Weekendplanner Kaartjes

Reizen met het openbaar vervoer in Berlijn.

Als u in Berlijn bent kunt u beter met het openbaar vervoer reizen dan met uw eigen auto. In Berlijn reist u met de bus, de tram, de S-Bahn en de U-Bahn.

Tip: Met een Berlin Pass reist u gratis met het openbaar vervoer door Berlijn en u heeft gratis toegang tot de meest bekende musea. Ook de Hop-On Hop-Off bussen zijn met deze kortingskaart gratis.

Berlijn.

vliegvelden Berlijn

Berlijn en de vliegvelden

tickets voor vervoer en attracties.

.

Kaartjes voor het openbaar vervoer.

Uw tickets zijn in alle vormen van openbaar vervoer geldig. Berlijn is in drie zones verdeeld. Als u een kaartje voor de A en B zones heeft kunt u bijna alle bezienswaardigheden in Berlijn bereiken.

Met een kaartje voor de A, B en C zone kunt u ook naar de buitenwijken en naar bijvoorbeeld de historische voorstad Potsdam of naar het vliegveld luchthaven Berlin Brandenburg.

In Berlijn is het openbaar vervoer goed en goedkoop. Voor een paar euro heeft u een kaartje waarmee u twee uur in dezelfde richting kunt reizen met de bus, tram of metro.

Kaartjes voor het openbaar vervoer in Berlijn.

Er zijn in de metro geen rijen voor controle poortjes of andere controles voor het instappen maar er wordt wel een beroep gedaan op uw eerlijkheid. Er zijn wel steekproefsgewijs controles op zwart rijden.

Dit systeem lijkt te werken. De meeste inwoners van Berlijn kopen netjes een kaartje voor het instappen.

Een dagkaart (Tageskarte) voor twee zones, kost ongeveer drie keer de prijs van een enkele reis. Een kaartje voor drie zones is een beetje duurder.

Voor een toerist is een kaartje voor zone AB meestal voldoende.

Tip: Met de toeristenkaart Berlin WelcomeCard reist u gratis met het openbaar vervoer en u heeft ook nog eens gratis toegang tot o.a. de meest bekende musea, rondleidingen en de Hop-On Hop-Off bussen.

De kaartjes kopen.

Kaartjes kunt u bij de ingang van de S-Bahn of U-Bahn kopen. Er staan dan kaartjesautomaten waarmee u eenvoudig een enkeltje of een dagkaart kunt kopen.

Let op: een kaartje moet wel voor het instappen afgestempeld worden in de stempelautomaat. Ook in de kiosken op de stations van de U-Bahn en S-Bahn kunt u kaartjes kopen.

Dagkaarten en familiekaarten kunt u ook bij de toeristenbureaus kopen maar dan betaalt u €0,50 meer.

metro

De U-Bahn in Berlijn.

De S-Bahn en de U-Bahn in Berlijn.

De S-Bahn wordt over het algemeen geen metro (U-Bahn) genoemd omdat het meer een stadstrein is. De S-Bahn rijdt vooral in het vroegere Oost-Berlijn en in de buitenwijken. In het centrum van Berlijn zijn meer U-Bahn stations.

Voor reizigers maakt het weinig verschil of u met de U-Bahn of de S-Bahn rijdt. Beide lijnen rijden zowel bovengronds als ondergronds. Ook de tickets zijn hetzelfde.

Op de plattegrond van de metro worden zowel de S-Bahn als de U-Bahn lijnen aangegeven.

Mitte

Foto's van Berlijn-Mitte.

S-Bahn

De S-Bahn in Berlijn. De fiets kan mee.

fietsen verhuur

U kunt bij de televisietoren op Alexanderplatz fietsen huren.

metrostation

Het mooie metrostation Wittenbergplatz ligt bij het warenhuis KaDeWe.

Met de trein naar Berlijn.

Berlijn station

Berlin Hauptbahnhof.

Reizen met de tram en de bus.

Trams rijden vooral in het vroegere Oost-Berlijn, nu Mitte. Vooral op Alexanderplatz, niet ver van boulevard Unter den Linden is het erg druk met trams. Op tramlijnen die aangeduid worden met de letter M (van Metro) heeft u minstens iedere 10 minuten een tram. Deze trams rijden ook de hele nacht.

Overal in Berlijn kunt u met de stadsbus rijden. Op de lange winkelstraat Kurfürstendamm treft u veel bussen aan.

De bussen met de nummers 100 en 200 zijn populair bij toeristen. Samen bestrijken deze buslijnen veel bezienswaardigheden in Oost- en West Berlijn. Een populaire opstapplaats voor de bussen 100 en 200 is bij de halte Bahnhof Zoologische Garten.