Weekendplanner Kaartjes

Reizen met de auto in Italië.

Autorijden in Italië is allang niet meer die bloedstollende ervaring van vroeger. In Noord- en Midden Italië zijn goede autosnelwegen en ook het rijden op de autowegen is vergelijkbaar met die in Nederland en België.

In Zuid-Italië, en dan vooral in en rond de steden, kan autorijden echter nog steeds een nogal interessante ervaring zijn.

Centro Storico Napels

Het verkeer in Rome is misschien soms druk maar het is met een navigatie systeem ook voor toeristen nog goed te doen.

Rijden in het centrum van een Italiaanse stad.

Steden met een historische binnenstad hebben vaak een doolhof aan smalle straten. Zelfs uw navigatieapparatuur raakt hier de weg kwijt. Veel Italianen parkeren dan ook in een parkeergarage rond het centrum van de stad en reizen dan met het openbaar vervoer verder.

Italianen hadden vroeger een reputatie wat betreft hun soepele rijstijl en hun relativerende houding ten opzichte van lichte blikschade. Dat is in het noorden en midden van Italië allang niet meer zo. Autorijden is hier vergelijkbaar met autorijden in Nederland en België. Parkeren doet u dus in een parkeergarage of op aangegeven parkeerplaatsen.

De tolweg bij Como .

Como snelweg

De Autostrade dei Laghi (E35/A9).

Pas op voor de autovrije zones.

Veel binnensteden zijn tegenwoordig voetgangerszone en u mag er dan alleen in om uw bagage af te leveren bij het hotel. Meldt dat wel bij de receptie van uw hotel want in steden als Genua en Florence moet het hotel uw kenteken doorgeven om te voorkomen dat u een boete krijgt.

Let in steden als Rome, Florence, Bologna en Milaan op verkeersborden met de termen Zona Traffico Limitato en Zona Tutelata. U mag hier op de aangegeven tijden niet inrijden als u niet in deze zone in een hotel overnacht of in een parkeergarage in de zone parkeert.

Vaak staan er bij deze borden camera's en iedereen die het bord passeert wordt gefotografeerd en de kentekenhouder krijgt een hoge boete. Door de grote hoeveelheid tekst is het lastig voor toeristen om de borden te herkennen.

Een boete in Italië .

Fout parkeren wordt streng aangepakt door de auto weg te slepen en er zijn hoge boetes voor overtredingen.

U krijgt een boete thuis als u gefotografeerd bent in een verkeersluwe zone. Als u meerdere keren de zone in en uitgereden bent, bijvoorbeeld bij het zoeken naar een parkeerplaats, dan kunt u meerdere boetes krijgen.

Dit is verplicht in uw auto.

In Italië bent u verplicht om veiligheidshesjes en een gevarendriehoek mee te nemen.

overnachten snelweg Toscane

Dit is de Autostrade E35/A1 in Toscane richting Florence.

Het innen van een boete.

Het kan wel een jaar duren voordat u een Italiaanse boete thuis ontvangt. Bewaar dus altijd de hotelrekening een jaar na uw vakantie zodat u bij een eventuele boete kunt bewijzen dat u daadwerkelijk in een hotel in de zone heeft overnacht.

Als u een boete thuis ontvangt en u bent het ermee eens dan kunt u het beste zo snel mogelijk betalen. Vaak wordt de boete hoger naarmate u langer wacht.

Boetes worden geïnd door het CJIB of een incassobureau.

Verplicht in de auto in veel landen.

De autowegen van Italië.

Italië beschikt in het noorden en het midden van het land over een goed wegennet. Behalve de tolwegen (A) zijn er ook Strade Nazionali (N) en Strade Statali (SS). Dit zijn goede tweebaanswegen en vierbaanswegen.

In het zuiden neemt de kwaliteit van het wegennet sterk af. Ook de rijstijl in Zuid-Italië is anders dan in Midden en Noord Italië. Op de autowegen heeft u daar echter minder last van dan in de steden.

De tolwegen in Italië.

Op de meeste autosnelwegen en bij veel tunnels en bergpassen in Italië moet u tol betalen. U kunt contant betalen of uw creditcard gebruiken.

Een tolweg in Ligurië bij Genua..

Genua snelweg

Enkele weetjes.

  • Het alarmnummer in Italië is 112.
  • U kunt in Italië uw Nederlandse rijbewijs gebruiken. Een internationaal rijbewijs is niet nodig.
  • Als u geflitst wordt kan het maximaal 360 dagen duren voordat u bericht krijgt van de boete. U heeft dan nog 60 dagen om te betalen.
  • Tolwegen worden in Italië Autostrada genoemd. Snelwegen waar u geen tol voor betaalt heten Superstrada.
overnachten Comomeer

De tolweg E35/A9 bij het Comomeer.

Routes naar uw vakantiebestemming in Italië.

Als u naar Midden- en Zuid-Italië of door Noord-Italië richting Turijn en Sanremo wilt reizen kunt u het snelste door Zwitserland via Basel en de St.-Gotthardtunnel rijden.

Als u naar Noordoost Italië (bv Verona en Venetië) of het Gardameer wilt kunt u door Oostenrijk via Innsbruck en de Brennerpas rijden of oostelijker via Salzburg en de Tauern Autobahn.

Italë Gotthardroute

Tanken in Italië.

Als u Euro 95 benzine tankt moet u bij de pomp kiezen voor Senza Piombo. Euro 98 wordt in Italië Super Senza Piombo Plus of Benzina Verde Plus genoemd. De prijs voor benzine is ongeveer gelijk aan die in Nederland. Diesel is in Italië wel duurder.

LPG kunt u in het midden en in het noorden van Italië gemakkelijk krijgen. In het zuiden hebben veel benzinepompen geen LPG. Voor het tanken van LPG heeft u in Italië een speciale nippel nodig.

Een tip voor onderweg.

Neem altijd wat te drinken mee want het kan heet worden in de auto als u in een file staat. Als u kinderen in de auto heeft is dit extra belangrijk.

Met een koelbox of koeltas in de auto heeft u altijd een gekoeld drankje in de auto.