Weekendplanner Kaartjes

Uit eten in Italië: een ristorante, trattoria of een ostaria.

In Italië is lekker eten vinden niet zo moeilijk. Er zijn echter wel heel veel eetgelegenheden.

Meestal staat op de voorgevel bij de naam aangegeven om welk type eetgelegenheid het gaat.
We hebben ze hier op een rijtje gezet.

trattoria

Ontbijten in een Italiaanse bar.

In de bar, eigenlijk meer een koffiebar kunt u terecht voor een snel ontbijt of een kopje espresso. Een bar is al vroeg in de ochtend open en veel Italianen ontbijten als ze op weg naar hun werk zijn. Een espresso of een cappuccino met een zoet broodje is genoeg.

Een ontbijt hoeft in Italië niet langer dan vijf minuten te duren. Het kost maar een paar euro als u aan de bar blijft staan en niet gaat zitten.

Overnachten in Italië.

Overnachten

Verschillende soorten eetgelegenheden.

In Italië zijn veel meer soorten horecagelegenheden waar u kunt eten dan hier in Nederland. Zo kunt u kiezen uit een ristorante, trattoria, een ostaria en uit meerdere soorten bakkerijen en koffiebars.

  • Een ristorante is een restaurant. Een maaltijd is meestal duurder dan in andere eetgelegenheden. Er is meestal wel meer ambiance.
  • De Trattoria is voordeliger en informeler dan een ristorante. Er staan vooral regionale gerechten op het menu. Meestal is de kaart minder uitgebreid dan die van een ristorante.
  • De Ostaria is een eenvoudig eethuis waar u goedkoop regionale gerechten en kleine hapjes kunt krijgen. Als u goedkoop wilt eten en drinken moet u naar een Ostaria.

Eten in een Ristorante of toch naar een Trattoria?

Als u voordelig lekkere pasta wilt eten met verse ingrediënten gaat u naar een Trattoria. Als u sfeervol wilt eten gaat u naar een ristorante.

Voor een glas wijn met en hapje gaat u naar een Ostaria.

terrasje Cinque Terre

Goedkoop eten of afhalen in een Tavola Calda.

Een Tavola Calda lijkt op een kantine of een afhaalrestaurant. Hier kunt u goedkoop maar met weinig ambiance eten. Vaak staat op de voorgevel Bar Tavola Calda, Pizzeria Tavola Calda of Ristorante Bar Tavola Calda.

Het is een goede plek voor een lunch voor weinig geld. Veel werknemers komen hier dan ook in de middagpauze eten.

Een Ostaria.

Ostaria

De pizzeria's.

Een pizzeria is een restaurant waar (bijna) alleen pizza's op het menu staan. Vaak kunt u er wel enkele pasta's krijgen.

Veel regio's in Italië hebben een eigen variant op de pizza.

  • In Rome werd de stevige vierkante pizza uitgevonden, de Pizza al Taglio. Deze gesneden pizzastukken kunnen to-go gekocht worden.
  • In Napels is er de Napolitaanse pizza. De korst is dun en taai. Neem de klassieke Margherita pizza. U mag in Napels uw pizza dubbelvouwen met de hand opeten.
  • En dan zijn er ook nog de Panzerotti. Dit zijn kleine dubbelgevouwen en gefrituurde pizza's. In Bari in Zuid-Italië heten ze Frittelle en in de havenstad Brindisi bestelt u een Fritte.

Picknicken in Italië.

U mag in Italië in de meeste toeristische steden niet meer een broodje of pizzapunt eten bij een toeristische trekpleister. U kunt daarvoor een waarschuwing of een boete krijgen.

U kunt wel gaan picknicken in het park of bij een rivier. Zolang u maar uit de drukte blijft kunt u dus gewoon uw gekochte snacks buiten opeten.

Picknicken in Italië.

Een paninoteca in Portofino.

bakkerij

Naar de bakkerij voor een snack.

Eten voor een picknick koopt u bij een paninoteca of een pasticceria.

  • De paninoteca is een broodjeszaak met warme en koude panini.
  • De pasticceria is een bakkerij met zoetigheid.