Weekendplanner Kaartjes

Een weekend in Dokkum: de attracties en overnachten.

Dokkum is een vestingstad waar nog veel moois uit het verleden te zien is. De stad is één van de oudste Friese steden. Het is een stad met smalle grachten, steegjes en bolwerken. De Waddeneilanden en het Lauwersmeer liggen dichtbij.

In de binnenstad kunt u overnachten in een klein hotel of in één van de vele B&B's en appartement.
Tip: Aan de rand van Dokkum ligt een vakantiepark met vakantiehuizen aan het water.

De hotels en vakantiehuizen in Dokkum.

Een weekend weg in Friesland.

Friesland

De Friese elf steden.

Leuke dingen doen in Dokkum.

Overnachten in Dokkum.

Overnachten

Enkele hotels in het historische centrum.

  • Het viersterrenhotel Hotel De Abdij heeft mooie schone kamers, suites en zelfs een familiesuite. Het hotel heeft goede beoordelingen. Het hotel is gevestigd in een omgebouwd klooster uit 1615. In dit sfeervolle hotel kunt u lekker eten in het bijbehorende restaurant.
  • Ook het in 2016 gebouwde hotel Hotel Dockum ligt aan de Markt. Het kleine hotel heeft 9 nette kamers, een appartement en een groot vierpersoons appartement. Als u met kinderen in Dokkum bent is een appartement in dit hotel een goede keuze.
  • Ook het driesterrenhotel Hotel De Posthoorn is een aanrader. Het hotel ligt vlakbij Museum Dokkum aan de gracht. Het hotel heeft een café-restaurant met een terras aan het water.

Bonifatius en Dokkum.

Er is een permanente tentoonstelling in Museum Dokkum over het leven van Bonifatius (± 672-754). Bonifatius werd in Dokkum bij het riviertje de Borne samen met 52 missionarissen gedood. Of de daders rovers waren of activistische verontruste burgers is niet helemaal duidelijk.

Eind negentiende eeuw werd Dokkum een bedevaartsoord. Het doel van de bedevaart is de Bonifatiuskapel (1934) en de bron in het park bij de kapel. In het park rond de kapel staan veertien beeldhouwwerken.
Adres: Bonifatiuskapel , Bronlaan 12, Dokkum

Bonifatius Dokkum

Foto: Marcel van Kammen

De Bonifatiusbron en de Bonifatiuskapel

De Bonifatiusbron.

De Bonifatiusbron ligt voor de Bonifatiuskapel in de vorm van een vijvertje. De Bonifaciusbron uit de middeleeuwen ligt volgens historici echter niet hier maar op het Marktplein in het centrum van Dokkum.

Op de Markt staat op de plek van de vroegere bron nog een klein beeldje van Bonifatius op een fonteintje. Het water uit het fonteintje is overigens gewoon leidingwater.

Friesland

De plattegrond van Dokkum (1649).
Kaart van Joan Blaeu.

Rondleidingen en rondvaarten door Dokkum.

Vanuit Museum Dokkum en vanaf de Bonifatiuskapel worden rondleidingen georganiseerd door Dokkum. De rondleidingen duren ongeveer anderhalf uur. Behalve in juli en augustus moet u altijd reserveren.
In juli en augustus vertrekt er iedere woensdagmiddag een rondleiding vanuit het museum. Reserveren: tel. 0519 293134.

Op dinsdag, donderdag en zaterdag is er een rondvaart door Dokkum. De boten vertrekken om 14.00 uur vanaf het Museum Dokkum. De rondvaart duurt ongeveer een uur.
Reserveringen.

Museum Dokkum.

Museum Dokkum is een klein historisch museum in het centrum van Dokkum. Het museum is gevestigd in enkele panden uit de zeventiende en achttiende eeuw waaronder het gebouw van de Admiraliteit van Friesland en Groningen.

Openingstijden: Maandag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en op koopzondagen van 13.00 tot 17.00 uur
Adres: Het Admiraalshuis, Diepswal 27, Dokkum

Dokkum.

Dokkum

Foto: Marcel van Kammen

Botenverhuur in Dokkum.

Bij Vakantiepark Schreiershoek Recreatie in Dokkum kunt u een elektrische sloep of kano huren en daarmee de binnenstad van Dokkum in varen. U kunt in een uur een rondje door de grachten van Dokkum varen.

Tip: Ga onderweg picknicken.

U kunt een route door de stad als pdf downloaden.

Adres: Schreiershoek Recreatie, Tichelwei 32iP, Dokkum / Oostrum, Tel: 0519-724221

De omgeving van Dokkum.

Dokkum omgeving

Foto: Merk Fryslân

De omgeving van Dokkum.

Vanuit Dokkum kunt u op de fiets of met de auto de omgeving verkennen. In het noorden liggen de oude dijken, de terpen en de Waddenzee.

Winkelen in Dokkum.

De meest populaire winkelstraten in Dokkum liggen tussen Markt, Hoogstraat en  Grote en Kleine Breedstraat.
De weekmarkt in Dokkum is op woensdag van 10.00 tot 17.00 uur

De winkels in de binnenstad van Dokkum zijn op zondag meestal gesloten. In Dokkum is om de vier weken een koopzondag. Op donderdag is de koopavond.

De camping van Dokkum.

Bij de jachthaven, aan de rand van het centrum, ligt Camping & Haven recreatie Dokkum. Op de camping zijn staplaatsen voor caravans en campers. U kunt er ook een kampeerhut huren en er is een trekkersveld voor tenten.

Adres: Camping & Haven recreatie, Harddraversdijk 1a, Dokkum

Het vakantiepark bij Dokkum.

Vakantiepark Schreiershoek Recreatie ligt aan de rand van Dokkum. Het is een klein vakantiepark met veel ruimte. Op het vakantiepark liggen zeven villa's en vier vakantiehuizen. Alle vakantiehuizen liggen aan het water, aan het Dokkumer Grootdiep.
Tip: U kunt op het vakantiepark elektrische sloepen, boten en kano's huren en daarmee richting de binnenstad van Dokkum of naar het Lauwersmeer varen.