Weekendplanner Kaartjes

De bezienswaardigheden van Turijn.

Turijn (Torino) is een stad met grote boulevards, parken, hoge witte gebouwen, paleizen en prachtige pleinen. In de nabijgelegen Alpen kunt u in de winter skiën en snowboarden bij Bardonecchia en Pragelato.

Hier vindt u een overzicht van de belangrijkste attracties en bezienswaardigheden van Turijn.

Turijn

In Turijn zijn de grote pleinen verbonden door brede straten met dit soort galerijen.

1. De historische zuilengalerijen in het centrum.

Typisch in Turijn is de 18 km aan galerijen langs de brede straten in het centrum van Turijn. In de galerijen zijn winkels, restaurants, hotels en cafés gevestigd. U kunt dus ook bij regen uren door de stad dwalen, op een terrasje zitten en shoppen zonder nat te worden en in de zomer wordt u beschermd voor een felle zon.

Er zijn galerijen langs de zijden van de grote pleinen van Turijn als de Piazzo Carlo Felice, Piazza San Carlo, Piazza Castello, Piazza Vittorio Veneto en de belangrijkste winkelstraten van Turijn, Via Rome en Via Po, die deze pleinen met elkaar verbinden.

Een winkel bij Piazza Castello.

winkel Turijn

2. Het plein Piazza Castello.

Piazza Castello is in de 16de eeuw ontworpen. In de tijd dat het huis van Savoy over Turijn heersten was dit het belangrijkste plein van Turijn. In het midden van het plein staat Palazzo Madama, een middeleeuws kasteel met delen van een Romeinse poort en een gevel uit barokstijl aan de achterzijde. Aan het plein staan meerdere Palazzo's en de opera van Turijn, Teatro Regio.

Langs het plein is een galerij met winkels en restaurants. Enkele winkels zijn al heel oud. Bij de zijstraat Via Po is een 19de-eeuws winkelcentrum, Galeria Subalpina. In Galeria Subalpina is het historische café 'Baratti & Milano' (anno 1873) gevestigd.

In de winter is hier op het plein een ijsbaan.

kasteel op Piazza Castello

Het middeleeuwse kasteel op Piazza Castello.

3. Het Egyptische museum.

Het Egyptische museum of Museo Delle Antichita Egizie is één van de beste Egyptische musea ter wereld. In dit museum ziet u de grootste collectie uit de Egyptische oudheid buiten Caïro.

Ieder jaar bezoeken ongeveer een half miljoen toeristen het museum.
Adres: Museo Delle Antichita Egizie, Via Accademia Delle Scienze 6, Turijn.

tickets voor toegang en rondleidingen in Turijn.
overnachten

Palazzo Madama met middeleeuws kasteel ligt op Piazza Castello.

4. De basiliek in Stassi.

De basiliek Basilica di Superga ligt even buiten Turijn op een heuvel. Vanaf de heuvel heeft u een prachtig uitzicht op Turijn en bij helder weer ziet u zelfs de Alpen.

Behalve de basiliek staat er ook een klooster en een café-restaurant op de heuvel. De Basilica di Superga is te bereiken met de bus, auto en met een kabeltrein vanaf het station in Stassi.

Stassi is te bereiken vanaf Piazza Castello met tram 15.
Adres: Strada della Basilica di Superga 73

rivier in Turijn

Het uitzicht over de rivier de Po.

Het 19de-eeuwse Galeria Subalpina.

Turijn Galeria Subalpina

5. Fietsenverhuur in Turijn.

Een groot deel van het historische centrum van Turijn is voetgangerszone maar u mag er wel fietsen. Ook langs de rivier Po, in de vele parken van Turijn en in de heuvels bij Turijn kunt u prima fietsen.

In Turijn is een systeem van fietsverhuur als in veel andere grote steden. In Turijn heet deze vorm van fietsenverhuur (To) Bike. In de hele binnenstad zijn fietsenstallingen waar u een fiets kan huren. Het eerste half uur nadat u een fiets uit de stalling gehaald heeft is gratis.

U kunt een pasje kopen bij de toeristenbureaus op Piazza Castello en op Piazza Carlo Felice.

6. De markt van Porta Palazzo.

Ongeveer vijf minuten lopen van Piazza Castello ligt het fraaie plein Porta Pallazzo. Hier is iedere ochtend een warenmarkt met tweedehands- en multiculturele producten. Op zaterdag is de markt de hele dag geopend.

7. De tunnels onder Turijn.

Onder de citadel en Porto Palazzo lopen tunnels op een diepte van vijftien meter onder Turijn. U kunt deze tunnels verkennen met een gids.

overnachten

De zuilengalerij langs Piazza Castello.

8. De Hop-On Hop-Off bus in Turijn.

Met een Hop-on Hop-off bus zijn de vele attracties van Turijn gemakkelijk te breiken.

tickets voor de Hop-on Hop-off bussen en voor vervoer.

9. De Alpen bij Turijn.

In de bergen rond Turijn kunt u fietsen en in de winter langlaufen en skiën.

Turijn Galeria Subalpina

Vanuit het centrum zijn de heuvels ten oosten van de stad te zien.

10. De wintersportgebieden in de buurt van Turijn.

  1. Het wintersportdorp Bardonecchia
    Deze plaats in de Alpen ligt 91 km van Turijn op de grens met Frankrijk. Bardonecchia is bereikbaar per spoor op de route Torino – Modane.
    Tijdens de Olympische Spelen was hier het onderdeel Snowboarden. De skipistes zijn al ongeveer 500 meter buiten het centrum van Bardonecchia. Rond Bardonecchia liggen winterportplaatsen als Sauze d'Oulx, Pariol, Sestriere Borgata en Colle.
  2. Het wintersportdorp Pragelato
    Pragelato ligt zo'n 60 km ten westen van Turijn. Bij deze wintersportplaats liggen meer dan 450 km aan pistes in de winterportgebieden Pragelato en Via Lattea.