Weekendplanner Kaartjes

De opgravingen van Pompeii.

Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden van Italië is Pompeii Scavi, de opgravingen van de Romeinse stad Pompeii. Vanuit Napels rijdt u in ongeveer een half uur met de trein naar de ingang van Pompeii Scavi.

U kunt buiten de opgravingen overnachten in een hotel in het moderne Pompeii of 25 kilometer verder in de binnenstad Napels.

Pompeii bij Napels

U kunt vrij door de ruïnes van Pompeii lopen.

De Romeinse stad Pompeii.

Tweeduizend jaar geleden werd de havenstad Pompeii bedolven onder de hete as en puimsteen van de vulkaan Vesuvius.

U kunt tegenwoordig de opgravingen van de oude stad bezoeken. Er is al veel opgegraven en er is dan ook veel te zien. U kunt ongehinderd uren door de straten van het oude Pompeii dwalen en de meeste gebouwen zijn toegankelijk.

De meeste archeologische vondsten zijn overigens niet in Pompeii te zien maar in het Nationaal Archeologisch Museum in Napels.

Overnachten in Pompeii.

Overnachten Pompeii

Pompeii Scavi en rondleidingen

Er zijn twee ingangen voor de opgravingen van Pompeii. De meest populaire ingang ligt bij de oude stadspoort, Porta Marina.

Er is veel te zien in Pompeii en als u zomaar gaat rondlopen zult u misschien na een paar uur duizelen van de vele lege gebouwen. Koop in ieder geval een kaart van de opgravingen bij de kassa. Op de kaart staan een aantal routes langs de bezienswaardigheden van Pompeii.

Reken voor een bezoek aan Pompeii minstens vijf uur. Er is echter zoveel te zien dat een hele dag u waarschijnlijk beter uitkomt.

Pompeii en de Vesuvius.

Napels

De Golf van Napels.

Een rondleiding met gids door Pompeii.

Als u op eigen gelegenheid door de straten van Pompeii Scavi gaat dwalen zult u heel veel straten met ruïnes tegenkomen die steeds meer op elkaar gaan lijken. De gidsen kunnen u langs de bezienswaardigheden leiden en interessante verhalen vertellen over de huizen en hun bewoners.

Bij de ingang van de opgravingen wordt u waarschijnlijk aangesproken door een gids. De meeste gidsen zijn oudere heren die goed Engels spreken. Een gids kost ongeveer honderd euro per groep.

De openingstijden van Pompei Scavi.

De opgravingen van Pompeii zijn geopend van 8.30 tot 17:00 uur. De toegang is dan tot 15.30 uur.

Van april tot november kunt u de opgravingen tot 19.30 uur bezoeken. De kassa's worden dan om 15.30 uur gesloten.

tickets voor toegangstickets en rondleidingen.
rondleidingen Pompeii

Het treinstation Pompeii Scavi.
U loopt in een paar minuten naar de opgravingen.

Station Pompeii Scavi.

Pompeii

De trein uit Napels op station Pompeii Scavi.
NB. Scavi is Italiaans voor opgravingen.

Vervoer naar Pompeii.

Pompeii is vanuit Napels gemakkelijk te bereiken. Op het centraal station van Napels volgt u de bordjes, Circumvesuviana. De Circumvesuviana is een soort stadstrein die van Napels naar de Sorrento rijdt. U kunt uw kaartjes voor de trein bij het loket kopen. Er vertrekt ieder half uur een trein richting Pompeii. Het kan erg druk zijn in deze trein maar u kunt niet reserveren.

De Circumvesuviana heeft een eigen station vlakbij het centraal station in Napels. Als u op dit station instapt heeft u zeker een zitplaats. De rit met de trein van Napels naar station Pompei Scavi-Villa dei Misteri duurt ongeveer een half uur en kost maar een paar euro.

Op het station Pompeii Scavi volgt u de bordjes naar Pompeii Scavi. De ingang van de oude stad ligt ongeveer 100 meter van het station.

De opgravingen van het oude Pompeii liggen naast de huidige stad Pompeii. In de stad Pompeii zijn hotels en restaurants.

Tip: Ga niet met een taxi naar Pompeii.

In Napels krijgt u ook aanbiedingen van taxichauffeurs om naar Pompeii te gaan. Een taxi kost echter zeker 80 euro en de chauffeur zal u niet genoeg tijd geven om alles te zien.

Als u met de trein naar Pompeii gaat bepaalt u zelf hoe lang u wilt rondkijken. En een treinrit duurt een half uur en kost maar een paar euro.

tickets voor vervoer vanuit Rome en Napels.
Pompeii

Vervoer van en naar de Vesuvius

Er rijden regionale bussen van Pompeii Archaeological Park naar het Mount Vesuvius National Park en terug. De busrit duurt ongeveer 50 minuten en kost ongeveer 3 euro. Overdag gaat er bijna ieder uur een bus.

Er rijden ook taxi's en taxibussen van Pompeii en de Vesuvius. De laatste kilometer naar de top moet u lopen.

Een excursie naar de top van de Vesuvius.

De opgravingen van Pompeii en Herculaneum.

Pompeii is niet de enige stad dat door de uitbarsting van de vulkaan bedolven werd. Vlakbij Pompeii ligt de plaats Ercolano, beter bekend als Herculaneum.

Pompeii werd bij de vulkaanuitbarsting van 79 na Chr. bedolven onder as en puimsteen. De bovenverdiepingen van de meeste gebouwen werden door het gewicht van het as en de stenen vernietigd.

Herculaneum werd echter volledig bedolven door een trage stroom lava. In Herculaneum zijn de bovenverdiepingen van huizen daardoor vaak bewaard gebleven . Ook is er meer van het meubilair en schilderingen in de huizen te zien.

Herculaneum of Ercolana Scavi.