Weekendplanner Kaartjes

Het strand van Den Helder.

Bij Den Helder ligt langs de Noordzee een dijk tot aan het dorp Huisduinen. Hier aan het eind van de dijk begint het 7 km lange strand van Den Helder. Dit strand loopt tot aan Julianadorp aan Zee.

Het strand bij Huisduinen is een mooi schoon familiestrand met een strandpaviljoen. Het strandpaviljoen is er alleen in de zomer. U kunt bij het strandpaviljoen douchen en er zijn toiletten.

Naar het strand.

strand

De strandopgangen bij Den Helder.

 • De strandopgang van Huisduinen is bij Fort Kijkduin aan het Admiraal Verheul Plein in Huisduinen. U kunt er parkeren.
 • Strandslag Donkere Duinen bij het Hengstepad. Deze strandopgang is alleen lopend of fietsend te bereiken. Er ligt dan ook een rustig strand.
 • Strandslag Duinoord. Er is bij deze strandovergang een breed strand met de Blauwe Vlag. Er zijn dus veel voorzieningen. Er is een parkeerplaats bij restaurant Duinoord aan de Jan Verfailleweg (N502).

Wandelen en fietsen in de duinen van Den Helder.

Achter het strand bij Huisduinen ligt een mooi duingebied, de Grafelijkheidsduinen. Het natuurgebied is vrij toegankelijk. De Grafelijkheidsduinen is met zijn vele duinmeertjes een mooi gebied om te wandelen en te fietsen.

Er lopen veel wandelpaden en fietspaden door het natuurgebied. Naast het duingebied ligt een dennenbos, de Donkere Duinen, waar u goed kunt wandelen.

Er is een gratis toegankelijk bezoekerscentrum met kinderboerderij, er is een pannenkoekenhuis en er is een klimpark, de Klimvallei. Bij klimpark de Klimvalwei kunt u ook kano's en sup planken huren.

Fietsen, wandelen of joggen aan de kust.

 • U kunt o.a. parkeren op het parkeerterrein Helderse Vallei 9-11, Den Helder.

Vervoer naar het strand.

 • Onze aanrader is fietsen langs zee over de zeedijk.
 • Als u met de auto komt kunt u gratis parkeren bij Fort Kijkduin aan het Admiraal Verheul Plein, Huisduinen. Er is ook een parkeerterrein aan de Mesdagstraat.
 • Er rijdt een bus van het station in Den Helder, de kustbus lijn 851 naar Fort Kijkduin en naar restaurant Duinoord. Vanaf Fort Kijkduin en vanaf restaurant Duinoord is het ongeveer 5 minuten lopen naar de strandopgangen.

Het Atlantikwall Centrum.

atlantikwaal centrum

Foto: Copyright Stichting Erfgoed Den Helder.

Het Atlantikwall Centrum in de duinen.

In het Atlantikwall Centrum vindt u een interactieve expositie over de Atlantikwall en over Den Helder in de Tweede Wereldoorlog.

Aan de kust bij Den Helder zijn nog veel restanten van Duitse bunkers te vinden. Vanuit het Atlantikwall Centrum kunt u een aantal bunkers bezoeken.
Met een combi-ticket kunt u het Atlantikwall Centrum en het vlakbij gelegen Fort Kijkduin bezoeken.

Adres: Atlantikwall Centrum
R.W. van de Wintstraat 41, Huisduinen
Open tussen 12.00 en 17.00 uur.

Fort Kijkduin.

fort kijkduin

Foto: Copyright Stichting Erfgoed Den Helder.

In het fort is een museum, een mooi Noordzeeaquarium en een restaurant met terras.

Overnachten bij het strand in Den Helder.

 • In Fort Kijkduin kunt u overnachten in een historisch vakantiehuis, de Fortwachters Woning. Het kleine vakantiehuis is een unieke plek om te overnachten. U bent in het fort, bij het strand en naast het duingebied.
 • Een hotel aan de zeedijk bij Huisduinen is Hotel Beatrix. Het strand ligt vlakbij en honden zijn in het hotel toegestaan.
 • U kunt ook overnachten in Hotel Studio Bosch Duin Strand. Dit hotel ligt aan de rand van de Donkere Duinen, niet ver van het strand. In het hotel kunt u overnachten in een studio of hotelkamer.
 • Naast de Donkere Duinen in Huisduinen is een camping.

Fort Kijkduin.

Fort Kijkduin werd in 1813 in opdracht van Napoleon gebouwd.

 • Er is nu een museum over de geschiedenis van het fort
 • Er is een groot Noordzeeaquarium.
 • Een restaurant met terras met uitzicht over de zee.

Website: Fort Kijkduin
Adres: Admiraal Verhuellplein 1, Huisduinen.
U kunt bij het fort parkeren.

fort kijkduin

Foto: Copyright Stichting Erfgoed Den Helder.

Tip: Het aquarium in Fort Kijkduin.

Het Noordzeeaquarium van Fort Kijkduin.

In het ondergrondse gangenstelsel van Fort Kijkduin is het Noordzeeaquarium gevestigd. In dit aquarium is een twaalf meter lange doorlooptunnel waar u tussen de vissen loopt. In de 14 aquaria leven zeedieren die in de Noordzee en in de Waddenzee voorkomen.

Het aquarium in Fort Kijkduin is 363 dagen per jaar geopend.