Weekendplanner Kaartjes

Op vakantie gaan en hygiëne.

Dat was even schrikken met de corona epidemie. Gelukkig is de ernstige vorm van de ziekte voorbij en kunnen we weer vrij reizen. We zijn ons er echter van bewust geworden dat er nog steeds ziektes zijn die uw vakantieplezier aardig kunnen vergallen. Hier vindt u enkele tips om te voorkomen dat u een deel van uw vakantie ziek bent.

Reserveer een overnachting met gratis annuleren.

Leuke dingen doen als u thuis blijft.

Reisadvies van de overheid.

Kies een vakantiebestemming.

Veel vakantiegangers zullen in de komende maanden in eigen land willen blijven. Aangezien hotels minder gasten toelaten zullen er langs de kust te weinig kamers zijn om aan de grote vraag te kunnen voldoen.
Reserveer dus vroeg maar wel met gratis annuleren.

Wij verwachten dat net zoals vorig jaar de meeste grenzen binnen de Europese Unie voor andere EU landen in de zomervakantie weer open zijn. We gaan meer met de auto reizen en in landen bij ons in de buurt.

Vakantielanden bij ons in de buurt.

Zoek een accommodatie
(met gratis annuleren).

Overnachten

Tips voor het plannen van uw reis.

 1. Reserveer op tijd een accommodatie maar kies wel voor een reservering met gratis annuleren.
 2. Kies een vakantiebestemming waar u de ruimte heeft. Afstand houden van anderen is op een rustig strand of in een natuurgebied gemakkelijker dan tijdens een stedentrip waar u ook met de metro of de bus gaat reizen.
 3. Kies een accommodatie met privacy. Een eigen ruimte is gemakkelijker schoon te houden. In een hotelkamer met een eigen badkamer en in een appartement of vakantiehuis heeft u de meeste privacy.
 4. Bij een overnachting op een camping maakt u vaak wel gebruik van een toiletblok met gezamenlijke toileten en douches. Let er ook op de camping op dat u uw handen schoon houdt.
 5. U heeft een mondkapje nodig voor het openbaar vervoer en in de winkels. Neem altijd een doos mondkapjes mee voor onderweg.

Kies het vervoer.

Afstand houden van anderen en handen schoon houden zullen wel blijven gelden tot de pandemie over is. Het is lastiger om dit vol te houden als u met een vliegtuig, trein of bus reist dan bij vervoer met de eigen auto.

Tip: Huur bij een stedentrip een fiets in plaats van dat u met de taxi, metro of bus gaat reizen.
Voor rondreizen kunt u een auto huren.

Tips voor een autoreis.

vliegreizen

Virussen en bacteriën in een vliegtuig.

In een vliegtuig wordt de cabine na iedere vlucht schoongemaakt. U zit echter wel in een kleine ruimte met veel mensen. U heeft al contact met een besmet persoon als die op twee rijen afstand van u zit. Gelukkig duurt contact in een vliegtuig met onbekende passagiers meestal relatief kort.

Als u met huisgenoten reist neemt u natuurlijk stoelen naast elkaar. Als u naast een huisgenoot zit loopt u niet het risico dat er een ander naast u komt te zitten.

vliegveld Heathrow

Een hotel met een restaurant met veel ruimte tussen de tafeltjes.

Over het kiezen van een stoel.

 • Een stoel bij het raam wordt als het meest veilig beschouwd. U moet dan wel tijdens de vlucht op uw stoel blijven zitten.
 • Als u een stoel in het midden neemt heeft u twee passagiers naast u en drie achter u.
 • Bij een stoel naast het raam of bij het gangpad loopt u dus 50% minder kans op een vrolijk kletsende maar hoestende buurman want u heeft maar één stoel naast u.
 • Bij een stoel naast het gangpad zullen tijdens de vlucht veel mensen binnen uw anderhalve meter zone passeren.

Neem uw eigen oortjes mee.

Het schoonmaken van uw zitplaats in een vliegtuig.

In een vliegtuig zit u lang op dezelfde plek en u eet er ook. Nu in de tijd van het Corona virus kunt u desinfecterende doekjes meenemen om de omgeving van uw zitplaats schoon te maken.

U kunt natuurlijk alle harde oppervlaktes rond uw stoel schoon te maken met desinfecterende doekjes. Het klaptafeltje maakt u voordat u gaat eten en drinken in ieder geval goed schoon. Dit is vaak het meest smerige deel bij uw stoel.

Ook hier geldt: uw handen schoonhouden en uw gezicht niet aanraken is belangrijker dan een schone armleuning. Virussen springen echt niet van de stoel in uw neus.

Een schoon hotelkamer of appartement.

Hotelkamers en appartementen worden in goede accommodaties natuurlijk goed schoongemaakt. In de previews kunt u lezen of dat ook in het hotel dat u wilt reserveren zo is.

Ook in een hotelkamer geldt dat u uw handen en gezicht schoon moet houden. U kunt iedere avond als u terugkomt op uw kamer met desinfecterende doekjes de telefoon, het toilet, glazen en kopjes, deurkrukken, de afstandsbedieningen en alle knopjes en schakelaars extra schoonmaken.

Dit kunt u meenemen op uw reis.

 1. Desinfecterende schoonmaakdoekjes bijvoorbeeld van Dettol
 2. Schoonmaak gel voor uw handen
 3. Hygiënische doekjes voor uw handen en gezicht.
 4. Neem een lakenzak mee als u de lakens van een hotel, hostel of vakantiehuis niet vertrouwd.

Ziektekosten in het buitenland.

Via uw Nederlandse ziekenkostenverzekering bent u gedekt voor noodzakelijke medische kosten in de EU en in verdragslanden.

Neem wel een internationale zorgpas mee, de European Health Insurance Card (EHIC). Deze zorgpas kunt u gratis bij uw zorgverzekering krijgen. Op dit pasje staat een alarmnummer dat u bij ziekte voor advies en hulp kunt bellen.