgoed.
 • Een lampje voor op de halsband.

Dit zijn handige hondenspullen.