Weekendplanner Kaartjes

De attracties van Potsdam.

Potsdam ligt aan de rand van Berlijn is met de auto of de S-Bahn gemakkelijk te bereiken. Potsdam heeft een historische binnenstad met veel leuke winkels.

De belangrijkste bezienswaardigheden van Potsdam zijn de vele paleizen die hier in de loop van de eeuwen gebouwd zijn. Het meest bekend zijn de paleizen van Sanssouci Park.

Het historische centrum van Potsdam.

In de tweede wereld oorlog is het centrum van Potsdam zwaar gebombardeerd en na de oorlog zijn de ruïnes in de periode van de DDR geruimd. Er was dus niet veel meer over van de prachtige panden en paleizen.

Tegenwoordig zijn weer veel bezienswaardigheden van Potsdam hersteld. De straten in de oude binnenstad rond de Brandenburger Straße en de Alter Markt, de paleizen in Park Sanssouci en het Holländisches Viertel zijn populaire bezienswaardigheden.

Een weekend in Potsdam.

Potsdam heeft een prachtig historisch centrum met veel bezienswaardigheden, kleine winkeltjes, terrasjes en gezellige restaurants.

Potsdam ligt vanaf de Autobahn A2 vlak voor Berlijn. Potsdam is met de auto dan ook gemakkelijk te bereiken.

Een bezoek aan Potsdam wordt bijna altijd gecombineerd met een bezoek aan Berlijn. In Potsdam is echter meer dan genoeg te zien en toe doen voor een lang weekend weg. Met de S-Bahn rijdt u vanaf het station in een half uur naar het centrum van Berlijn.

Kaartjes voor attracties, boottochten en tours.

Het Sanssouci Park met paleizen

kaartjes OV Londen
winkelstraat Brandenburger Straße

De winkelstraat Brandenburger Straße.

Holländisches Viertel

De 18de-eeuwse huizen van het Holländisches Viertel.

De winkelstraten in de oude binnenstad.

De belangrijkste winkelstraat in de oude binnenstad van Potsdam is de lange Brandenburger Straße tussen de Branderburger Tor en de 19de-eeuwse St. Peter & Paul Kirche. Deze winkelstraat is alleen toegankelijk voor voetgangers.

In de Brandenburger Straße en zijstraten zijn veel kleine winkels, restaurantjes en cafés. Bij de Brandenburger Tor liggen twee mooi gelegen hotels en het toeristenkantoor van Potsdam.

Het historische centrum van Potsdam

Potsdam attracties

Het is zo goed als nieuw.

Het station van Potsdam

Het station van Potsdam staat aan de rand van het centrum. Hier komt de trein en S-Bahn uit Berlijn aan.

U kunt vanaf het station naar de binnenstad wandelen of de tram nemen.

De wijk Holländisches Viertel

In de smalle straten van het Holländisches Viertel vindt u tussen de 18de-eeuwse Hollandse huizen enkele kleinschalige hotels, kleine boetiekjes, kunstgalerijen en antiekwinkeltjes.

Potsdamn

Een typisch boetiekje in het Holländisches Viertel.

Enkele bezienswaardigheden in Potsdam

  • De grote attractie van Potsdam is het Sanssouci Park van Frederik de Grote met haar vele paleizen en monumenten. Het Sanssouci Park ligt aan de rand van de oude binnenstad.
  • Ook het Holländisches Viertel trekt veel toeristen. In de 18de eeuw bouwde Jan Bouman hier een wijk met 134 woningen in Nederlandse stijl.
  • Bij de brug vindt u Neupark, een park met paleizen aan de Wannsee. In één van deze paleizen, Schloss Cecilienhof, werd na de tweede wereldoorlog door Stalin, Churchill en Roosevelt Duitsland in zones verdeeld.
Sanssouci Park

Een paleis in het Sanssouci Park van Frederik de Grote

binnenstad Potsdam

Een winkelstraat in Potsdam.

De brug van de spionnen, de Glienicker Brücke.

Als u in Potsdam bent moet u eens gaan kijken bij de Glienicker Brücke. Eigenlijk is het een normale brug maar hier was tijdens de koude oorlog de plek op de grens tussen de DDR en West Berlijn waar spionnen werden uitgewisseld.

Nog steeds is aan de kleur van de brug te zien of het bij de DDR behoorde of bij het "Vrije Westen".

De brug figureert nog in veel films. Bij de brug ligt 'Villa Schöningen an der Glienicker Brücke’, een museum over de geschiedenis van de brug.

Leuke dingen doen Potsdam.

  • Er zijn boottochten op de rivier. U vaart langs kastelen, paleizen en landhuizen.
  • Er zijn rondleidingen met gids door de binnenstad.
  • In de Biosfeer van Potsdam bent u in een tropische wereld met planten, vlinders en vogels.
  • Tickets voor de Hop-on, Hop-off bussen.

Kaartjes voor attracties, boottochten en tours.

Met de auto naar Potsdam.