Weekendplanner Kaartjes

Reizen met de metro door Londen.

De gemakkelijkste en snelste manier om te reizen in Londen is met de metro. Bij iedere bezienswaardigheid of attractie in het centrum van Londen ligt er wel een metrostation in de buurt.

Kaartjes of dagkaarten voor de metro zijn ook te gebruiken voor de bus en de stadstrein TFL naar Docklands.

De Theems in Londen.

metro

In Londen wordt de metro Tube of Underground genoemd.

De metro van Londen.

De metro van Londen is één van de oudste in de wereld. De Metropolitan Line is al in 1863 geopend. De oudste metrolijnen lopen niet diep onder de grond en de stations zijn klein. De nieuwe metrolijnen lopen in het centrum van Londen heel diep onder de grond. Naar de buitenwijken toe rijden de metro's bovengronds.

Tijdens piekuren is het in de metro erg druk en u kunt dan in het centrum van Londen geen zitplaats krijgen.

Er vertrekt op de meeste stations om de tien minuten een nieuwe trein dus als een trein vol is kunt u wachten op de volgende. De wachttijd tot de volgende trein wordt aangeven op borden die boven het perron hangen.

Een kaartje kopen in de automaat.

kaartjes OV Londen

Als u in de metro een los kaartje koopt kiest u op het scherm het aantal zones.

De kaartjes voor de metro.

De kaartjes voor de metro kunt u per rit in ieder metrostation bij een loket of automaat kopen. Als u op een dag drie keer een rit met de metro, bus of TFK (de stadstrein) neemt is een Oyster Card of een dagkaart (Day Travelcard) goedkoper.

Een Oyster Card is bijna altijd voordeliger dan een OV dagkaart. U hoeft met deze anonieme OV-kaart niet meer het aantal zones of piekuren en daluren in de gaten te houden. Met de kaart wordt steeds automatisch het goedkoopste alternatief voor uw reis berekend.

De Oyster Card voor toeristen.

Reizen met kinderen in de metro.

Voor kinderen tot en met 11 jaar hoeft u geen kaartje te kopen. Kinderen reizen in Londen in het openbaar vervoer gratis mee.

Kinderen tussen 11 en 15 jaar reizen voor half geld in de metro. Hiervoor moet u een gewone Oyster Card of Visitor Oyster Card kopen. Met deze kaart gaat u in de ondergrondse naar iemand van het personeel in de ondergrondse.

Deze persoon zal ter plekke voor deze Oyster Card de Young Visitor Discount activeren. Hiermee reist uw kind 14 dagen voor half geld.

Kaartjes kopen voor zone 1 t/m 4.

Als u niet een Oyster Card heeft moet u voor uw reis het aantal zones bepalen.

Kaartjes en dagkaarten zijn geldig binnen zones. De meeste attracties en bezienswaardigheden van Londen liggen binnen zone 1 en 2.

Dagkaarten voor zones 3 en 4 zijn overigens maar een paar pond duurder dus bij twijfel kunt u het beste een dagkaart voor reizen binnen vier zones nemen. U kunt dan tot aan de grenzen van Londen reizen zonder aan uw kaartjes te hoeven denken.

Tower Hill

Op steeds meer stations is er een glazen muur met deuren geplaatst.

metro

Onder de grond kan het nogal druk zijn. Er wordt echter nauwelijks gedrongen.

Metro

De metro

ondergrondse

De roltrappen in de Underground

DLR

De stadstrein DLR op het DLR station in Canary Wharf, Docklands.

Een plattegrond van de metro

In de metrostations kunt u een gratis plattegrond krijgen van de metrolijnen. Op ieder metrostation in Londen hangen bakjes met gratis kaarten van de metrolijnen. Met een dergelijke plattegrond is het gemakkelijk om uw reis te plannen.

Het Brits Toeristenbureau kan u voor €1,50 een kaart van Londen toesturen. U bestelt deze kaart online. Op de kaart staat ook een handig metrokaartje.Tip: In Londen kunt u op de metrostations deze kaartjes gratis krijgen.

Een kaart van Londen voor €1,50.

De metrolijnen van Londen.

Er zijn in Londen elf verschillende metrolijnen en de Docklands Light Railway, de trein zonder bestuurder, naar Docklands.

In Londen zijn de metrolijnen niet genummerd maar ze hebben een kleur en nummer. Op de gratis metrokaart ziet u de stations die verbonden zijn door de (gekleurde) metrolijnen. Zo kunt u dus gemakkelijk zien welke metrolijn u moet nemen om op uw bestemming te komen.

bagage

De elf metrolijnen in Londen.

De Bakerloo Line, de Central Line, de Circle Line, de District Line, de Hammersmith & City Line, de Jubilee Line, de Metropolitan Line, de Northern Line, de Piccadilly Line, de Victoria Line en de Waterloo & City Line.

Tip: Op het perron moet u wel altijd nog even controleren of de trein die daar vertrekt wel in de juiste richting gaat.