Weekendplanner Kaartjes

Buiten de deur eten in Italië: wat is Antipasti, Primi en Secondi?

In Italië is eten geen bijzaak. Zelfs als men thuis eet wordt er de tijd voor genomen. Door de uitgebreide lunch eet men in Italië later, meestal na 20.00 uur.

Als wij buiten Italië naar een Italiaans restaurant gaan bestellen we misschien soep, een bord pasta of een pizza en een toetje. In Italië is de hoofdmaaltijd echter niet de pasta. Er komt meer.

Verona restaurant

Ontbijt en lunch in Italië.

Een ontbijt in Italië stelt niet meestal veel voor. Een kopje cappuccino en een zoet broodje op weg naar het werk is voor veel Italianen al voldoende. Ontbijten doet u in een koffiebar, in Italië aangeduid met het woord Bar. Langer dan 5 minuten hoeft een ontbijt staande aan de bar niet te duren. Het kost ook maar een paar euro.

Een lunch is in Italië een echte maaltijd. Veel kantoren en winkels zijn niet voor niets gesloten tussen 12.00 uur en 15.00 uur. Het personeel zit dan in een restaurant of eetcafé achter een warme maaltijd.

Overnachten in Italië.

Overnachten

Ontbijten in een hotel of B&B.

Als u in een B&B of een eenvoudig hotel in de regio overnacht moet u er rekening mee houden dat het ontbijt niet uitgebreid is. Veel zoete broodjes, croissants en jam en nutella als beleg. En natuurlijk is er altijd cake, espresso en cappuccino.

Als u in een hotel van een internationaal hotelketen of in een luxueus hotel in een grote stad of toeristisch gebied overnacht is het ontbijt uiteraard veel uitgebreider.

Tip: Boek een hotel zonder ontbijt en ga met wat u uitspaart in de ochtend buiten het hotel op een terras in de zon ontbijten. U kunt dan zelf kiezen wat u eet of drinkt.

De lunch in Italië.

Na een karig ontbijt heb je wel trek tussen de middag. Niemand gaat in Italië met een lunchpakket naar het werk. Eten doe je in de stad met vers stokbrood, olijven, pasta, vis, vlees en salade. Er zijn zelfs eetgelegenheden die zich gespecialiseerd hebben in lunch. Deze goedkope restaurants lijken meer op een bedrijfskantine dan op een restaurant. U kunt er wel goedkoop eten.

Behalve in de steden in Noord-Italië zijn kantoren en veel winkels in Italië tussen 12.00 uur en 15.00 uur dicht. Het personeel eet dan buiten de deur. Er is dus niet veel te doen in de stad dus u als toerist kunt ook beter een plaatsje zoeken om te eten.

Antipasti, Primi en de Secondi.

Een maaltijd in een ristorante of een Trattoria bestaat in ieder geval uit een aantal gangen.

  1. Antipasti, het koude voorgerecht.
  2. De Primi, het warme voorgerecht. Vaak is dat pasta.
  3. De Secondi, dit is vlees of vis. Als bijgerecht kunt u daar groente bij bestellen.
  4. Dolce, het toetje. Meestal een zoet nagerecht maar u kunt ook een kaasplankje of een fruitsalade bestellen.
  5. Een drankje of koffie na.
  6. Thuis eten Italianen meestal wat lichter. De Primi wordt thuis vaak overgeslagen.

Lekker eten in Toscane.

Toscane

De Antipasti.

De Antipasti heeft als doel de eetlust op te wekken. Vaak bestaat het uit kleine hapjes met olijfolie. Het kunnen olijven zijn maar ook stukjes koud vlees, een zeevruchten salade, stukjes pizza of geroosterd brood en focaccia.

De Primi.

De Primi is ons favoriete gedeelte van de maaltijd, de pasta. Meestal is het bord zo vol dat de maaltijd voor ons na de pasta niet verder gaat. Het is echter heel normaal om een half bord pasta te bestellen zodat u verder kunt gaan met de Secondi en Dolce.

De pasta in Italië is met zijn sauzen vaak gebonden aan de regio waar u bent. Een echte Ragù alla Bolognese eet u dus in Bologna en voor de echte groene pesto gaat u naar Genua.

De Secondi.

Na het bord pasta in het voorgerecht begint u dus aan het hoofdgerecht, de Secondi. De Secondi bestaat uit vlees of vis. U kunt dat zonder groente eten. Als u toch uw dagelijkse portie groente en aardappelen wilt eten kunt u dat als bijgerecht bestellen.

U krijgt bij uw maaltijd ongevraagd een mandje brood. Daarmee kunt u de sauzen van uw bord vegen. Het brood wordt meestal op de rekening gezet. Ook als u er niet van eet zult u moeten betalen.

Portofino restaurant

Enkele tips.

Als u niet een complete maaltijd op kunt neemt u een:

  • Een Antipasti met een Primi.
  • Een Primi met een Secondi.
  • Een kleine pizza in een pizzeria.

Als u in een appartement of vakantiehuis overnacht: