Weekendplanner Kaartjes

Een dagje of weekend naar Stavoren.

Stavoren is meer dan 2300 jaar oud en is daarmee de oudste stad van Friesland. In de oude haven liggen altijd veel historische zeilschepen.

Rondom de haven vindt u enkele leuke restaurants en er is een hotel. Rondom Stavoren kunt u fietsen en varen. Ook zijn er leuke restaurants waar u vis kunt eten.

De hotels, appartementen en vakantiehuizen.

De Oude Haven van Stavoren.

De Oude Haven van Stavoren is het mooiste gedeelte van Stavoren. Hier liggen oude skûtsjes en klippers, de veerboot naar Enkhuizen vertrekt hier en de trein uit Leeuwarden, Sneek en Hindeloopen komt hier aan.

Rondom de haven staan enkele leuke cafés en restaurants. Ook vindt u hier het bijzondere Hotel De Vrouwe van Stavoren. Achter het hotel is een terras met vier wijnvaten waarin u kunt overnachten.

Bij het treinstation in de haven ligt het toeristenbureau en er zijn een paar visrestaurants.

Meevaren op een skûtsje of Lemsteraak.

Overnachten in Stavoren.

Overnachten

Overnachten in Stavoren.

Hotel De Vrouwe van Stavoren staat aan de Oude Haven. Het hotel heeft 21 kamers waarvan sommige kamers uitzicht hebben op het IJsselmeer of de haven. Als u achter het hotel op het terras zit ziet u vier grote wijnvaten staan. Ieder wijnvat maakt deel uit van een kamer.

Achter Hotel de Vrouwe van Stavoren ligt het appartementenhotel Hanzehuis Appartementen. In dit hotel kunt u één van de 12 luxe appartementen huren. Er zijn naast tweepersoonskamers ook familiekamers.

In en rond Stavoren liggen veel vakantiehuizen. Veel van deze vakantiehuizen liggen aan het water en hebben een eigen aanlegsteiger.

De hotels en vakantiehuizen in Stavoren.

Een appartement in Stavoren.

Overnachten

Het Hanzehuis is een appartementenhotel.

attracties

Eetcafé It Hearehus.
Hellingspad 2, Stavoren.

vissershaven Stavoren

De kleine vissershaven bij de Oude Haven.

hotel Stavoren

Hotel-restaurant De Vrouwe van Stavoren.

Fietsen in Stavoren.

In de omgeving van Stavoren kunt u over de dijk van het IJsselmeer fietsen naar bijvoorbeeld Hindeloopen (10 km). Ook Friese meren als De Fluessen (afstand 10 km) en de mooie bossen van Gaasterland (afstand 15 km) liggen vlakbij.

Een leuke fietsroutes is het ongeveer 30 kilometer lange Aldefurtpad naar Koudum, Bakhuizen en het Roode Klif aan het IJsselmeer.

U kunt uw fiets meenemen in de trein naar Workum, Hindeloopen en Koudum. U kunt dus na een fietstocht met de trein terugreizen.

Fietsen op een elektrische fiets.

Fietsen bij Stavoren.

overnachten

Het pad op de dijk tussen de jachthaven en de oude haven.

Fietsverhuur in Stavoren.

U kunt een fiets, tandem of elektrische fiets huren bij fietsverhuurder Bakker.

Deze fietsverhuurder is iedere dag geopend. Op zondag tot 14.30 uur. U kunt de fiets iedere avond tot 20.00 uur inleveren.

Adres: Bakker: Smidstraat 14-16, Stavoren, tel. 0514 681288.

Als u gast bent van Hotel De Vrouwe van Stavoren kunt u in het hotel een fiets huren.

Bij jachthaven en camping de Roggebroek kunt u ook een fiets huren.

Oude Haven

Dagtrips vanuit Stavoren.

Vanuit Stavoren kunt u met de fiets de Friese steden in Zuidwest Friesland verkennen. Ook Gaasterland is met haar vele bossen erg mooi. Plaatsen als Sneek, Hindeloopen en Workum liggen niet ver weg.

De elf steden van Friesland.

Er vertrekt ieder uur een trein vanuit de oude haven van Stavoren naar Leeuwarden. Onderweg stopt de trein o.a. in Hindeloopen en Sneek.

Een paar keer per dag vertrekt er een veerboot vanuit de oude haven van Stavoren over het IJsselmeer naar Enkhuizen.

De veerboot Stavoren – Enkhuizen

Iedere ochtend en iedere avond vertrekt er tussen april en eind oktober een veerboot uit de oude haven van Stavoren naar de havenplaats Enkhuizen. De overtocht duurt ongeveer 80 minuten en de boot legt ook aan bij het openluchtmuseum in Enkhuizen. U kunt een fiets meenemen aan boord.

Kaartjes koopt u in het toeristenbureau, TIP Stavoren, in de oude haven van Stavoren. In deze haven is ook de aanlegplaats van de boot.