Weekendplanner Kaartjes

Een tocht langs de elf steden van Friesland.

In Friesland liggen elf steden die ooit belangrijke handelsplaatsen waren. Tegenwoordig zijn veel Friese steden kleiner dan sommige dorpen maar nog steeds hebben ze een historisch centrum waar de welvaart van vroeger nog steeds te zien is.

U kunt een route van ongeveer 210 km fietsen langs de elf steden als fietselfstedentocht. Als u de route wilt lopen volgt u het Elfstedenpad (285 km) voor een wandelelfstedentocht.
U kunt ook nog langs de elf steden schaatsen, skeeleren, kanovaren, suppen of de route met de auto of met het OV rijden.

Acht van de elf steden zijn met de trein te bereiken.

De elf steden van Friesland.

Friesland

De Elfstedenroute

Tip: Doe de elfstedentocht niet in één keer maar in meerdere weekenden.

Een tocht op de fiets langs de elf steden in vijf dagen.

  • 1. Leeuwarden - Sneek - IJlst - Sloten (50 km)
  • 2. Sloten - Stavoren - Hindeloopen - Workum (45 km)
  • 3. Workum - Bolsward - Harlingen - Franeker (40 km)
  • 4. Franeker - Dokkum (45 km)
  • 5. Dokkum - Leeuwarden (25 km)

Er rijdt een trein vanuit Leeuwarden naar Sneek, IJlst, Workum, Hindeloopen en Stavoren.
Er vertrekt ook een trein vanuit Leeuwarden naar Franeker en Harlingen.

Overnachten in de Friese steden.

Overnachten

1. Leeuwarden.

Leeuwarden is het beginpunt en het eindpunt van de Elfstedentocht en dus ook van de route langs de elf steden.

Leeuwarden heeft een mooie historische binnenstad met veel water. U kunt er een boot huren en door de grachten varen.

Een bijzondere plek voor een overnachting is het Alibi Hostel in de oude gevangenis in het centrum van Leeuwarden. U kunt ook voor een luxueuze overnachting in het voormalige paleis van de Oranjes. Duur is een overnachting hier niet.

2. Sneek (25 km van Leeuwarden).

De watersportplaats Sneek ligt vlakbij het Sneekermeer. De stad is bekend om zijn Waterpoort en om het zeilevenement Sneekweek. Ooit was Sneek met zijn vestingwerken een belangrijke stad in Friesland.

Vlakbij Sneek zijn een aantal vakantiehuizen en hotels aan het water waar u ook een boot kunt huren. De Friese stad IJlst is vanuit Sneek over de rivier De Geeuw te bereiken. Er rijdt ook een trein

De waterpoort van Sneek.

Sneek

De attracties van Sneek.

3. IJlst (4 km van Sneek).

IJlst is een stadje aan het riviertje de Gauw. Langs de Ee gracht die door IJlst stroomt liggen groene tuinen. Ooit waren dit bleekveldjes waar gewassen linnen gebleekt werd. De bleekveldjes zijn karakteristiek voor IJlst.

Eigenlijk is het centrum van IJlst niet meer dan een rij lage huisjes met mooie gevels en een bleekveldje aan de smalle gracht. Achter de inmiddels gesloten fabriek van Nooitgedaght is een trekpontje waarmee u in de polder kunt komen.

Stadsherberg Het Wapen van IJlst is een mooi hotel voor een overnachting in IJlst.

4. Sloten (20 km van IJlst).

Sloten is met minder dan 800 inwoners het kleinste stadje van Nederland. Het vestingstadje was ooit een welvarend handelstadje aan een handelsroute van twee kruisende vaarten. Sloten ligt ideaal tussen de Friese Meren en vlakbij de bossen van Gaasterland.

Het stadje heeft twee waterpoorten, achttiende en negentiende eeuwse huizen en er is een jachthaven. Het centrum van Sloten is voetgangerszone.

Met een boot of een fiets zijn het Slotermeer, het Tjeukermeer en het IJsselmeer vanuit Sloten gemakkelijk te bereiken.

Een mooi hotel in Sloten is Hotel Logement Stedswâl.

5. Stavoren (25 km van Sloten).

Stavoren is de oudste stad van Friesland. De mooiste plek in Stavoren is de Oude Haven met zijn historische huizen en zeilschepen. Bij de haven kunt u overnachten in Hotel De Vrouwe van Stavoren en er zijn enkele visrestaurants..

Over de dijk langs het IJsselmeer loopt een pad richting Stavoren. U kunt op de dijk fietsen en wandelen.

6. Hindeloopen (10 km van Stavoren).

De kleine stad Hindeloopen was in de 17de en 18de eeuw een belangrijke handelsstad. Rond de haven van Hindeloopen is dat nog goed te zien. In Hindeloopen loopt u door smalle straten met bruggetjes. U ziet o.a. de vele 17de en 18de huizen van de kapiteins.

U kunt in Hindeloopen overnachten in Hotel de Stadsboerderij en er zijn vakantiehuizen en appartementen.

Overnachten en attracties in Hindeloopen.

Over de dijk tussen Stavoren en Workum.

Stavoren Haven

7. Workum (7 km van Hindeloopen).

Workum is een langgerekt stadje dat ooit langs een vaart gebouwd is. Bij de markt zijn de mooiste gebouwen. Ga ook naar de schilderachtige omgeving van de sluis. Hier is o.a. een driehonderd jaar oude scheepswerf.

De belangrijkste toeristische trekpleister van Workum zijn natuurlijk het IJsselmeer en de Friese Meren. Er zijn een aantal musea, ateliers en galeries. Het Jopie Huisman Museum is een populair museum in Workum.

In Workum zijn bij de kust twee vakantieparken. Verder zijn er in het centrum enkele hotels en B&B's met goede beoordelingen van gasten. Vlakbij het IJsselmeer-strand van Workum kunt u overnachten in een stacaravan met uitzicht op het IJsselmeer.

De attracties, hotels en vakantieparken in Workum.

De stranden aan het IJsselmeer.

8. Bolsward (12 km van Workum).

Het historische centrum van Bolsward zijn grachten en veel mooie panden uit de bloeiperiode van Bolsward.

Tip: Op werkdagen is er om 14.00 uur een gratis rondvaart van 45 minuten door de grachten. Plaats: de aanlegsteiger van de Waag van het Stadhuis

Ieder jaar op tweede Pinksterdag start de officiële Fiets Elfstedentocht in Bolsward. Deze toertocht eindigt ook in Bolsward. Er zijn ieder jaar meer aanmeldingen dan startkaarten dus reserveer op tijd.
Op eerste Pinksterdag start er nog een Elfstedentocht op de step.

De hotels en hostels in Bolsward.

9. Harlingen (20 km van Bolsward).

Harlingen is een echte havenstad. De meeste toeristen komen naar Harlingen voor de veerboten naar Vlieland en Terschelling. Vanuit Harlingen zijn de Waddeneilanden gemakkelijk te bereiken.

In de haven van Harlingen liggen veel historische zeilschepen. U kunt met deze zeilschepen een rondvaart over de Waddenzee en naar de Waddeneilanden maken.

In Harlingen zijn veel hotels, restaurants en gezellige cafés. Het is een leuke stad voor een weekend weg.
Tip: huur er een bootje.

Overnachten en attracties in Harlingen.

Hindelopen
Friesland

10. Franeker (10 km van Harlingen).

Franeker is een wat grotere stad in Friesland. Er zijn in de binnenstad dan ook veel bezienswaardigheden, theater, horeca en leuke winkelstraten. De bekendste attractie is het Eise Eisinga Planetarium.

In Franeker gaat u o.a. naar het bolwerk met zijn gezellige theehuisjes, het beroemde Elfstedenbruggetje en u ziet de mooie grachten.

De hotels en attracties in Franeker.

11. Dokkum (40 km van Franeker).

Vanuit Franker rijdt u via St. Annaparochie en Holwerd naar Dokkum. Vanuit Dokkum is het nog 25 km terug naar het eindpunt Leeuwarden.

Dokkum is een historische stad met een bolwerk en veel grachten. Het keerpunt van de Elfstedentocht is op de Vleesmarkt in het centrum van de stad.

De hotels en attracties in Dokkum.

Overnachten in de Friese steden.

Overnachten