Weekendje weg
De site voor uw weekend weg.
Rondvaarten onder Den Bosch
Varen onder het centrum van 's-Hertogenbosch

Één van de belangrijkste attracties van 's-Hertogenbosch is een rondvaart onder de stad. De binnenstad van Den Bosch is gebouwd over diverse stroompjes, de Binnendieze.

Ongeveer 4 km van deze waterwegenonder Den Bosch zijn inmiddels ontdekt en opengesteld voor rondvaarten.

     
Eropuit > Nederland > Noord-Brabant > Den Bosch > Varen op de Binnendieze
De Bossche Broek Overnachten in Den Bosch Historisch Den Bosch: Uilenburg
rondvaarten op de Dieze
zoeken
Romantische hotels
Weekend trips
Stedentrips
Low budget
Actief weekend
Culinaire hotels
Weekend in natuur
Wellness & beauty
Eropuit met kinderen
Naar zee
Een midweek weg
Weekendhuizen
Kamperen
Watersport
Hotel last minutes
Europese landen
Weekend vliegreizen
Weekend cadeaubon
rondvaarten op de Dieze
Op de Binnendieze vaart u afwisselend onder en in Den Bosch.
rondvaarten op de Dieze
De fluisterboten zijn lang en smal.
rondvaarten op de Dieze
Bij deze kiosk in de Molenstraat kunt u de kaartjes voor de rondvaarten kopen. U kunt hier ook een wandeling door Den Bosch met een gids boeken.
Den Bosch op de Binnendieze
Den Bosch op de Binnendieze
De Binnendieze stroomt onder het putdeksel met de letter "B" in de Vughterstraat.
Varen onder het centrum van 's-Hertogenbosch
 
 
Attracties in Noord-Brabant
 
 
Bommelerwaard
 
 
zoeken
 
 
Reserveringen

Reserveringen

 
 
Attracties in Noord-Brabant
 
 
Natuurgebieden
 
 
 
zoeken
De geschiedenis van de Binnendieze

's-Hertogenbosch ligt een gebied met veel kleine beekjes en zijriviertjes die hier samen komen in de rivier de Dommel. Oorspronkelijk werd de stad tussen de stroompjes gebouwd maar toen de stad groeide en te weinig ruimte had werd er ook over de beekjes gebouwd. Veel stroompjes verdwenen volledig uit het zicht en werden eeuwenlang gebruikt als riool.

Inmiddels is de Binnendieze gerestaureerd en u kunt met een gids over de stroompjes onder de stad doorvaren. In totaal was er ooit een doolhof van 12 kilometer aan stroompjes in en onder de stad. Daarvan is nu nog minder dan vier kilometer bekend maar bij verbouwingen in de binnenstad worden nog regelmatig stukken van de Binnendieze opnieuw ontdekt.

Den Bosch op de Binnendieze

De rondvaarten over de Dieze

Tegenwoordig is een rondvaart in een fluisterboot over de Binnendieze één van de populairste attracties van Den Bosch. U vaart hierbij met een gids in een open bootje door de oudste gedeelten van de stad.

Af en toe vaart u in de open lucht en ziet u historische panden maar vaak vaart u door gangen onder de stad en vertelt de gids wat er boven u te zien is. Aan veel waterlopen is een geschiedenis verbonden en de gids kan u daarover veel vertellen.

Den Bosch op de Binnendieze

De drie vaarroutes door de stad

Er zijn drie routes door de stad: de Vestingroute, de Historische Route en de Jeroen Bosch Route. Alle rondvaarten duren ongeveer een uur en kosten rond de 9 euro. De Historische Route is volgens ons de meest spectaculaire route. Hier vaart u onder de binnenstad door en komt u in de oudste delen van de stad.

Bij de Vestingroute vaart u gedeeltelijk onder de stad door naar de Singelgracht vanwaar u langs de verdedigingsmuren en de Bossche Broek naar het museum Bastionder vaart voor een kort bezoek. U vaart terug door het Hellegat, een donkere, smalle en lange overkoepelde waterweg onder de stad. Beide vaartochten beginnen bij de balie in de Molenstraat.

De Jeroen Bosch Route vertrekt van de steiger bij de Zuidwal. Ook hier vaart u door het lange en smalle Hellegat door de binnenstad. Onderweg kunt u drie tentoonstellingen over Jeroen Bosch bezoeken.

Den Bosch op de Binnendieze
Foto: De opstapplaats in de Molenstraat in de historische buurt Uilenburg. Rechts kunt u kaartjes kopen.

De opstapplaats, kaartverkoop en reserveringen in de Molenstraat

De kassa waar u kaartjes voor de rondvaarten over de Binnendieze kunt kopen is gevestigd in een mooi stukje van de binnenstad van Den Bosch, de Molenstraat
in de buurt Uilenburg. Het kantoortje ligt tegenover de belangrijkste opstapplaats van de fluisterboten. Er zijn hier veel leuke cafés, restaurants en terrasjes dus wachten op uw bootje is geen straf.

De Molenstraat is vanaf het treinstation van Den Bosch gemakkelijk te vinden als u vanaf het station richting binnenstad loopt. U loopt gaat na de brug en de bank naar rechts de Lepelstraat in. Hier vindt u bij de brug de glazen balie van de kaartverkoop en de opstapplaats.

De boten varen van begin april tot eind oktober. De kaartverkoop is in het seizoen zeven dagen per week geopend van 9:30 uur tot 17:15 uur. Alleen op maandagochtend is de kaartverkoop gesloten.

Op zonnige weekenden en tijdens de schoolvakanties is het aan te raden om van tevoren telefonisch te reserveren als u wilt voorkomen dat u enkele uren moet wachten voordat u mee kunt varen.
Adres: Kring Vrienden van 's 's-Hertogenbosch, Molenstraat 15a, Den Bosch, tel. 073-6122334.

U kunt ook online reserveren.

Den Bosch op de Binnendieze
© Weekendplanner V.O.F. All rights reserved. Cookies en privacybeleid  
media