Weekendplanner Kaartjes

Wenen: shoppen, concerten, attracties en hotels.

Wenen is verdeeld in 23 districten (Bezirke). Die Bezirke kunt u het beste ter oriëntatie nemen als u een hotel zoekt. Bezirk 1 is het oude stadscentrum. Hier zijn de grote musea, de bekende concertzalen en u kunt er uitgaan.

Op de plaats van de oude stadsmuren loopt tegenwoordig de Ringstrasse. Binnen de cirkel van de Ringstrasse vindt u de meeste toeristische attracties en bezienswaardigheden van Wenen.

Uitgaan in Wenen.

Op dit moment vindt u de meest populaire bars en cafés rond de Ruprechtskirche in de buurt van Schwedenplatz in Bezirk 1.

In Wenen wordt dit uitgaansgebied ook wel "Bermuda-Dreieck" genoemd omdat volgens verhalen bezoekers hier verdwenen en pas na dagen in beschonken toestand weer opdoken zonder te kunnen vertellen waar ze geweest waren. Eigenlijk is het gewoon een gezellige plek om uit te gaan.

In Bezirk 7 en 8 (Spittelberg, rond Armerlinghaus) en in Bezirk 4 (bij de Naschmarkt) is het ook goed uitgaan.

Overnachten in Wenen

Overnachten

Naar een concert in Wenen

Wat voor Londen de musicals en theater zijn, is voor Wenen de klassieke muziek. Als u in Wenen bent moet u toch tenminste één keer naar een concert of opera geweest zijn. Ieder jaar ziet u op 1 januari het Nieuwjaarsconcert van het Wiener Philharmoniker op televisie in het meest bekende concertgebouw van Wenen, de Wiener Musikverein.

De Wiener Philharmoniker treedt tijdens werkdagen en weekenden op in de Musikverein. Er is een wachtlijst voor deze concerten op werkdagen van zes jaar en als u in het weekend naar een concert wilt moet u maar liefst dertien jaar op de wachtlijst voor kaartjes.

Het is toch wel mogelijk om op korte termijn kaartjes te krijgen als het concert deel uitmaakt van een concert-arrangement in Wenen.

De concertzaal Wiener Musikverein.

De akoestiek van de Grote of Gouden Zaal is wereldberoemd. Ieder jaar ziet u deze concertzaal op 1 januari op de televisie. In de Wiener Musikverein vinden veel Mozart concerten plaats.

Naast dit concertgebouw ligt het 19de-eeuwse Hotel Bristol. In dit luxe hotel hebben al veel wereldleiders en beroemde muzikanten overnacht. Tip: Voordat u naar het concert gaat kunt u eten in het restaurant van Hotel Bristol.

Adres: Bösendorferstraße 12 in Bezirk 1 (dus in de binnenstad).

De concertzaal het Mozarthaus.

Mozart heeft in deze kleine concertzaal in 1781 opgetreden en was vol lof over de akoestiek. Het is een plaats voor kamermuziek in een prachtige 18de-eeuwse zaal met ongeveer 60 stoelen.

Adres: het Mozarthaus, Singerstrasse 7.

Toegang tot concerten en opera in Wenen
Met o.a. Mozart en Strauss in de Wiener Musikverein, in het Mozarthaus en in de Wiener Staatsoper.

De Wiener Staatsoper.

De Wiener Staatsoper is één van de plaatsen in Wenen waar iedere toerist graag naar toe wil. Het is één van de beste operahuizen in de wereld. Helaas zijn kaartjes voor concerten erg lastig te krijgen.

Op het plein bij de Staatsoper staat in april, mei, juni en september vaak een groot scherm met stoelen. Hier kunt u dan gratis van de voorstelling in de Wiener Staatsoper genieten.

Adres: Wiener Staatsoper, Opernring 2, Bezirk 1, Wenen.

De Bezirke van Wenen.

Bezirke Wenen

De Bezirke (districten) van Wenen.

Bezirk 1 is het centrum van Wenen.

De Heuriger van Wenen.

Populair in Wenen is nog steeds het drinken van wijn in de zogenaamde Heuriger. Heuriger liggen vaak op het erf van wijnboeren en er wordt uitsluitend jonge wijn geschonken van het eigen gebied. Een Heuringer is maximaal 300 dagen in het jaar geopend.

U kunt het beste een Heuriger bezoeken in één van de dorpen in het Wienerwald rond Wenen.

In Wenen vindt u Heuriger in de meer landelijke Berzirke 10 tot 23, bijvoorbeeld in Grinzing, Nussdorf, Heiligenstadt, Sievering en Stammersdorf.

Rondleidingen en wijnproeven met gids

De koffiehuizen van Wenen

Kaffeehäuser zijn in Wenen zeer populair. Hier kunt u uren zitten met koffie en een beroemde Weense cakes.

Café Landtmann aan de Dr Karl Lueger-Ring en Café Demel, Kohlmarkt 14 zijn dure maar zeer bekende Wiener Kaffeehäuser.

Heel romantisch is een boottocht in de avond op de Donau met diner.

Prader

Het pretpark Prater was decor in veel films.

tickets De Hop-on Hop-off bussen en boottochten..

De Hop-on Hop off bussen en boottochten op de Donau

Met de Hop-On Hop-Off bus leert u Wenen in en dag goed kennen. De bussen rijden langs vijftien haltes waaronder het paleis Hofburg, de Wiener Staatsoper, het stadhuis, de Stephansdom, het slot Belvedere en het paleis Schonbrunn.

Ook een boottocht op de Donau is een mooie manier om de stad te leren kennen. Er zijn ook rondleidingen te voet, op een fiets of met een Segway met een thema. Zo is er een Third Man Tour langs de locaties van het boek en de film.

Bezirk 1

De voetgangerszone rond de winkelstraten Kärntnerstrasse en Graben.

Shoppen in Wenen

Belangrijke winkelstraten in het centrum van Wenen zijn o.a. de Kärntner Strasse en Graben. Op het plein Stephansplatz staat het exclusieve winkelcentrum Haas Haus naast de Stephansdom.

De Mariahilferstrasse in Bezirk 7 en Bezirk 8 is de langste winkelstraat van Wenen.

Metro station voor de Kärntner Strasse en Graben: U-Bahn station Stephansplatz en U-Bahn Station Karlsplatz.

de Stephansdom

De Stephansdom in Bezirk 1.

De openingstijden

De openingstijden van de winkels in Wenen zijn van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 18.00 uur en op zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur. Op zondag zijn bijna alle winkels in Wenen gesloten.

Veel winkels in de binnenstad zijn op donderdag of vrijdag avond open tot resp. 21.30 en 19.30 uur.

Als u van winkelen houdt kunt u het beste een hotel nemen in het centrum van Wenen in het eerste Bezirk.

voetgangerszone

De voetgangerszone in de winkelstraten van Bezirk 1.

De winkelscentra en warenhuizen van Wenen

In het winkelcentrum Haas Haus zijn veel exclusieve winkels. Ga ook eens naar de bovenste verdieping van Haas Haus. Hier heeft u een mooi uitzicht op de Stephansdom. Adres van Haas Haus: de Stock-im-Eisen-Platz tegenover de Stephansdom.

Een ander groot winkelcentrum vindt u aan de Ring in de buurt van het Opernhaus, de Ringstrassen-galerien. Adrtes: Kärntner Ring 5-7.

Het grote warenhuis Gerngross ligt aan de Mariahilferstrasse.

Prater

Het reuzenrad van Wenen (uit 1897) is het symbool van Wenen.

Overnachten in Wenen.

Dit zijn onze favoriete hotels in Wenen:

 • Designhotel en Boutique Hotel Hollmann Beletage
  Dit is een klein viersterrenhotel in het centrum van Wenen en het ligt vlakbij winkelcentrum Haas Haus en de winkelstraten Kaerntnerstrasse en Graben. Het hotel beschikt over een spa & wellness centrum.
 • Grand Hotel Wien
  Dit luxe vijfsterrenhotel ligt heel gunstig bij de Kaerntner Strasse, Ringstraßen Galerien, Graben, Kohlmarkt en Mariahilfer Strasse. Het is een ideaal hotel voor een culinair verblijf in Wenen.
 • Hotel Altstadt Vienna
  Dit viersterrenhotel ligt in de wijk Spittelberg. Het ligt gunstig voor een lang weekend uitgaan en shoppen.
Wenen

De binnenstad van Wenen (Bezirk 1)

De markten van Wenen.

De grote groente- en warenmarkt Naschmarkt ligt in de buurt van Karlplatz. Op zaterdag is er een grote rommelmarkt op de Naschmarkt. Bij de markt zijn veel restaurants en cafés.
De openingstijden van de markt zijn van maandag tot en met vrijdag tussen 06.00 uur en 19.30 uur. Op zaterdag zijn de meeste kraampjes open tot 17.00 uur.
De Naschmarkt ligt in het 6e Bezirk Mariahilf.

Rond Kerstmis is er een kerstmarkt (Christkindlmarkt) voor het Rathaus.

Populaire attracties in Wenen

 • Neem een dagkaart voor de Hop-on Hop-off bus.
 • Het historische reuzenrad van Prater is symbool van Wenen.
 • Bezoek de Spaanse Rijschool in Wenen.
 • Het paleis Schloss Schönbrunn.
 • Slot Belvedere in Bezirk 3, Landstrasse.
 • Een concert van Mozart of Strauss

Kaartjes voor deze attracties in Wenen.

Met de nachttrein naar Wenen.

Er rijdt sinds 2021 weer een nachttrein vanuit Amsterdam, Utrecht en Arnhem naar Wenen. Deze Nightjet van ÖBB rijdt iedere dag. U moet wel een zitplaats of bed reserveren.

Met de trein naar Wenen.