Weekendplanner Kaartjes

Reizen met het openbaar vervoer in Londen.

In het centrum van Londen kunt u het beste met het openbaar vervoer reizen. In het centrum van Londen is er altijd wel een metrostation in de buurt.

Alle vormen van openbaar vervoer worden gecoördineerd door TfL (Transport of London). U kunt de dagkaarten die u in de metro koopt dus gebruiken in de bus.

De metro van Londen.

metro

Reizen met de metro in Londen.

Reizen met de metro.

De metro is nog steeds de gemakkelijkste manier om door Londen te reizen. In het centrum van liggen heel veel metrostations. U kunt daar vaak al binnen tien minuten naar het volgende metrostation lopen.

Voor korte ritten is het dan vaak ook sneller om te gaan lopen of een korte rit met de bus te nemen dan om eerst in het metrostation de trappen af te lopen, de metro te nemen en bij het volgende station weer naar boven te gaan.

Als u verder dan één station moet reizen is de metro heel effectief en snel.

Underground

Dit is het logo van de metro van Londen. Het is afgeleid van het blauwe logo van de TfL (Transport of London).

Reizen met de bus door Londen.

Overal in Londen ziet u de bekende rode dubbeldekkers. Vanuit de voorste zitplaatsen op de bovenste verdieping van een dubbeldekker heeft u een prachtig uitzicht op Londen.

Er zijn verschillende busmaatschappijen in Londen die allemaal het liefst de meest populaire route rijden. Vandaar dat u op populaire routes als door Oxford Street en Regent Street regelmatig files van rode bussen ziet. Lopen is dan sneller.

De kaartjes, tarieven en de kleur van de bus zijn hetzelfde.

Als u de bij toeristen populaire Visitor Oyster Card heeft kunt u die zowel in de bus als in de metro gebruiken.

Reizen in het OV met de Oyster Card.

De klassieke dubbeldekkers

Er is een busroute door Londen met een klassieke dubbeldekker. Helaas is het niet meer buslijn 15 van het OV-bedrijf die voor de pandemie van Trafalgar Square naar Tower Hill.

U moet er dus aparte kaartjes voor een rondrit met de klassieke dubbeldekker kopen.

Een dagkaart voor de Hop On Hop Off bus.

brasserie

De klassieke dubbeldekker in Londen.

De Hop-on Hop-off bussen van Londen.

Met de metro zijn de vele bezienswaardigheden van Londen goed te bereiken maar onderweg ziet u zo diep onder de grond niet veel van de stad.

De Hop-on Hop-off bussen rijden langs de bezienswaardigheden van de stad. Onderweg kunt u onbeperkt instappen en uitstappen. Zo zijn de bezienswaardigheden van Londen gemakkelijk te bereiken. Er varen zelfs Hop-on Hop-off boten op de Theems.

De Hop On Hop Off bussen en -boten

Hop-on Hop-offll

Een Hop-on Hop-off bus.

veerboten
Londen vliegvelden

Westminster en de Theems.

Westminster

taxi

Het gele lampje naast de deur laat zien dat deze taxi vrij is.

Reizen met de Docklands Light Highway (DLR).

De Docklands Light Highway, ook wel DLR genoemd, is een automatische bovengrondse stadstrein. Op een DLR trein zit meestal geen bestuurder. U kunt dus op de plaats van de bestuurder zitten als u op tijd bent.

De DLR rijdt naar verschillende bestemmingen in Docklands. Als u vanuit Banks of Tower Hill naar Startford (Olympisch Stadium en Westfield), Canary Wharf, London City Airport of Greenwich wilt kunt u met de DLR reizen.

Er vertrekt iedere tien minuten een DLR trein maar op de tussenstations kunnen er binnen tien minuten meerdere treinen vertrekken.

In de DLR kunt u gewoon uw Oyster Card of OV dagkaart gebruiken.

Reizen met de taxi in Londen.

Als u een taxi wilt hebben gaat u naar de rand van de stoep en zwaait u naar de eerst volgende Black Cab met een gelig schijnende lamp naast de bestuurder. Die lamp laat zien dat de taxi leeg is.

Een rit in Londen is veel goedkoper dan een taxi in Nederland. In een taxi passen ongeveer vijf personen met bagage.

U kunt in Londen niet voor in de taxi naast de bestuurder zitten.

DLR

In de automatische DLR trein naar Docklands en Canary Wharf kunt u voor in de trein zitten.

Reizen met de veerboten over de Theems.

Er zijn bij de meeste bezienswaardigheden langs de Theems aanlegplaatsen (pieren) waar waterbussen en rondvaartboten kunnen aanleggen.

Er zijn verschillende rederijen en de kaartjes kunt u kopen bij de verschillende kiosken op een pier. De boten van rederij Thames Clippers varen van pier naar pier over de Theems.

Een boottocht op de Theems.