Weekendplanner Kaartjes

De ruïnes van Bussana Vecchia.

Ongeveer 9 km van de Italiaanse badplaats San Remo ligt het meer dan duizend jaar oude spookdorp Bussana Vecchia. Meer dan honderd jaar geleden verwoestte een aardbeving dit middeleeuwse dorp en werd het door de overlevenden verlaten.

Tegenwoordig is Bussana Vecchia één van de belangrijkste attracties van San Remo. Het dorp ligt vlakbij de Italiaans-Franse grens en de A10.

spookdorp Italië

Er is geen weg dus de laatste meters naar het dorp zult u moeten lopen.

Het voormalige spookdorp.

Bussana Vecchia werd in de negende eeuw als vestingdorp op een heuveltop gebouwd om haar inwoners te verdedigen tegen aanvallen vanuit zee. De meeste gebouwen die je in het dorp ziet stammen uit het begin van de vijftiende eeuw toen het dorp autonomie kreeg.

Op 23 februari 1887 verwoestte een aardbeving in 20 seconden het hele dorp. Meer dan tweeduizend inwoners verloren hun leven.

Overnachten Bussana Vecchia

Hier en daar zijn de huizen weer bewoond.
U kunt er zelfs overnachten.

Bussana Vecchia.

Van het dorp Bussana Vecchia waren alleen nog ruïnes over en men besloot het dorp te verlaten. Bij de kust werd het nieuwe dorp gebouwd, Bussana Nuova. Om illegale bewoning te voorkomen sloopte de gemeente in de jaren vijftig met drilboren alle trappen en daken van de huizen.

Echter rond 1960 trok een internationale groep Europese kunstenaars, voornamelijk hippies, naar het dorp en ging er wonen. Bussana Vecchia werd door haar nieuwe bewoners International Artists Village genoemd.

Tegenwoordig is het dorp nog steeds illegaal bewoond. Het kasteel, de kerk en de rest van dorp zijn nog steeds ruïnes. Toch zijn een aantal woningen weer bewoonbaar gemaakt.

attracties

De kerk heeft men in de jaren vijftig proberen op te blazen.

Een attractie van San Remo.

Er zijn een paar restaurants met buitenbar en terras met uitzicht, er zijn enkele kunstgaleries en twee B&B's. Iedere dag komen er bussen met toeristen uit San Remo en vanuit de Cote d'Azur om het romantische spookdorp te bekijken.

Het ruïne-dorp Bussana Vecchia is één van de belangrijkste attracties van San Remo geworden. De gemeente Sanremo probeert echter nog steeds om de bewoners van het dorp uit hun huizen te zetten.

attractie San Remo

De kerk van Bussana Vecchia is begroeid met planten.

Overnachten bij Bussana Vecchia?

In Bussana Vecchia zijn in enkele woningen B&B's gevestigd. Het dorp ligt echter wel afgelegen. U kunt ook overnachten in een hotel aan de kust.

Vlakbij Bussana Vecchia ligt de badplaats Bussana Nuovo. Dit is de plaats waar de vroegere inwoners van het spookdorp naar toe trokken.

In Bussana Nuovo kunt u overnachten in een appartement. Er is ook een hotel met zwembad, Aparthotel Blue Beach, vlakbij het strand.

De kerk van Bussana Vecchia.

San Remo

Hoe is Bussana Vecchia te bereiken?

Bussana Vecchia ligt tussen Sanremo en de Franse badplaats Menton, ongeveer 8 km van San Remo richting de Franse grens. Als u met de auto naar Bussana Vecchia gaat neemt u vanuit San Remo de tolweg A10 Sanremo Est / Arma di Taggia. Bij afrit Valle Aurelia volgt u de borden Bussana / Bussana Vecchia.

Het dorp is alleen te voet te bereiken dus u moet buiten het dorp parkeren. Als u met de bus wilt neemt u de bus van het San Remo busstation naar het "nieuwe" dorp Bussana Nuova. Vanuit Bussana Nuova is het nog enkele kilometers lopen naar Bussana Vecchia.

In de zomer rijden er vanuit de badplaats Bussana Nuova ook enkele shuttlebussen naar het ruïne-dorp. Uiteraard kunt u ook een taxi nemen.

Leuke steden in de buurt.

Leuke plaatsen aan de Côte d' Azur.