Weekendplanner Kaartjes

De autosnelwegen in Oostenrijk.

Als u met de auto op vakantie gaat naar Italië, Slovenië, Hongarije en Slowakije komt u waarschijnlijk door Oostenrijk. U heeft wel een vignet nodig als u op de snelwegen van Oostenrijk wilt rijden.

Omdat de Autobahnen van Oostenrijk ongeveer een dag rijden van ons vandaan liggen overnachten veel Nederlanders onderweg in de buurt van de Autobahn.

De hotels bij de snelwegen van Oostenrijk.

Overnachten snelweg

Op weg naar de A1 via München.
(De route richting Slovenië, Hongarije en Slowakije).

Als u via München over de Duitse Autobahn A8 rijdt passeert u de stad Rosenheim. U gaat de grens van Duitsland en Oostenrijk over bij de grensovergang bij Walserberg.

Hier komt u dan op de West Autobahn richting Salzburg. Na Salzburg passeert u op de A1 de steden Linz, St. Pölten en Wenen.

Op weg naar de A12 en A13 richting Noord-Italië.

In Duitsland kunt u via Stuttgart naar de Brennerpas rijden.

Overnachten

De Autobahn A1
(De West Autobahn tussen Salzburg en Wenen).

Als u op weg bent naar Wenen, Slovenië of Hongarije rijdt u in Oostenrijk grotendeels over de West Autobahn, de A1, richting de Ring van Wenen. De West Autobahn is bijna 300 km lang en u passeert de Europese wegen E60, E55 en E52.

Bij Wenen komt u via de A1 gemakkelijk op de Ring. Vanaf de A1 rijdt u bij Salzburg op de A10richting Villach en bij Wels op de A9 rijdt u richting Graz.

Let op: Ter hoogte van het dorp Seewalchen aan de Attersee tussen Salzburg en Linz komen relatief veel dichte mistbanken voor.

Autosnelwegen Oostenrijk

Zelfs in de Alpen is het gemakkelijk rijden.

De Autobahn A8
(De Innkreis Autobahn).

De Autobahn A8, de Innkreis Autobahn, is ongeveer 78 km lang en ligt van de grensovergang tussen Duitsland en Oostenrijk tot aan de Autobahn A9 bij Wels.

Als u van de Duitse Autobahn A3 naar de Oostenrijkse A8 wilt komt u over de Duitse stad Passau. Passau is een mooie stad met drie rivieren waaronder de Donau. Passau is vanaf de Autobahn gemakkelijk te bereiken.

Als u via München komt is het via Passau en de A8 sneller om Wenen te bereiken dan via Salzburg.

Een motel of hotel langs de A8 en de A9.

De Autobahnen A12 en de A13.

Via de Autobahnen A12 en A13 rijdt u naar Brenner op de grens met Italië. Het is een goed te rijden snelweg met veel tunnels. De snelste weg om op de A12 te komen is vaak via de Fernpass Strasse door Fernpas.

De Fernpass Strasse is geen Autobahn maar een kronkelende weg door de bergen. Onderweg passeert u veel mooie dorpen. In verschillende dorpen zijn gemakkelijk bereikbare hotels waar u kunt overnachten. U bereikt de Fernpass Strasse via de Duitse Autobahn A7.

Bij Innsbruck rijdt u van de A12 naar de A13, de Brenner Autobahn. De Brenner Autobahn is een tolweg door Tirol.

tolwegen Oostenrijk

Ook met een Autobahnvignet moet u in Oostenrijk tol betalen.

Brennerpas

Regels voor de Autobahn in Oostenrijk.

Er zijn in Oostenrijk naast Autobahnen (A1, A10, A9 etc..) ook zogenaamde Schnellstraßen (S1, S2 etc.) maar die zijn tegenwoordig voor de wet gelijkgesteld aan Autobahnen.

Op Autobahnen en Schnellstraßen mag u maximaal 130 km per uur rijden. Let op de matrixborden voor eventuele beperkingen op de maximale snelheid want een boete voor snelheidsovertredingen is in Oostenrijk hoog. In tegenstelling tot veel andere landen mag u in Oostenrijk wel een navigatieprogramma met flitslokaties in de auto hebben.

Dit moet u in de auto hebben in Oostenrijk.

U bent verplicht om in de auto een veiligheidsvest, een verbanddoos en een gevarendriehoek te hebben.

Tussen 1 november en half april bent u verplicht om winterbanden onder de auto te hebben als u bij sneeuw, hagel of ijzel door Oostenrijk wilt rijden. Op sommige bergwegen moet u ook buiten deze periode winterbanden hebben.

De verplichte veiligheidsartikelen in Oostenrijk.
overnachten bagage

Het vignet voor de Autobahn in Oostenrijk.

Hoewel u voor veel autosnelwegen in Oostenrijk tol moet betalen moet u ook beschikken over een Autobahnvignet als u van de snelwegen van Oostenrijk gebruik maakt.

U kunt een vignet kopen bij benzinepompen en wegrestaurants in Oostenrijk en bij de grensovergang. Als u wilt kunt u ook voor uw reis een vignet bestellen bij de ANWB. Een Autobahnvignet voor tien dagen kost ongeveer € 12,-, een vignet voor twee maanden kost ongeveer € 28,-.