Weekendplanner Kaartjes

Plekken om te snorkelen in Nederland.

Overal in de wereld kun je snorkelen. Ook in Nederland is er in het water altijd wel wat te zien. Ga eens snorkelen in de recreatieplas bij je woonplaats of aan het strand in het weekend. Als de zon flink schijnt zie je het meest. Met een duikbril of een duikmasker kun je beginnen.

Alle meren en plassen met een beetje helder water en niet teveel golfslag zijn geschikt om in te gaan snorkelen.
Tip: Vissen zie je in Nederland vooral aan de oevers en tussen het riet.

Dit heb je nodig om te snorkelen.

Tips als je gaat snorkelen in Nederland of België.

De bodem in Nederland bestaat meestal uit zand, klei of modder. Het water met een bodem van klei of modder is dan meestal troebel. Als je op de bodem gaat staan wervelt de modder omhoog en is het zicht in het water nog minder. Het water in een plas van een zand- of grindafgraving is helderder.

Let er dus op dat je de bodem niet in beweging brengt. Ga bij ondiep water met je hoofd naar beneden drijven. Een zwemvest of een snorkelvest is dan een handig hulpmiddel.

Draag wel waterschoenen of flippers aan je voeten als je het water ingaat. Zoetwatermosselen, glas of scherpe stenen op de bodem kunnen vervelende wonden veroorzaken.

Indoor duiken tussen vissen.

In België kun je vlakbij de grens duiken en snorkelen tussen vissen en objecten in een bassin in het stadje Beringen, ongeveer 60 km van Eindhoven.

Er worden hier ook duikcursussen en snorkelcursussen gegeven. In de brasserie, op het terras en in de duikersbar kunt u eten en drinken.

Indoor duiken en snorkelen in Beringen.
Adres: Todi, Mine-1, Beringen

snorkelen

Fotograaf: Heinz Hummel via Pixabay

Snorkelen en duiken bij een vakantiepark.

In twee vakantieparken van Center Parcs in Nederland kun je snorkelen in een zwembad met uitzicht op vissen. Het gaat om de zwembaden in de vakantieparken Aqua Mundo de Kempervennen en Aqua Mundo Center Parcs Het Heijderbos.

Vakantieparken met een snorkelzwembad.

In Zeeland worden er snorkelcursussen en duikcursussen (PADI) gegeven in de buurt van Renesse in vakantiepark De Witte Boulevard Vakantiepark en Duikcentrum en in vakantiepark Center Parcs Port Zélande.

Wat heb je nodig om te snorkelen.

Om te gaan snorkelen heb je niet veel nodig. Een snorkelset, dat is een goede duikbril en een snorkel, is voldoende. Je kunt ook kiezen voor een duikmasker. Een duikmasker bedekt het hele gezicht dus ademen is gemakkelijker dan met een snorkelset.

Als je lang aan de oppervlakte wilt drijven om bodemdieren te observeren kun je een snorkelvest dragen. Je blijft dan drijven zonder dat je hoeft te bewegen.

Op de bodem van water in Nederland kunnen glasscherven en zoetwatermosselen liggen. Draag dus wel waterschoenen of flippers.

Een shorty wetsuite beschermt je tegen onderkoeling als je in koud water snorkelt.

Handige artikelen bij het snorkelen.

Enkele snorkeltours in Zeeland.

Als je in Nederland onder begeleiding wilt snorkelen kun je een snorkelsafari boeken. Het Grevelingenmeer is een populaire plek in Nederland om te gaan snorkelen. Het water van het Grevelingenmeer is zout dus er zijn zeedieren als kreeften, krabben, garnalen, platvissen, kwallen en schelpdieren te zien.

Vanuit Renesse worden er snorkeltours georganiseerd vanaf de kant bij Haven Middelplaat bij de Brouwersdam. Er zijn ook snorkel excursies waarbij je met een snelle boot naar een geschikte plek gevaren wordt.

Snorkelen in het Grevelingenmeer.

Overnachten in Renesse.

snorkelen

Hans Dietmann via Pixabay.

Snorkelen en duiken in de Oosterschelde.

De Oosterschelde wordt ook gesnorkeld maar pas wel op voor de sterke stroming. Het zicht is er gemiddeld twee tot drie meter. Duikers kunnen in mei tijdens het duiken een sepia, een soort inktvis, tegen kunnen komen. In augustus worden er regelmatig zeepaardjes. De waarnemingen zijn bijna altijd van duikers.