Weekendplanner Kaartjes

De attracties en bezienswaardigheden in Siena.

Siena is één van die prachtige middeleeuwse steden in Toscane waarvan het centrum in de loop der eeuwen niet veel veranderd is.

De twee belangrijkste attracties van Siena zijn het plein Piazza del Campo en de kathedraal Duomo di Siena.

Piazzo della Signoria

Piazza del Campo. Rechts ziet u Palazzo Pubblico.

1. Piazza del Campo.

Piazza del Campo is het centrale plein van Siena. U bereikt het plein via middeleeuwse straatjes. Het plein is gemakkelijk te vinden want op de meeste richtingaanwijzers in de binnenstad staat Piazza del Campo aangegeven.

Aan het Piazza del Campo liggen veel restaurants en terrasjes. Er zijn altijd veel toeristen op het plein.

Het grote paleis met de toren op het plein is het 14de-eeuwse Palazzo Pubblico. Dit prachtige monument is tegenwoordig het stadhuis en het museum van Siena.

Siena en de kathedraal

Overnachten

Vanaf de muren van de vesting Fortezza Medicea heeft u een mooi uitzicht op de stad.

De bezienswaardigheden aan de Piazza del Campo

De meer dan honderd meter hoge klokkentoren van de Palazzo Pubblico kan beklommen worden. Vanaf de toren heeft u een prachtig uitzicht over de stad. Er mogen maar 25 bezoekers per keer naar boven dus er zal een rij staan.

Op de eerste verdieping van Palazzo Publico vindt u het museum waar u o.a. schilderijen en fresco's kunt zien.

Vanuit Piazza del Campo kunt u een rondleiding krijgen met een gids door Siena. U bezoekt ook de Duomo. Er is ook een tour op de fiets, op een segway en op een Vespa.

tickets voor rondleidingen en attracties in Siena.
Siena Palazzo Chigi

Palazzo Chigi (12de eeuw).
Adres: Via di Città 89.

hotel

Hotel Athena is met de auto wel gemakkelijk te bereiken.

Duomo di Siena

Het plein bij de Duomo di Siena.

2. Shoppen in de middeleeuwse straatjes van Siena.

In de binnenstad loopt u door smalle straatjes richting Piazza del Campo. Op veel straathoeken staan wegwijzers.

De binnenstad is grotendeels autovrij maar het centrum van Siena is compact en gemakkelijk lopend te verkennen. In de historische huizen zijn veel kleine winkels en boetieks gevestigd.

De belangrijkste winkelstraat is Via di Citta. Deze middeleeuwse straat is via enkele straatjes verbonden met het beroemde plein Piazza del Campo. Iedere woensdag is er bij Fortezza Medicea tot 14:00 uur een markt.

Duomo di Siena.

overnachten

De kathedraal Duomo di Siena (14e eeuw).

3. De Duomo di Siena.

De grote kathedraal van Siena is naast Piazza del Campo één van de belangrijkste attracties van Siena. De Duomo di Siena of Cattedrale di Santa Maria Assunta staat op bijna iedere wegwijzer in de binnenstad van Siena aangegeven en de toren is bijna overal rond de stad te zien.

De kathedraal is tussen de twaalfde en de veertiende eeuw gebouwd. Eigenlijk was het de bedoeling om de kathedraal twee keer zo groot te maken maar door budget problemen is ervoor gekozen om het zo te laten.

Tegenover de Duomo ligt het museum van de kathedraal.

Via di Citta

De winkelstraat Via di Citta.

4. De wijnstreek Chianti.

Siena ligt aan de rand van de wijnstreek Chianti. De Chianti is ongeveer 60 km lang en strekt zich uit van Siena tot aan Florence.

De Chianti is een mooie streek met groene heuvels, schilderachtige dorpen en een landschap met cipressen, wijngaarden en olijfbomen.

De Chianti in Toscane.

tickets voor dagtrips en andere leuke activiteiten.

5. De stadsmuren van Siena

De historische binnenstad van Siena is nog steeds omringt door stadsmuren. Veel parkeerterreinen in Siena liggen tegen de stadsmuren aan dus misschien zijn de muren wel het eerste wat u van Siena ziet.

Vanaf de muren van het middeleeuwse fort Fortezza Medicea heeft u overigens een prachtig uitzicht over de stad.

Buiten de muren van het fort is een groot parkeerterrein.

Autorijden in Italië.

6. Restaurants, terrasjes en historische hotels

Siena trekt het hele jaar door veel toeristen. Er zijn in de vele historische gebouwen in de binnenstad dan ook veel restaurants gevestigd. Zelfs in de smalle straatjes kunt u nog wel een terrasje in de schaduw vinden. Ook rond het centrale plein Piazza del Campo vindt u restaurants met leuke terrasjes.

In de binnenstad van Siena zijn een aantal uitstekende hotels en B&B's die in een middeleeuwse Palazzo gevestigd zijn. Ook kunt u er voor een paar dagen een appartement huren.

Siena Parkeren

Parkeren doet u buiten de stadsmuren.

7. De paardenrace Palio delle Contrade.

Twee keer per jaar wordt in Siena op de Piazza del Campo de beroemde paardenrace Palio delle Contrade gehouden. In deze race strijden ruiters van de verschillende wijken van Siena tegen elkaar. De race is altijd op 2 juli en 16 augustus maar vanaf drie dagen voor het evenement is er iedere dag een repetitie op 9:15 uur en 19:15 uur.

Het is een wilde race voor zowel paarden als de ruiters. Alles lijkt toegestaan om de race te winnen. Zelfs het omkopen van andere ruiters is toegestaan. Het is een belangrijke evenement in Siena en het wordt dan ook live uitgezonden op televisie.

Twee uur voor de race wordt er een grote historische parade gehouden. Dat is een kleurrijk schouwspel.

Overnachten in Siena.

Overnachten