U kunt in de supermarkt het hele jaar mosselen kopen maar in de restaurants van Zeeland is het seizoen van juli tot half april. Dan zijn de zeeuwse mosselen het lekkerst.
U kunt overal in Zeeland mosselen kopen maar in echte mosseldorpen als Yerseke en Bruinisse worden ze ook gekweekt en brengen de mosselkotters de gevangen mosselen aan land.
In sommige mosseldorpen worden in juli en augustus de jaarlijkse dorpsfeesten gehouden.
Bruinisse is een echt mosseldorp. Een derde van alle mosselen in Nederland komt hier vandaan. In en rond Bruinisse zijn zo'n drieentwintig mosselkwekerijen gevestigd en in de vissershaven liggen de mosselschepen.
Vanuit visrestaurant restaurant Bru 17 en Restaurant De Meeuw heeft u een mooi uitzicht op de schepen in de haven terwijl u een pannetje lekkere zeeuwse mosselen eet.
De mosselrestaurants van Bruinisse.
De mosselen van Bruinisse worden uiteindelijk naar de veiling in Yerseke gebracht.
Tip: De visserijdagen van Bruinisse zijn in het derde weekend van juli.
In Yerseke draait bijna alles om de mosselen. Er staat de enige mosselveiling ter wereld, er zijn mosselkwekerijen die u mag bezoeken en er is een vissershaven met oesterkotters. Schepen uit andere havens brengen hier hun oesters aan land voor de veiling.
Op de Havendijk in Yerseke zijn enkele restaurants waar u lekkere zeeuwse mosselen kunt eten.
Tip: ga op de Havendijk naar Zee-eeterij De Viskêête of naar de Oesterij.
Foto: RitaE via Pixabay.
Het stadje Philippine in Zeeuws-Vlaanderen was in de negentiende eeuw een welvarende plaats voor vissers en mosselkwekers. In 1952 werd de toegang tot de Westerschelde via het kanaal echter geblokkeerd door een dam. Sindsdien heeft Philippine geen vissershaven meer maar mosselen zijn er een belangrijke inkomstenbron gebleven.
Er zijn in het kleine stadje op de grens met België maar liefst zeven mosselrestaurants. De meeste mosselrestaurants van Philippine liggen in de Havenstraat en Visserslaan. Deze straten lopen in elkaar over. Mosselrestaurant De Oude Haven ligt vlakbij in de Waterpoortstraat.
In Zierikzee wordt al sinds de 15de eeuw mosselen geraapt en gevist. Er liggen in de Nieuwe Haven van Zierikzee zeven mosselkotters. De gevangen mosselen worden dan op de veilig in Yerseke verhandeld.
Er zijn goede restaurants waar u vis en mosselen kunt eten aan het havenplein en op de Nieuwe Haven.
Eind augustus zijn er op donderdag, vrijdag en zaterdag op de Nieuwe Haven de Havendagen Zierikzee. Uiteraard draait het om mosselen eten maar er is ook sport, muziek, een braderie, een boottocht op een kotter en een vuurwerk.
Mosselen eet u gekookt, gebakken of gepaneerd. In een restaurant krijgt u verse mosselen meestal gekookt met kruiden. Vaak is het een pannetje met mosselen, friet of brood en lekkere sauzen. Hier kunt u een glas witte wijn of een bier bij drinken.
Traditioneel eet u uw mosselen niet met een vork maar met een lege schelp. U gebruikt deze schelp om de mossel vast te klemmen.
De lege schelpen gooit u verder in het diepe deksel van de mosselpan
In veel van deze plaatsen zijn er in juli en augustus mosselfeesten, visserijdagen of havendagen.
Tijdens de mosselfeesten van o.a. Middelburg, Yerseke, Bruinisse en Philippine krijgt u uitleg over het kweken van mosselen, er is een braderie, een kermis, muziek, u ziet de visserschepen en u kunt er vis en mosselen proeven en eten.