Weekendplanner Kaartjes

Uit eten tijdens uw weekend weg in Frankrijk.

In Frankrijk is eten belangrijk. Uit eten gaan is dan ook normaler dan bij ons. Veel werknemers lunchen in een bistro tussen de middag en het kan er dan ook erg druk zijn.

In Frankrijk stelt een ontbijt meestal niet veel voor. Neem dus een hotel zonder ontbijt als u een traditioneel Frans hotel boekt.

De restaurants in Parijs.

Brasserie Parijs

Een brasserie in Parijs

Het ontbijt in een hotel in Frankrijk.

De meeste hotelaanbiedingen zijn inclusief ontbijt . Als u een ontbijt los van de kamerprijs neemt betaalt u tussen de €8,00 en €20.00 voor een ontbijt. Stelt u zich echter bij een ontbijt in een Frans hotel niet teveel voor.

In Frankrijk ontbijt men vrij sober. Het ontbijt wordt in Frankrijk niet voor niets een "petit dejeuner" genoemd. Bij een ontbijt in een Frans hotel krijgt u meestal geen spiegelei maar u kunt soms nog wel een gekookt ei krijgen. Verder krijgt u bij een ontbijt in een traditioneel hotel in Frankrijk stokbrood en toast met jam en kaas.

Croissants zijn er ook maar eigenlijk is dat volgens Fransen geen brood maar patisserie.

Een hotelkamer inclusief ontbijt.

Het tegenwoordig in hotels zo populaire Engelse ontbijt met bacon, gebakken eieren, gebakken tomaat en worstjes vindt u alleen in de grotere vier- en vijfsterrenhotel.

Als u bij een verblijf in een traditioneel hotel minder sober wilt ontbijten kunt u het beste een hotel exclusief ontbijt in het centrum van de stad boeken. Zelfs vroeg in de ochtend kunt u gemakkelijk een bakkerij, café of brasserie vinden waar u voor dezelfde prijs als in het hotel wel kunt eten wat u wilt.

Voor het gemak van het in het hotel eten zult u het moeten doen met een "petit dejeuner".

Reserveer een hotel of appartement in Frankrijk.

Lunch in Frankrijk (Le Dejeuner)

Het ontbijt stelt in Frankrijk dus niet veel voor maar in de lunch haalt men dat in. In Frankrijk is voor veel Fransen de lunch de belangrijkste maaltijd van de dag. In restaurants wordt de lunch tussen 12.00 en 14.30 uur geserveerd.

Na 15.00 uur wordt het moeilijk om nog ergens een restaurant, bistro of brasserie te vinden die open is. Bij de lunch eet men in Frankrijk warm en het is normaler om die in een bistro te nemen dan in Nederland. Er zijn dan ook meer restaurants in Frankrijk dan in Nederland.

Het eten in Frankrijk

In Frankrijk is een salade een voorgerecht en wordt dus niet zoals in Nederland samen met het hoofdgerecht aangeboden. Groente en aardappelen worden Garniture genoemd en worden als bijgerecht opgediend. Meestal bestaat een garnituur uit groente of aardappelen/friet. Als er bij een maaltijd ei wordt aangeboden kan daarmee een rauw ei bedoeld worden. Gelukkig wordt het rauwe ei dan wel in een halve eierdop geserveerd.

De meeste Fransen drinken geen wijn tijdens de lunch. Volgens de wet moet een restaurant een karaf kraanwater serveren als u erom vraagt.

Het avondeten in Frankrijk (Le Diner).

In heel Frankrijk zijn restaurants, bistro's en brasseries pas om 19.00 uur open. Het avondeten omvat verschillende gangen en is te vergelijken met een iets omvangrijker lunch.

Bij het eten drinkt u water of wijn. Bij het eten krijgt u knapperig stokbrood.

Meestal krijgt u het water bij uw maaltijd zonder erom te hoeven vragen. In de meeste restaurants krijgt u bij uw maaltijd gratis stokbrood geserveerd.