Weekendplanner Kaartjes

Kaartjes voor het openbaar vervoer in Londen

U kunt in de automaten van de metro van Londen veel soorten kaartjes kopen. Dat is gedoe en vaak moet u er ook nog eens voor in de rij staan. U kunt ook voor vertrek een Visitor Oyster Card kopen.

Deze kaart is een initiatief van het toeristenbureau en Transport For London. U kunt deze kaart online bestellen.

Na uw reis kunt u de kaart terugsturen. Overgebleven tegoeden worden dan teruggestort op uw bankrekening.

De vliegvelden van Londen.

Londen vliegvelden

Vervoer vanaf de vliegvelden van Londen.

De Oyster Card.

Als u in Londen met het openbaar vervoer reist kunt u het beste een Oyster Card nemen. Deze kaart te vergelijken met een Nederlandse OV-chipkaart maar dan zonder de nadelen.

De Oyster Card is heel handig want u betaalt op een reis nooit meer dan drie reizen binnen een zone met de metro of bus per dag. Als het bedrag van de Travelcard bereikt is zijn de rest van uw reizen die dag gratis.

U hoeft zich met een Oyster Card niet bezig te houden met kaartjes, zones, daluren, kortingen etc. Bij het inchecken bepaalt de computer aan de hand van uw Oyster Card wat voor u het meest voordelig is.

Hoe koopt u een Oyster Card of een dagkaart?

U kunt een Oyster Card of een Travelcard (een dagkaart) kopen bij de automaten in de metro. U betaalt vijf pond borg voor de kaart en kunt dan bij een automaat bijstorten. Dit zijn de automaten met als opschrift Top Up uw Oyster Card.

U kunt een Visitor Oyster Card ook online kopen bij het Britse Toeristenbureau. U moet uw kaartjes voor het openbaar vervoer wel ongeveer een week van te voren bestellen omdat deze kaartjes naar uw huisadres gestuurd zullen worden.

Ga naar het Brits Toeristenbureau

Het tegoed op uw Oyster Card

Bijna het gehele bedrag dat u voor deze Visitor Oyster Card betaalt wordt overigens als saldo op uw kaart geplaatst. U hoeft dus niet eerst naar de automaat om geld op de kaart te storten en de kaart is dus heel goedkoop.

Tip: Met een Oyster Card hoeft u geen rekening te houden met zones. Het goedkoopste tarief wordt namelijk automatisch bepaald. U betaalt met een Oyster Card dus nooit meer op een dag dan met een andere openbaar vervoerskaart.

Oyster Card

Op de Nederlandstalige site van het Brits Toeristenbureau kunt u kaartjes voor het openbaar vervoer kopen en betalen met IDEAL.

Zo werkt de OV-kaart.

Bijna het gehele bedrag dat u voor deze Visitor Oyster Card betaalt wordt als saldo op uw kaart geplaatst. U hoeft in Londen dus niet eerst naar de automaat om geld op de kaart te storten en de kaart is dus heel goedkoop.

Tip: Met een Oyster Card hoeft u geen rekening te houden met zones. Het goedkoopste tarief wordt namelijk automatisch bepaald. U betaalt met een Oyster Card dus nooit meer op een dag dan met een Travelcard.

Oyster Card

Bij het instappen in de bus houdt u uw kaartje of Oyster Card tegen de gele knop. U bent dan ingecheckt. Uitchecken hoeft in de bus niet.

Wat als er nog budget op de Oyster Card staat als u Londen verlaat?

  • U kunt de Visitor Oyster Card na uw reis weer inleveren. U krijgt dan het overgebleven saldo terug. Als u de Oyster Card voor toeristen heeft stuurt u uw kaart gewoon op. Het overgebleven saldo wordt gratis teruggestort.
  • De kaart staat niet op naam dus u kunt uw kaart aan vrienden geven.
  • Het saldo zal nooit verjaren dus u kunt uw kaart ook gebruiken bij toekomstige reizen.
Oyster Cardl

Met een Oyster Card wordt automatisch rekening gehouden met de zones en met piek- en daluren.

Oyster Card

De bus is handig als u met de metro veel zou moeten overstappen.

Westminster

Met een dagkaart voor de Hop-on Hop-off bussen kunt u snel naar de bezienswaardigheden van Londen.

Reizen met een dagkaart, de Travelcard.

Als u maar voor een paar dagen in Londen bent kunt u voor iedere dag een Travelcard kopen. Er zijn Travelcards voor een dag onbeperkt reizen met bus of metro binnen zone 1 en 2, reizen binnen zone 1 en 4 en reizen binnen de zones 1 tot en met 6. De meeste attracties van Londen liggen in de zones 1 en 2 dus u meestal zit u met deze kaart goed.

Vanaf drie reizen per dag binnen de zones is de dagkaart goedkoper dan reizen met een los kaartje.

U kunt een Travelcard bij de automaten in de metro kopen of voor uw reis online bestellen.

Tickets voor London Eye

In de lange winkelstraten Oxford Street of Regent Street rijden de bussen in file.

Enkele tips

  • Met een dagkaart of een Oyster Card kunt u ook voor een paar honderd meter de bus nemen. In drukke winkelstraten hoef je zelden lang te wachten op de bus.
  • Er zijn Off-Peak kaartjes waarmee u met korting in de daluren kunt reizen. Dat is in Londen na 9.30 uur op werkdagen en in het weekend. Als u de Oyster Card heeft wordt de korting automatisch berekend.
  • Kinderen tot en met 11 jaar reizen gratis.

Het openbaar vervoer van londen.