Weekendplanner Kaartjes

De attracties van Maastricht: de Sint Pietersberg.

De Sint-Pietersberg is een heuvel ten zuiden van Maastricht. De bodem bestaat uit mergel dat in de loop der eeuwen werd afgegraven.

Door de Sint-Pietersberg loopt een reusachtig netwerk van eeuwenoude gangen. Sommige gangen kunt u bezoeken. Het is onder de grond altijd koel, zo'n 11°C . Neem ook in de zomer dus wel een trui of jasje mee. Er is een ingang op de noordzijde van de Sint-Pietersberg, dit is Grotten Noord en één aan de zuidzijde, dit is Grotten Zonneberg.

De Sint-Pietersberg.

Limburg

De Sint-Pietersberg ligt ten zuiden van Maastricht.

De kazematten Waldeck.

Dit netwerk van ondergrondse tunnels werd tussen de 16de en 19de eeuw gegraven. Vooral in de 18de eeuw werd er flink gegraven om bij een belegering de vijand aan te vallen. Er ligt een netwerk van 15 km aan tunnels onder Maastricht.

De ingang is bij de Sint-Pietersberg aan de zuidzijde van de stad. U kunt de kazematten van Maastricht in het weekend bezoeken met een gids. De rondleiding zal ongeveer een uur duren. Kaartjes koop u online.

Adres: Kazematten Waldeck Maastricht Underground. Waldeckpark 11, Maastricht

Overnachten in Maastricht.

Overnachten

Grotten Noord.

Grotten Noord ligt naast Fort Sint Pieter aan de Luikerweg. De gangen zijn van ongelijke hoogte en zijn in de afgelopen eeuwen versierd door bezoekers en kunstenaars met houtskooltekeningen, graffiti en schilderingen. Een rondleiding duurt een uur. Reserveer De ingang van Grotten Noord ligt op de helling van de Sint-Pietersberg Luikerweg 80, Maastricht.

U kunt parkeren op de parkeerplaats bij Fort Sint Pieter.

Reserveer van te voren online. Uw E-ticket kunt u op uw mobiel laten zien.

De attracties van Limburg

Fort Sint Pieter.

Naast Grotten Noord ligt Fort Sint Pieter. Dit fort is in de 17de eeuw gebouwd en is nog steeds intact. Vanaf het fort heeft u een prachtig uitzicht over de stad en de Maas. Er zijn rondleidingen.
Er is een parkeerplaats.

Adres: Luikerweg 80, Maastricht.

De Sint-Pietersberg.

Een video (3 min.) van Natuurmonumenten.

Grotten Zonneberg.

Op de zuidelijke helling van de Sint-Pietersberg liggen de Grotten Zonneberg. In Grotten Zonneberg loopt u door hele hoge kathedraalachtige gangen. In de tweede wereldoorlog was er een plan om bij een bombardement 47.000 inwoners in het gangenstel te laten schuilen. Er zijn o.a. kapellen en een bakkerij te zien.

Adres: Grotten Zonneberg, Slavante 1, Maastricht.

De wandelroutes en fietsroutes op de Sint-Pietersberg.

Op de kalkrijke grond van de Sint-Pietersberg groeien bijzondere planten. Het is een gebied met vlinders en vleermuizen. En er leven oehoes.

Op de Sint-Pietersberg lopen veel wandelpaden en fietsroutes. Het langeafstandspad Pieterpad eindigt of begint hier.

Het Pieterpad naar de Sint-Pietersberg.

Er zijn van Natuurmonumenten enkele leuke wandelroutes op de Sint-Pietersberg. Zo is er een wandelroute van 5 km langs de grotten, het fort, de oehoevallei en de mergelgrotten. Het startpunt van de routes is bij het infopunt bij het fort, Adres: Luikerweg 80 Maastricht. U kunt er parkeren.

Mooie wandelroutes op de Sint-Pietersberg.

De ENCI-Groeve.

Op de Sint-Pietersberg is een reusachtige krater. Hier in de ENCI-groeve werd tot voor kort mergel gewonnen. Een deel van de gangen verdwenen hierdoor. Tegenwoordig is de ENCI gestopt met het afgraven van de mergel en is de groeve in beheer van Natuurmonumenten gegeven.

Vanaf de Luikerweg loopt er een 40 meter hoog stalen pad naar de top van de mergelgroeve. Hier is een uitzichtplatform waar u een mooi uitzicht heeft over de groeve. Dit uitkijkpunt is het eindpunt van het langeafstandspad Pieterpad.

De ruïne van kasteel Lichtenberg.

Op de Sint-Pietersberg, vlakbij het dorp Sint Pieter, ligt de ruïne van kasteel Lichtenberg. Er is een middeleeuwse toren en een deel van een vleugel bewaard gebleven.

Tegenwoordig maakt de toren deel uit van een hoeve uit de 18de eeuw. In het woonhuis op de hoeve kunt u overnachten. Het is een vakantiehuis voor 12 personen. De hoeve en de toren is een rijksmonument en eigendom van Natuurmonumenten. U kunt de toren en de binnenplaats van de hoeve bezoeken.

Adres: kasteel Lichtenberg, Lichtenbergweg 2

De natuur op de Sint-Pietersberg.

De Sint-Pietersberg is grotendeels afgesloten voor auto’s. Er lopen uitgebreide wandelroutes en fietsroutes. En dat op maar anderhalve kilometer van het Vrijthof, het centrum van Maastricht.

Natuurmonumenten is eigenaar van een groot deel van de berg.

De binnenstad van Maastricht.

Maastricht

Leuke activiteiten bij infocentrum Châlet D'n Observant.

  1. Bij Châlet D'n Observant kunnen kinderen met een bikhamer fossielen zoeken in mergelblokken.
  2. Naast Châlet D'n Observant ligt een visvijver. Bij het restaurant kunt u een dagkaart kopen waarmee u kunt vissen in de visvijver.
  3. Er is een mooi buitenterras. Een deel is overdekt zodat u ook in de winter hier kunt zitten.
  4. Er beginnen twee wandelroutes bij Châlet D'n Observant. U kunt er een gratis folder krijgen met drie wandelroutes.

Adres: Châlet D'n Observant, Lage Kanaaldijk 115.