Weekendplanner Kaartjes

Leuke dingen doen op het strand.

Nederland en België hebben meer dan 400 km aan kust langs de Noordzee. Het grootste gedeelte van de kust is bestaat uit witte zandstranden en duinen met schelpenpaden.

Op de stranden kunt u zonnebaden en zwemmen, u kunt een strandpaviljoen bezoeken en kinderen kunnen er spelen en zeedieren ontdekken. Ook is het een plek voor lange strandwandelingen waarbij u bijzondere schelpen, zeesterren en zelfs fossielen kunt vinden.

Leuke Nederlandse badplaatsen.

Leuke Belgische badplaatsen.

Een rustige plek op het strand zoeken.

Op de zandstranden kunt u natuurlijk gaan zonnebaden of te zwemmen. Op sommige plaatsen kan het op zonnige dagen erg druk zijn maar dan gaat u gewoon een paar strandopgangen verder. Er is altijd wel een rustige plek op het strand te vinden.

Het is mogelijk dat u op een zonnige dag in een file naar het strand terechtkomt. Neem een koelbox met drinken mee zodat u niet in de brandende zon zonder drinken komt te zitten.

Tip: Op de Waddeneilanden is genoeg ruimte.

Overnachten bij het strand.

Overnachten

Achter de duinen kunt u overnachten in een strandhotel of vakantiepark.

Maak een lange strandwandeling en ga uitwaaien.

Bij een lange strandwandeling kunt u veel bijzondere dieren en planten tegenkomen. U kunt op de Nederlandse stranden zelfs fossielen en barnsteen vinden. Ga maar eens kijken bij de vloedlijn.

Op de stranden staan zwarte palen met een witte kop. Dit zijn de kilometerpalen. Iedere kilometer staat er een paal met een nummer. Om de tweehonderd meter staat dan een zwarte paal met een rode kop. Zo weet u steeds waar u bent en hoever u gelopen heeft.

Na een dagje uitwaaien op een winderige dag of na een lange strandwandeling bij zonnig weer kunt u bijkomen in een strandpaviljoen bij de duinen.

Wandelen in Nederland.

Dieren op het stranden.

Bij een strandwandeling zult u altijd wel kwallen, rogge- en haaieneieren, schelpen en resten van sepia (zeeschuim) en zee-egels vinden. Dieren die altijd leuk zijn om te vinden zijn heremietkreeften, hoorns van grote zeeslakken, strandkrabben en grotere Noordzeekrabben, garnalen en op afgelegen stranden kunt u soms een zeehond tegenkomen.

Uiteraard zult u ook vogels zien die tussen het zeewier op de vloedlijn naar voedsel zoeken.

Neem een goede verrekijker mee.

strand Koekoek

Het strand van Marinus Adrianus Koekkoek (1873-1944)

Bij de vloedlijn is veel te vinden..

Er liggen op het strand bij de vloedlijn veel schelpen, schelpengruis en zeewier. De schelpen die hier liggen zijn vaak al honderden of duizenden jaren oud. Soms kunt u er ook zeesterren, sepia (zeeschuim) en zee-egels vinden.

Er spoelen op de stranden van Zeeland en op de Waddeneilanden fossielen en barnsteen aan. Ook zijn er in de jaren negentig strandophogingen gedaan met fossielhoudend zand. Op deze stranden kunt u dus stukjes barnsteen vinden, botten van dieren uit de laatste ijstijd en fossiele schelpen en zeeslakken.

Zo ziet een fossiel eruit.

  • De fossiele schelpen en zeeslakken lijken op de huidige soorten alleen is het materiaal dikker.
  • Als u de schelp tegen de zon houdt schijnt er geen ligt door de schaal.
  • Fossiele schelpen zijn vaak donker verkleurd.

Fossielen op de schelpenpaden in de duinen.

Op schelpenpaden worden regelmatig fossiele schelpen en haaientanden (zwart) gevonden. Soms zijn er ook stukjes barnsteen (gelig). De schelpen zijn afkomstig in de Waddenzee.

(Elektrische) fietsen in Nederland.

Een weekend naar het strand.

weekend badplaatsen Nederland

Spelen in ondiepe plassen achter een zandbank.

Als het laag water wordt stroomt het water naar zee. Er kunnen ondiepe plassen achterblijven waar kinderen veilig kunnen spelen. Door de zon warmt het water op dus het water is al gauw lekker warm.

Uw kinderen kunnen er bij eb met een garnalennet garnalen en kreeften vangen. Vergeet dus geen garnalennet en emmer te kopen of mee te nemen.

Garnalennetten en ander strandspeelgoed.

badplaats noordwijk

Met een garnalennet kun je in ondiepe plassen zeedieren ontdekken.

Dit neemt u mee voor een dagje naar het strand.

Strandspullen voor een dagje naar het strand.

Met kinderen naar het strand.

Leuke spellen voor op het strand.

  • Een vlieger, een strandbal of een frisbee.
  • Een garnalennet om in de ondiepe plassen zoeken naar krabben, garnalen en kleine visjes.
  • Een strandset met een emmer, een schep en vormpjes.