Weekendplanner Kaartjes

Op vakantie gaan in 2020.

Het Coronavirus begint nu in het najaar weer op te spelen. Vakantiegangers zijn in veel Europese regio's en vakantielanden niet meer welkom of moeten bij aankomst in quarantaine.
Blijf in ieder geval op de hoogte van de reisadviezen van de overheid.

Geschikte mondkapjes voor het OV.

Reisadvies van de overheid.

Reserveer een overnachting met gratis annuleren.

Leuke dingen doen als u thuis blijft.

Kies een vakantiebestemming.

Veel vakantiegangers zullen in de komende vakanties in eigen land willen blijven. Aangezien hotels minder gasten toelaten zullen er langs de kust te weinig kamers zijn om aan de grote vraag te kunnen voldoen.
Reserveer dus vroeg maar wel met gratis annuleren.

Sinds half juni zijn de meeste grenzen binnen de Europese Unie voor andere EU landen weer open. We gaan minder op vakantie met de trein of het vliegtuig. We gaan meer met de auto reizen en in landen bij ons in de buurt.

Vakantielanden bij ons in de buurt.

Zoek een accommodatie
(met gratis annuleren).

Overnachten

Tips voor het plannen van uw reis.

 1. Reserveer op tijd een accommodatie maar kies wel voor een reservering met gratis annuleren.
 2. Kies een vakantiebestemming waar u de ruimte heeft. Afstand houden van anderen is op een rustig strand of in een natuurgebied gemakkelijker dan tijdens een stedentrip waar u ook met de metro of de bus gaat reizen.
 3. Kies een accommodatie met privacy. Een eigen ruimte is gemakkelijker schoon te houden. In een hotelkamer met een eigen badkamer en in een appartement of vakantiehuis heeft u de meeste privacy.
 4. Bij een overnachting op een camping maakt u wel gebruik van een toiletblok met gezamenlijke toileten en douches. Let er ook op de camping op dat u uw handen schoon houdt.
 5. U heeft een mondkapje nodig voor het openbaar vervoer en in veel landen ook voor op straat of in de winkels. Het hoeft geen medisch mondkapje te zijn maar neem enkele mondkapjes mee.

Kies het vervoer.

Afstand houden van anderen en handen schoon houden zullen wel blijven gelden tot de pandemie over is. Het is lastiger om dit vol te houden als u met een vliegtuig, trein of bus reist dan bij vervoer met de eigen auto.

Tip: Huur bij een stedentrip een fiets in plaats van dat u met de taxi, metro of de bus gaat reizen.
Voor rondreizen kunt u een auto huren.

Tips voor een autoreis.

vliegreizen

Virussen en bacteriën in een vliegtuig.

In een vliegtuig wordt de cabine na iedere vlucht schoongemaakt. U zit echter wel in een kleine ruimte met veel mensen. U heeft al contact met een besmet persoon als die op twee rijen afstand van u zit. Gelukkig duurt contact in een vliegtuig met onbekende passagiers meestal relatief kort.

Als u met huisgenoten reist neemt u natuurlijk stoelen naast elkaar. Als u naast een huisgenoot zit loopt u niet het risico dat er een ander naast u komt te zitten.

vliegveld Heathrow

Een hotel met een restaurant met veel ruimte tussen de tafeltjes.

Over het kiezen van een stoel.

 • Een stoel bij het raam wordt als het meest veilig beschouwd. U moet dan wel tijdens de vlucht op uw stoel blijven zitten.
 • Als u een stoel in het midden neemt heeft u twee passagiers naast u en drie achter u.
 • Bij een stoel naast het raam of bij het gangpad loopt u dus 50% minder kans op een vrolijk kletsende hoestende buurman want u heeft maar één stoel naast u.
 • Bij een stoel naast het gangpad zullen tijdens de vlucht veel mensen binnen uw anderhalve meter zone passeren.

Neem uw eigen oortjes mee.

Het schoonmaken van uw zitplaats in een vliegtuig.

In een vliegtuig zit u lang op dezelfde plek en u eet er ook. Nu in de tijd van het Corona virus kunt u desinfecterende doekjes meenemen om de omgeving van uw zitplaats schoon te maken.

U kunt natuurlijk alle harde oppervlaktes rond uw stoel schoon te maken met desinfecterende doekjes. Het klaptafeltje maakt u voordat u gaat eten en drinken in ieder geval goed schoon. Dit is vaak het meest smerige deel bij uw stoel.

Ook hier geldt: uw handen schoonhouden en uw gezicht niet aanraken is belangrijker dan een schone armleuning. Virussen springen echt niet van de stoel in uw neus.

Een schoon hotelkamer of appartement.

Hotelkamers en appartementen worden in goede accommodaties natuurlijk goed schoongemaakt. In de previews kunt u lezen of dat ook in het hotel dat u wilt reserveren zo is.

Ook in een hotelkamer geldt dat u uw handen en gezicht schoon moet houden. U kunt iedere avond als u terugkomt op uw kamer met desinfecterende doekjes de telefoon, het toilet, glazen en kopjes, deurkrukken, de afstandsbedieningen en alle knopjes en schakelaars extra schoonmaken.

Dit kunt u meenemen op uw reis.

 1. Desinfecterende schoonmaakdoekjes bijvoorbeeld van Dettol
 2. Schoonmaak gel voor uw handen
 3. Hygiënische doekjes voor uw handen en gezicht.
 4. Neem een lakenzak mee als u de lakens van een hotel, hostel of vakantiehuis niet vertrouwd.

Ziektekosten in het buitenland.

Via uw Nederlandse ziekenkostenverzekering bent u gedekt voor noodzakelijke medische kosten in de EU en in verdragslanden.

Neem wel een internationale zorgpas mee, de European Health Insurance Card (EHIC). Deze zorgpas kunt u gratis bij uw zorgverzekering krijgen. Op dit pasje staat een alarmnummer die u bij ziekte voor advies en hulp kunt bellen.