Weekendplanner Kaartjes

De mooiste plekken om te snorkelen in Zuid-Europa.

In de Middellandse zee kun je goed snorkelen. Het water is er in de zomer warm en op veel plaatsen aan de kust heb je een bodem van rotsen of grind met veel planten, vissen en andere interessante onderwaterdieren.

Tip: Draag waterschoenen als je het water ingaat. Er zijn scherpe stenen en zee-egels die leuk zijn om te zien als je duikt maar we weten het uit eigen ervaring, je wilt er niet met blote voeten op staan.

Dit heb je nodig om te snorkelen.

vakantie kust

Bron: Ishitasharma1211 via Pixabay.

Drijven in het heldere water om veel te zien.

Snorkeltours tijdens je vakantie.

Op veel vakantiebestemmingen in Zuid-Europa kun je een snorkeltour boeken. Een boot brengt je dan naar een mooie plek om te snorkelen. Vaak is een deel van de boottocht ook een rondvaart. Als je niet wilt snorkelen kun je ook gaan zwemmen of in een luie stoel met een drankje op het dek zitten.

Tip: Vaak kun je tijdens de boottocht een snorkeluitrusting lenen maar het is natuurlijk hygiënischer om je eigen snorkelset of duikmasker mee te nemen.

Dit heb je nodig als je gaat snorkelen.

  • Een duikbril
  • Een snorkel

In plaats van een snorkelset, dus een duikbril met snorkel, kun je ook kiezen voor een duikmasker. Je hele gezicht is dan bedekt zodat je onder water gemakkelijker kunt ademen.

Een snorkelset is het minimum. Handig is ook:

  • Een snorkelvest. Met een snorkelvest blijf je drijven en kun je dus op je gemak de bodem en de vissen observeren.
  • Waterschoenen als bescherming tegen scherpe stenen en zee-egels.
  • Een shorty wetsuite of een zwemshirt tegen de zon

Tips voor je snorkelartikelen.

Enkele tips als je gaat snorkelen.

  • Ga niet snorkelen op plaatsen waar veel gevaren of gesurft wordt. Als je aan de oppervlakte drijft of er vlak onder zwemt ben je vanaf een jetski of speedboot nauwelijks te zien.
  • Ga niet alleen snorkelen.
  • Maak je snorkelset zo snel mogelijk schoon na het duiken. Spoel het bitje en de snorkel zo snel mogelijk goed uit met zoet water om zout, zand en chloorresten te verwijderen.
  • Als je op je vakantiebestemming een snorkeltour boekt kun je een duikbril en snorkel lenen. Het lijkt ons hygiënischer om je eigen duikset mee te nemen of ter plekke te kopen.
fotograferen snorkelen

Bron: Natejr via Pixabay.

Snorkelen in de zon.

Bescherm jezelf wel tegen de zon als je gaat snorkelen. Water en zand reflecteren het zonlicht en in het water voel je een verbrande huid minder snel. Als je een dagje gaat snorkelen heb je kans om flink te verbranden. Een t-shirt helpt maar gedeeltelijk. Een watervaste zonnebrandcrème op je rug is een oplossing maar vaak niet zo goed voor het millieu.

Je kunt een zwemshirt dragen als je gaat snorkelen. Je zult je rug minder snel verbranden en het shirt beschermt ook nog tegen onderkoeling.

Snorkelen in de Middellandse Zee.

In principe kun je overal waar niet teveel stroming of golfslag is in de Middellande Zee snorkelen. Het water is er helder dus zelfs als je alleen maar op je buik aan de oppervlakte drijft is er met een goede duikbril veel te zien.

De beste eilanden om te snorkelen zijn:

Snorkelplekken in Zuid-Europa.

Snorkelen in helder water.

snorkelen

Bron: Sonjarotter via Pixabay.

Duiken tijdens je vakantie.

Snorkelen is een goede voorbereiding op een duikcursus. Je kunt al snorkelen als je goed kunt zwemmen. Terwijl je snorkelt oefen je de basisvaardigheden voor het duiken.

Op sommige vakantiebestemmingen kun je tijdens je vakantie een dagcursus duiken boeken. Er zijn cursussen voor een dagje duiken en je kunt er soms complete PADI opleidingen volgen waarmee je overal in de wereld kunt duiken. Sommige resorts en vakantieparken bieden beide cursussen aan.